Vinkkejä vanhemmalle, kun teini aloittaa seurustelun!

Kun teini aloittaa seurustelun, merkitsee tämä erään merkkipaalun saavuttamista elämässä. Vanhemmalle tilanne voi olla haikea monestakin syystä. Myös nuorelle itselleen seurustelun aloittaminen on usein hyvin suuri asia, joka voi aiheuttaa voimakkaita tunneheilahteluja.
Vanhemman mielessä voi risteillä monenlaisia kysymyksiä liittyen nuoren seurusteluun. Ensimmäinen asia, jota vanhempi miettii, voi olla nuoren ikä. Minkä ikäisenä nuori voi ylipäätään aloittaa seurustelun ja onko oma nuori riittävän kypsä?
Alle 15-vuotias ei vielä ole kypsä vakavaan seurusteluun. Varhaisnuoruudessa mieli on voimakkaassa myllerryksessä ja tunteet heittelevät laidasta laitaan. Tällaisessa tilanteessa nuori ei ole kypsä aitoon ja vastavuoroiseen seurusteluun. Vakava seurustelu liian nuorena vie energiaa nuoren muulta kehitykseltä. Usein alle 15-vuotiaiden onkin turvallista ihastua kaukaa, jolloin omiin ihastumisen ja rakastumisen tunteisiin voi tutustua turvalliselta etäisyydeltä.
Seurustelulle kannattaa laatia yhteiset pelisäännöt
Jos nuorella on seurustelukumppani, kannattaa jutella pelisäännöistä siten, että paikalla olisi vanhempien ja nuoren lisäksi myös seurustelukumppani. Keskustelun ei pidä olla painostava, vaan vanhemmat voivat neuvoa nuoria itse miettimään, millaisen suhteen he haluavat ja millaisia sääntöjä suhteessa on. Esimerkiksi yhteisiä arvoja kannattaa miettiä, samoin kuin läheisyyttä ja sen rajoja.
Opiskelun täytyisi tulla ennen seurustelua
Vanhempi voi miettiä, voiko seurustelu häiritä nuoren keskittymistä tärkeisiin asioihin, kuten opiskeluun. Jos seurustelu alkaa viedä nuoren huomiota niin paljon, ettei opiskeluihin keskittyminen enää onnistu, vanhemmalla on vastuu puuttua asiaan. Jos tilanne ajautuu siihen, että nuori viettää kaiken aikansa seurustelukumppanin kanssa eikä enää huolehdi koulunkäynnistä, vanhemman tulee ottaa asia puheeksi nuoren kanssa.
Ymmärrettävästi nuori ei aina suhtaudu vanhemman väliintuloon hyvin, vaan saattaa todeta, ettei hänen elämänsä ja asiansa kuulu vanhemmalle. Vanhempi voi kertoa, että jos nuori ei saa oppivelvollisuuttaan suoritettua, tällä on negatiivisia vaikutuksia hänen tulevaisuuteensa. Vanhemman velvollisuus on huolehtia siitä, että nuoren elämä sujuu hyvin, minkä takia vanhempi joutuu tarvittaessa puuttumaan myös seurusteluun, jos sillä on haitallisia vaikutuksia nuoren muuhun elämään.
Jos teinin suhde päättyy eroon
Jos nuoren seurustelu loppuu, hän tulee tarvitsemaan vanhemman tukea tunnekuohunsa keskellä. Vaikkei nuori haluaisi tukea, seurustelun päättyminen on usein raskasta, varsinkin jos nuori itse ei ole halunnut lopettaa suhdetta. Tällöin ymmärtäväinen aikuinen voi tarjota tärkeää kuunteluapua. Nuori ei välttämättä pysty aluksi vastaanottamaan tukea, mutta vanhemman on tärkeää ilmaista, että on paikalla ja käytettävissä heti, kun nuori tarvitsee häntä.
Joskus nuori ei itse osaa ilmaista suruaan. Tällöin vanhempi voi auttaa nuorta sanoittamaan murheitaan kertomalla, että tietää nuoresta tuntuvan pahalta eron takia. Tämä voi auttaa teiniä avautumaan tunteistaan.
Lähde: Mannerheimin Lastensuojeluliitto
Teksti: Sonja