Luonto tekee hyvää: Näin kasvatat lapsestasi luontoihmisen

Kuva: Unsplash / Rodolfo Sanches

Luonnossa olemisella on monia hyötyjä ikään katsomatta. Luonnossa oleminen on yksi parhaimpia tapoja rentoutua, kohottaa mielialaa ja lisätä onnellisuutta, minkä lisäksi luonnossa liikkuminen on hyvästä terveydelle.

Lapsille luonnossa ulkoilu on hyödyllistä niin kognitiivisesti, fyysisesti kuin sosiaalisesti. Luonnossa lapset pääsevät kehittämään tärkeitä aivoihin liittyviä taitojaan, kuten itsehillintää ja ajattelua, sekä hiomaan hienomotoriikkaansa ja oppimaan, miten ulkona liikutaan turvallisesti. Ulkona leikkiminen myös kehittää lasten sosiaalisia taitoja.

Vanhempi voi auttaa lasta innostumaan ajanvietosta ulkona ja herätellä lapsen rakkautta luontoa kohtaan. Vaikka lapsella ei olisi kotona isoa pihaa tai asuinympäristö ei olisi niin luonnonläheinen, voi lapsesta kasvaa luontoihminen – ja siinä auttavat nämä vinkit!

Pienikin pala luontoa on alku

Luontorakkaus ei tarvitse syttyäkseen vuoria ja valtameriä ympärilleen. Luontoa voi hämmästellä ja ihastella paikallisessa puistossa, omalla pihalla tai jopa ikkunasta käsin. Ulkoillessa voi tutkia lätäköitä tai katsella erilaisia kasveja. Mitä aiemmin lapsi tutustuu luontoon, sitä enemmän hän siihen kiintyy. Säännöllinen ulkoilu kannattaa pitää osana perheen rutiineja.

Näe luonto lapsen silmin

Tiellä lojuva kivi tai pihalla kulkeva hyönteinen on aikuisen silmissä arkinen, jopa ällöttäväkin asia, mutta pienelle lapselle se voi olla mitä ihmeellisin havainto. Innostu lapsen havainnoista sen sijaan, että reaktioillasi saisit ne näyttämään tavalliselta ja arkiselta lapsenkin silmissä. Pyri säilyttämään lapsenmielinen suhtautuminen niin lapsen löytämien kivien ja ötököiden kuin lätäköissä hyppimisen ja puissa kiipeilynkin kanssa, tietysti turvallisuus muistaen.

Vie lapset luontoon säännöllisesti

Lapsesta voi kasvaa luonnonystävä, mitä säännöllisemmin hän viettää aikaansa luonnossa. Jos kotipiha ei tarjoa siihen mahdollisuuksia, etsi tilaisuuksia muualta. Voitko kävellä lapsen kanssa päiväkotiin tai kouluun? Onko lähistöllä pieniä puistoja, joissa käydä? Pienilläkin hetkillä on väliä.

Yhdistä luonto eri aktiviteetteihin

Jos mahdollista, kannattaa tavallisia arjen aktiviteetteja tehdä myös ulkona. Välipalahetket, lautapeli-illat, kotitehtävien tekeminen ynnä muut aktiviteetit voi siirtää ulos. Samalla kaikki saavat raitista ilmaa, luonnonvaloa ja kuulevat luonnonääniä.

Huomio luonnon asukkaat lapsen kanssa

Kun vietät aikaa ulkona ja luonnossa lapsen kanssa, vie lapsen huomio erilaisiin eläimiin. Voitte tarkkailla, mitä kaikkea luonnossa liikkuu ja laskea kuinka paljon eri eläimiä näette. Pientä lasta voi kannustaa pohtimaan, millaisia eläimiä erilaisissa paikoissa asuu ja hieman isomman lapsen kanssa tehdä havaintoja ja katsoa, miten lapsi reagoi.

Luo sisälle pieni puutarha

Erilaiset huonekasvit ja hyötykasvien kasvatus tuovat luontoa sisälle. Samalla lasta voi opettaa pitämään luonnosta huolta ja lapsi myös näkee, miten luonto kasvaa ja muuttuu.

Lähde: Self

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.