Koti järjestykseen! 4 näppärää vinkkiä kaaoksen selättämiseen

Kuva: Pexels/Sarah Chai

Pyykkejä lojuu eri paikoissa. Muki on unohtunut olohuoneen pöydälle ja toinen makuuhuoneeseen sängyn viereen. Lasten lelut ovat pitkin poikin kotia. Kodin pitäminen järjestyksessä ja siistinä ei ole kaikille helppoa, mutta asiantuntijavinkeillä siinä voi oppia paremmaksi.

Jotta arki rullaa ja on toimiva, tarvitaan rutiineja. Aivot tarvitsevat niin sanottua toiminnanohjausta kaikkeen muuhun, mikä ei ole rutiinia. Toiminnanohjausta tarvitaan etenkin uusissa, muuttuvissa ja vaativissa tilanteissa. Sen avulla voit suunnitella toimintaasi ja joko seurata tai joustavasti muuttaa suunnitelmaasi.

Aivoissa ei kuitenkaan ole rajattomasti tilaa toiminnanohjaukselle, minkä takia rutiinien merkitys korostuu. Rutiinien avulla aivot saavat tilaisuuden levähtää ja keskittyä olennaiseen. Tampereen yliopistollisen sairaalan käyttäytymisneurologian tutkimusyksikön johtaja Kaisa Hartikainen on antanut tästä karkean esimerkin Kodin Kuvalehdelle.

”Jos meillä olisi joka aamu eri kahvinkeitin, joutuisimme aina miettimään, mihin kahvi ja vesi laitetaan, miten mitta-asteikko toimii ja niin edelleen. Tuttu kahvinkeittorutiini sen sijaan jättää aivoille tilaa ratkaista samalla jotain ongelmaa tai saada ideoita”, hän sanoo.

Rutiinit myös auttavat rytmittämään päivää. Aivot mittaavat aikaa sen perusteella, miten usein välittäjäaine dopamiinia purkautuu. Jos teet päivittäin samoihin aikoihin jonkin tietyn, hyvin osaamasi asian, syntyy siitä pieni dopamiinibuusti, joka korvamerkkaa uuden aikalohkon elämästäsi alkaneeksi. Yksi esimerkki tästä on työt ja vapaa-aika. Näin ohjelmoit sisäistä kalenteriasi ja se puolestaan selkiyttää arkea.

Asiantuntijavinkeillä koti kuntoon

Rutiineista voi olla hyötyä kodin järjestyksen ylläpitämisessä. Muun muassa ADHD-oireista kärsivien kanssa työskentelevä neuropsykologian erikoispsykologi Anita Salakari kehittelee työkseen keinoja, joiden avulla on helpompaa selviytyä arjen haasteista. Hänen vinkit voivat auttaa, vaikkei sinulla olisi varsinaisia ADHD-piirteitä.

Arkikaaoksen selättämisessä ja kotitöiden tekemisessä Salakari kehottaa armollisuuteen. Tämän lisäksi hän suosittelee seuraavaa:

  • Mieti ensin minimisiisteystaso ja hyväksy, ettei sinun tarvitse yltää sitä hienompaan suoritukseen. Mitä se haittaa, jos pyykkikori pursuilee, kunhan kaikilla on puhtaita vaatteita käytössään? Tai onko imuroiminen välttämätöntä joka viikko? Saat priorisoida osan kotitöistä harvemmin tehtäväksi, jos saat vastineeksi aikaa vaikka kivalle harrastukselle.
  • Minimisiisteystason ylläpitämistä auttaa, jos järjestelet kotia. Mieti tavaroille toimivat paikat. Esimerkiksi siivouskomerosta löytyvät kaikki siivoamistarpeet. Pohdi, mitä muuta samaan aikaan tarvittavaa voisit säilyttää lähekkäin.
  • Tee itsesi kanssa sopimus: jos ostat yhden tavaran lisää, luovut vastapainoksi jostakin toisesta.
  • Hyödynnä kotitöissä sinulle toimivia rutiineja ja deadlineja. Pidä 10 minuutin siivousspurtti tai pyydä vieraita kylään, jos tiedät sen motivoivan sinua siivoamaan. Tällaisesta ei tarvitse tuntea huonoa omatuntoa, eikä pienissä aivojen huijauskeinoissa ole mitään pahaa. Tärkeintä on, että keino toimii.

Lähde: Kodin Kuvalehti

Teksti: Miia

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.