Miksi taapero ei ota katsekontaktia? 7 mahdollista selitystä

Miksi taapero ei ota katsekontaktia? 7 mahdollista selitystä
Kuva: Shalev Cohen

Katsekontakti on osa sanatonta viestintää ja sen rooli ihmisten välisessä kommunikaatiossa on suuri. Kerroimme aiemmin, miksi katsekontaktin ottaminen lapsen kanssa on tärkeää, mutta mitä jos taapero ei ota katsekontaktia? Taustalla voi olla monta selitystä.

Taaperot tekevät toisinaan asioita, joita edes heidän vanhempansa eivät ymmärrä, mutta ihmettelevät sitäkin enemmän. Yksi ihmetystä herättävä asia on, jos pienellä lapsella on vaikeuksia katsekontaktin ottamisessa – etenkin omien perheenjäsenten kanssa. Osalle katsekontaktin ottaminen voi olla vaikeaa, mikä voi johtua tyypillisestä käytöksestä kuin myös terveyssyistä, joihin olisi hyvä puuttua.

7 syytä, miksi katsekontakti on taaperolle vaikeaa tai hän välttelee sitä

Paljon ajatuksia mielessä

Lapsen mielessä pyörii monenlaisia ajatuksia. Katsekontaktin välttelemisen taustalla voikin olla yksinkertaisesti se, että hänellä on jotain muuta mielessään ja keskittyy enemmän ajatuksiinsa.

Taapero voi valehdella

Kun lapsi hieman kasvaa, hän voi oppia valehtelemaan tai huijaamaan. Kun lapsi kertoo, että kaatunut kukkapurkki oli sisaruksen tekosia ja välttelee katsekontaktia, voi se olla merkki valehtelusta.

Taapero viestii, että keskustelu on ohi

Jos lapsi ottaa katsekontaktin, mutta yhtäkkiä kääntää katseensa muualle, voi se olla tapa viestiä halusta päättää keskustelu. Kun keskustelu on lapsen mielestä ohi, hän siirtää katseensa pois antaen huomionsa muille asioille.

Taapero käsittelee kuulemaansa

Katsekontaktivaikeuksien taustalla voi olla se, että lapsi prosessoi kuulemaansa. Kun lapsen aivot ei pysty ymmärtämään, mitä hänelle on sanottu, kääntyy katse suuta kohti ja lapsi yrittää ymmärtää keskustelua. Tämä voi olla prosessoinnista johtuva ongelma tai lapsen tapa opetella, miten kommunikointi toimii.

Taaperon on vaikea tarkentaa katseensa

Jos lapsi ei pysty tarkentamaan katsettaan, hänen katseensa harhailee enemmän keskustelun aikana. Tämä voi selittää, miksi lapsi välillä ottaa katsekontaktin, mutta ei ylläpidä sitä. Säännölliset silmätarkastukset ovat tärkeitä myös lapsille.

Taaperoa ei vain kiinnosta

Yksi syy katsekontaktin välttelyn taustalla voi olla se, ettei lapsi ole kiinnostunut asiasta. Pieni lapsi ei ole vielä oppinut tekemään samanlaisia tulkintoja katsekontaktin avulla kuin aikuiset tekevät. Hän saattaa vältellä katsekontaktia, koska ei opi sen avulla mitään ja suosii muita keinoja.

Autismi

Vaikeudet katsekontaktin kanssa ovat varhaisimpia merkkejä autismista pienillä lapsilla. Katsekontakti voidaan kokea intiimiksi hetkeksi kahden ihmisen välillä ja vaikka se muille on normaali asia, voi se herättää vaikeita tunteita autismin kirjolla olevalle lapselle.

Lähde: Moms

Teksti: Miia

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *