Barbie-hypetys kiihtyy: onko Barbie hyvä roolimalli lapselle?

Kuva: Pexels/ Criativa Pix Fotografia

Barbie-elokuva on saanut ensi-iltansa valkokankailla ja hypetys ympärillä on ollut suurta, jopa aikuiset ovat lähteneet siihen mukaan. Innokkaimmat pukeutuvat Barbieiksi ja jäljittelevät muotinuken meikkityyliä. Mutta onko nukke hyvä roolimalli lapselle?

Barbie on ollut markkinoilla yli 50 vuoden ajan sopeutuen länsimaiden kulttuurisiin muutoksiin. Nuken alkuperäinen tarkoitus ja sanoma on ollut kannustaa nuoria tyttöjä unelmoimaan isosti, kulkemaan kohti tavoitteitaan ja auttaa uskomaan, että heistä on mihin vain, mitä he haluavatkaan olla tai tehdä. Siitä kertoo muun muassa Barbien yli 200 erilaista ammattia ja harrastusta.

Barbie-nukeissa erilaisuus on tuotu vahvasti esille: On pyörätuolilla kulkevia, ihon väriltään erilaisia, raskaana olevia, kuin myös nukkeja, jolla on down-syndrooma. Tavoitteena on, että lapset voisivat samaistua erilaisiin Barbieihin, koska lapsia on hyvin erilaisia. Taustalla on saattanut olla myös leluyhtiön saama kritiikki.

Vuonna 2016 markkinoille tuotiin monipuolisempi valikoima Barbie-nukkeja, koska leluyhtiö sai viestiä siitä, että nukke edusti aiemmin vain vaaleaihoista ja yliluonnollisen hoikkaa naista. Kuitenkin markkinoille tuodut, kurvikkaiksi kutsutut Barbie-nuket, olivat lähinnä luonnollisen hyvännäköisiä nukkeja, toisin kuin superhoikka edeltäjänsä. Silti edelleen valikoimasta puuttuu oikeasti pyöreä ja muodokas nuken vartalomalli.

Onko Barbie hyvä roolimalli lapsille?

Joidenkin mielestä Barbie on huono roolimalli lapsille, koska se esittää yliluonnollisen täydellistä utopiaa, eikä nuken kehonkuva ole lainkaan realistinen. Barbiella on täydellinen elämä hienoine autoineen ja upeine asuineen, paljon ystäviä, täydellisen vartalon omaavaa poikaystävää unohtamatta. Barbie viestittää, että hänestä on mihin vain, mitä hän haluaa.

Se voi kannustaa nuoria tyttöjä haaveilemaan täydellisen kauniista elämästä. Tytöt saattavat yrittää olla yhtä laihoja ja kauniita kuin nukke. He saattavat heittäytyä ahneeksi halutessaan yhä enemmän vaatteita, meikkejä ja asusteita. He toivoisivat olevansa yhtä suosittuja kuin Barbie.

Terve ja hyvällä itsetunnolla varustettu lapsi ei ota Barbieta niinkään roolimallina, vaan nukkena, jolla leikitään mielikuvitusleikkejä. Mutta, jos vanhemmat lähtevät liikkeelle pukeutumalla Barbieksi siitä kertovan elokuvan ensi-iltaan ja hypettävät täysillä mukana, voi lapsi alkaa itsekin toivoa näyttävänsä Barbie-nukelta. Näin on etenkin silloin, jos vanhemmalla on huono itsetunto ja hän puhuu siitä päivittäin lapselle. Muutoin vanhemman Barbieksi pukeutuminen voi olla lapsesta vain hauska leikki.

Mikäli vanhempaa tällainen Barbie-innostus kiinnostaa, kannattaa lapsen ja nuoren kanssa puhua siitä, mitä Barbie itse kullekin edustaa. Jos se tarkoittaa lapselle täydellistä muovimaailmaa, jonka kaltaista lapsi haaveilee omaankin elämäänsä, on asiasta hyvä keskustella ja käydä läpi, mikä elämässä on mahdollista. Lisäksi lasta tulisi muistuttaa siitä, että hän on täydellisen kaunis juuri sellaisena kuin hän on.

Mitä tulee uusimpaan Barbiesta kertovaan elokuvaan, niin siinä käsitellään yllättävän syvällisesti todella tärkeitä aiheita (spoilerivaroitus!), kuten miehen ja naisen pinttyneitä roolimalleja sekä erilaisia stereotypioita. Lisäksi elokuvassa muistutaan äitien ja tyttärien suhteen tärkeydestä, sekä kuinka merkittävä rooli äideillä on auttaa tyttäriään luovimaan ja pärjäämään nykymaailmassa.

Barbie-elokuvassa opetetaan, että tavallisessa elämässä on voimaa eikä päätavoitteen elämässä tulisi olla jokin täydellinen fantasia. Siinä ei ole kuitenkaan mitään väärää, jos haluaa tähdätä korkealle. Samalla tulisi muistaa, että tavallinen on riittävän hyvä, eikä sitä tarvitse hävetä.

Mitä tulee Barbien poikaystävä Keniin, hänen elämäntehtävänsä on ollut Barbien palveleminen. Ilman Barbieta Ken ei ole kokenut olevansa mitään. Kuitenkin elokuvan edetessä Ken löytää tarkoituksensa ja merkityksensä omana itsenään ilman Barbieta. Elokuva opettaa myös paljon muuta tärkeää, joten kannattaa käydä katsomassa itse elokuva.

Oletko koskaan ajatellut mitä Barbie-nukke edustaa? Onko se mielestäsi hyvä roolimalli lapselle?

Lähteet: Ilta-Sanomat, Ipl, Nylonmanila,

Teksti: Anne-Mari Valta

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.