Suomalaiset ovat tunnettuja sisustaan ja sinnikkyydestään. Sinnikkyys syntyy kyvystä ratkaista ongelmia ja jatkaa eteenpäin. Sinnikkyys vaatii, että osaa käsitellä vaikeuksia sekä tilanteen herättämiä tunteita, olla lannistumaton ja uskoa itseensä.
Lasten ajatellaan olevan sinnikkäitä, mutta sinnikkyys ei synny luonnostaan. Sen sijaan vanhemmat ja lapsen elämässä olevat aikuiset auttavat tätä taitoa kehittymään. He vaikuttavat siihen, miten ja millaiseksi lapsen sinnikkyys muovautuu.
Näin autat lasta oppimaan sinnikkyyttä
Näytä mallia
Tutkimukset ovat osoittaneet, että sinnikkäillä lapsilla on elämässään vähintään yksi huolehtiva aikuinen, joka tukee lasta. Aikuinen näyttää lapselle mallia, miten käsitellään stressiä, ratkaistaan ongelmia, tunnistetaan tunteita, samaistutaan muihin, tehdään hyviä päätöksiä ja koetaan empatiaa sekä hyväksyntää.
Kannusta sinnikkyyteen
Rohkaise lasta etsimään ratkaisuja sen sijaan, että syyttäisi asioista muita. Sinnikäs lapsi todennäköisemmin ottaa riskejä, koska luottaa osaamiseensa ja vaistoihinsa. Muistuta lasta, että epämukavuusalueelle meneminen voi olla palkitsevaa ja sinnikkyyttä harjoittelemalla siinä oppii paremmaksi.
Auta tunnistamaan eri tunteet
Yksi parhaista lahjoista, jonka lapselle voi antaa, on auttaa häntä tunteiden tunnistamisessa. Jos lapsi ei osaa nimetä, miltä hänestä tuntuu, hän saattaa reagoida vaikeuksien äärellä voimakkaasti, kun tunteet ottavat vallan. Auta lasta tunteiden nimeämisessä.
Opeta oppimaan virheistä
Jokainen tekee joskus virheitä, mutta hyvä puoli on se, että niistä voi oppia ja näin välttää tekemästä samaa virhettä toiste. Ohjaa lasta muistelemaan hetkeä, jolloin hän selvisi jostain vaikeasta tilanteesta. Kehota miettimään, miten lapsi pääsi asiasta yli ja miltä se tuntui. Auta lasta tunnistamaan asioita, joita hän voi tästä kokemuksesta oppia tulevaa ajatellen.
Laita uhriutumiselle piste
Pettymykset ja vastaiskut ovat osa elämää. Negatiiviset selviytymiskeinot, kuten vetäytyminen, huutaminen tai syyttäminen eivät ole hyödyksi eikä edistä positiivista ongelmanratkaisukykyä. Opeta lasta välttämään ”miksi minä” -kuoppaan putoaminen ja uhriutuminen. Sen sijaan osoita lapselle, miten ”lasi on puoliksi täynnä” -asenne voi mahdollistaa omien tunteiden hallinnan sekä vaikuttaa siihen, miten lapsi lähestyy ongelmia.
Opeta ongelmanratkaisutekniikoita
Opeta lasta lähestymään ongelmia loogisesti ikätasolle sopivalla tavoilla. Näytä, miten vaikeuksien ja ongelmienkin keskellä sinnikkäät ihmiset luovat suunnitelmia, joilla pääsevät eteenpäin ja ratkaisevat tilanteen. Opeta lasta hyödyntämään vahvuuksiaan ongelmatilanteiden hallinnassa ja näytä miten ratkaisu suunnitellaan vaihe vaiheelta. Käy ongelmatilanne lapsen kanssa läpi ja esittele keinoja, miten ongelmakohdat voisi ratkaista.
Muista terveet elämäntavat
Sinnikkyys ei onnistu ilman tervettä mieltä ja kehoa. Selitä lapselle, miten tärkeitä yöunet, hyvä ruokavalio ja liikunta ovat. Näytä lapselle myös stressaavina aikoina mallia, miten stressiä käsitellään erilaisilla positiivisilla selviytymiskeinoilla.
Lähde: Mind Body Green
Teksti: Miia