Oletko kokenut mustasukkaisuutta puolisostasi?

Oletko kokenut mustasukkaisuutta puolisostasi?
Kuva: Alexandru Zdrobău

Mustasukkaisuus on luonnollinen tunne, jota moni kokee elämänsä aikana. Mustasukkaisuutta voi kokea erilaisista asioista eri ihmisiä kohtaan. Vanhempi voi olla mustasukkainen puolisostaan tai lapsestaan. Tunteita ei pidä hävetä, mutta jos tuntuu, että mustasukkaisuus on mennyt liiallisuuksiin, kannattaa pysähtyä pohtimaan, mistä tunne pohjimmiltaan johtuu.

Monen ihmisen on vaikea myöntää, että he kokevat tämän tästä mustasukkaisuutta. Mustasukkaisuus mielletään negatiivisena asiana, eikä moni siksi mielellään halua ajatella itseään mustasukkaisena. Kyseessä on kuitenkin hyvin luonnollinen ihmisyyteen kuuluvat tunne, jonka suuri osa kokee jossakin vaiheessa elämäänsä. Mustasukkaisuuden tunnetta ei tarvitse hävetä. Pikemminkin voisi ajatella olevan hyödyllistä, kun tietää miltä tuntuu, jos mustasukkaisuus pääsee joskus puraisemaan. Näin on helpompi ymmärtää ihmisiä, jotka kokevat mustasukkaisuutta.

Sanotaan, että mustasukkaisuus kertoo huonosta itsetunnosta. Joskus tämä voi pitää paikkansa. Mikäli ihminen kokee asemansa epävarmaksi parisuhteessaan, hän saattaa helpommin kokea mustasukkaisuutta, jos puoliso viettää paljon aikaa muiden ihmisten kanssa. Mustasukkaisuutta voi kuitenkin kokea myös ihminen, joka ei koe, että hänellä olisi ongelmia itsetunnon kanssa. Toisaalta hyvän itsetunnon määrittely voi olla välillä haastavaa. Ihminen voi kokea aidosti, että hänellä on hyvä itsetunto, mutta tarkemmassa tarkastelussa huomaakin olleensa väärässä.

Usein hyvän itsetunnon merkkinä pidetään sitä, ettei välitä, mitä muut ajattelevat. Tämä ei tarkoita, että ihminen olisi yleisellä tasolla piittaamaton muiden mielipiteistä, vaan ettei hän ole niin herkkä pahoittamaan mieltään ulkopuolisten arvostelusta. Ihmisluonnosta johtuen meidän on ajoittain vaikeaa elää yhteisössä välittämättä siitä, mitä muut yhteisön jäsenet meistä ajattelevat. Lähestulkoon jokainen reagoi jollakin tavalla siihen, jos ihmiset ympärillä arvostelevat negatiivisesti. Kun asiaa tällä tavoin lähtee syvemmin pohtimaan, pian käy selväksi, ettei hyvän itsetunnon määrittely aina ole niin yksinkertaista kuin päällisin puolin ajattelisi.

Sama pätee tietyssä mielessä myös mustasukkaisuuden tunteeseen. Vaikka yleisesti voisi ajatella tunteen kumpuavan epävarmuudesta, asiaan vaikuttavat monet muutkin tekijät. Mustasukkaisuuden tunnetta ei siksi kannata hävetä eikä tarvitse ajatella, että se jollain tavalla leimaisi ihmisen poikkeuksellisen epävarmaksi.

Sairaalloinen mustasukkaisuus puolisosta ei ole normaalia

Asia erikseen on sairaalloinen mustasukkaisuus, jolloin mustasukkaisuuden tunne on epänormaalin voimakas ja saa ihmisen toimimaan tavoilla, jotka haittaavat häntä itseään ja hänen ympärillään olevia ihmisiä. Esimerkiksi toisen ihmisen sairaalloinen tarkkailu, vakoilu ja muut vastaavat toimet mustasukkaisuuden laukaisemina ovat selkeästi ongelmallisia ja väärin. Normaalia mustasukkaisuuden tunnetta ei pidä sekoittaa tällaiseen sairaalloiseen mustasukkaisuuteen.

Oletko sinä kokenut toisinaan mustasukkaisuutta?

Avatar photo

Anonyymi perhe

Anonyymi perhe koostuu monimuotoisten perheiden lisäksi myös ihanan kamalista isovanhemmista sekä niistä ainaisista mammakerhojen kaikkitietävistä äideistä - lapsettomia karvalasten vanhempia kuitenkaan unohtamatta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *