Päiväretki peruttu: Näistä syistä vanhemmat muuttavat suunnitelmia

Kuva: Pexels/Josh Willink

Päiväretket eivät aina onnistu suunnitellusti lapsiperheissä. Vaikka tarkoitus olisi mennä vain lähipuistoon nauttimaan ulkoilmasta ja luonnosta, voi mutkia tulla matkaan ja vanhemmat muuttavat suunnitelmaa.

Neljä viidestä vanhemmasta on joutunut jättämään päiväretken lastensa kanssa väliin sen takia, miten monimutkaista kotoa lähteminen pienten lasten kanssa voi olla. Pienten lasten vanhemmille tehty kysely on selvittänyt syitä, miksi vanhemmat jättävät päiväretkiä väliin ja hauska päivä ulkona vaihtuu oleskeluun kotona.

Syyt kotiin jäämisen taustalla ovat moninaisia, mutta eniten kapuloita laittavat rattaisiin lasten kiukuttelu, päiväunet sekä vauvan syöttäminen päiväretken aikana. Yli viidennes vanhemmista myös kertoi, etteivät he aina tunne olevansa tarpeeksi valmistautuneita kaikkeen, mitä päiväretki pienten lasten kanssa vaatii.

88 prosenttia 6-12 kuukauden ikäisten lasten vanhemmista myönsi kyselyssä, että heitä pelottaa unohtaa matkasta jotain tärkeää. He kokivat eniten vaikeuksia muistaa pakata mukaan leluja, välipaloja, vaihtovaatteita, vaippoja sekä maitoa vauvalle. Seitsemän vanhempaa kymmenestä koki myös vaikeaksi löytää vauvaystävällisen piknik-paikan.

”Kukapa ei nauttisi kesäisestä piknikistä, mutta kotoa lähteminen voi olla kuormittavaa vanhemmille, kun heidän täytyy muistaa niin monta asiaa. Heidän täytyy löytää vauvaystävällinen paikka ja sen lisäksi kotoa lähtemiseen liittyy monenlaista säätöä”, vanhemmuusvalmentaja Heidi Skudder sanoo.

”Kolmen lapsen äitinä voin ehdottomasti samaistua osaan kyselyssä ilmenneistä haasteista”, hän lisää.

Päiväretki voi tyssätä ennen kuin se ehtii alkaakaan

Kyselyyn vastanneista vanhemmista noin kolmannes (30%) kertoi, että he ovat innoissaan lähdössä ensimmäiselle päiväretkelle lastensa kanssa. Pienten lasten vanhemmilla kestää kuitenkin jopa puoli tuntia tehdä lähtövalmisteluja ja päästä ovesta ulos.

Osalla vanhemmista päiväretki tyssää jo kotiovelle. Heistä kolmannes (34%) tuntee olonsa turhautuneeksi tai stressaantuneeksi, kun päivä ulkona ei onnistunutkaan ja 23 prosenttia kertoi tuntevansa olonsa epäonnistuneeksi.

Kun kotoa on päästy lähtemään liikenteeseen, on peräti 93 prosenttia vanhemmista palannut lastensa kanssa kotiin suunniteltua aiemmin. Näistä vanhemmista 35 prosenttia kertoi olevansa fyysisesti ja henkisesti väsynyt ja 34 prosentilla oli ollut ongelmia itkevän lapsen kanssa. Yksi neljästä oli puolestaan unohtanut kotiin jotain päiväretken kannalta olennaista.

Myös vauvojen ruokailu aiheuttaa vanhemmille ongelmia päiväretkillä. Puolet vanhemmista kertoi, että 6-12 kuukauden ikäisen lapsen syöttäminen oli stressaavaa tai sottaista. Yksi viidestä jopa myönsi, että heistä vauvan syöttäminen ulkona on hankalaa ja epämukavaa.

Kyselyyn vastasi tuhat vanhempaa, joiden lapset olivat vähintään kuuden kuukauden ja enintään viiden vuoden ikäisiä.

Lähde: The Sun

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.