Väkivaltauutisten näkeminen voi pelottaa lasta

boy leaning on black wall
Kuva: Luke Pennystan

Nykyään monissa medioissa uutisoidaan runsaasti maailman epävakaasta poliittisesta tilanteesta ja sodista. Näihin aiheisiin liittyvä uutiskuvasto voi olla välillä hyvinkin raakaa ja pelottaa lasta. Pieni lapsi voi helposti ahdistua esimerkiksi epähuomiossa näkemästään väkivaltaisuuksiin liittyvästä uutisoinnista. Vanhemman kannattaa jutella lapsen kanssa siitä, miltä tämänkaltaiset uutiset hänestä tuntuvat.

Väkivaltaisten uutisten näkeminen ahdistaa aikuistakin. Kun lapsi kyselee, miksi uutisissa kuvatun kaltaisia asioita tapahtuu, vanhemmalla ei välttämättä ole tarjota hänelle vastauksia, koska aikuistenkin on vaikeaa ymmärtää, saati hyväksyä väkivaltaa. Vaikkei lapselle kykenisi antamaan täydellisiä vastauksia vaikeisiin kysymyksiin, jo aikuisen läsnäolo auttaa rauhoittamaan lasta.

Aikuisen tulisi pyrkiä siihen, ettei nuori lapsi näkisi liikaa tai laisinkaan väkivaltauutisointia. Jos aikuinen haluaa katsoa uutisia ja tietää, että nyt uutisoidaan jostakin väkivaltaisesta tapauksesta, uutislähetyksiä ei kannata katsoa lapsen ollessa paikalla. Asiat voivat jäädä kiertämään lapsen mieleen pitkäksi aikaa ja ne saattavat tulla jopa hänen uniinsa.

On tärkeää kuunnella lasta

Lapsi ei osaa aina sanoittaa tuntemuksiaan niin hyvin kuin aikuiset. Joskus lapsen reaktio voi vaikuttaa aikuisesta oudolta. Lapsi saattaa esimerkiksi nauraa nähdessään väkivaltauutisia. Vanhemman tulee ymmärtää, että jokainen lapsi reagoi eri tavalla hämmentäviin tilanteisiin. Tärkeintä on olla läsnä ja kuunnella, kun lapsi kertoo, miltä hänestä tuntuu. Tällöin on mahdollista nähdä näennäisen kepeän ulkokuoren alle, jossa lapsi tai nuori saattaa olla hyvinkin ahdistunut maailmanpoliittisesta tilanteesta ja sotaan liittyvästä uutisoinnista.

Maailmantilanteesta huolestuneelle lapselle voi sanoa, että vaikka maailmalla tällä hetkellä tapahtuu huolestuttavia asioita, Suomi on kuitenkin turvallinen asuinmaa. Jos lapsi on ahdistunut yksittäisten ihmisten väkivallantekoihin liittyvästä uutisoinnista, esimerkiksi kouluammuskelujen kaltaisista tapauksista, hänelle kannattaa sanoa, että tapaukset ovat kuitenkin hyvin harvinaisia, eikä ole todennäköistä, että tällaista osuu lapsen omalle kohdalle.

Samaan aikaan on kuitenkin hyvä näyttää omatkin tunteensa rehellisesti. Aikuinen voi esimerkiksi todeta, että hän on myös järkyttynyt tapahtumasta. Aikuisen kannattaa kuitenkin pyrkiä säilyttämään rauhallisuutensa tilanteessa ja olla tuki ja turva lapselle tämän käsitellessä vaikeaa asiaa.

Jos lapsi tuntuu sulkeutuvan eikä halua oma-aloitteisesti puhua asiasta, mutta vanhemmalla kuitenkin on epäilys, että väkivaltauutisointi ahdistaa lasta, kannattaa vanhemman ottaa asia puheeksi. Lapselle tai nuorelle voi sanoa, että vanhemmalla on tunne, että lapsi ehkä pohtii jotakin tiettyä surullista uutistapahtumaa ja häneltä voi kysyä, haluaisiko hän puhua asiasta vanhemman kanssa. Tällöin lapsella on mahdollisuus prosessoida tuntemuksiaan turvallisen aikuisen kanssa.

Lähde: Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.