Miksi ihmiset ovat niin paljon hyökkäävämpiä netissä?

a woman sitting in front of a laptop computer
Kuva: Jenny Ueberberg

Keskustelupalstoilla väittelyitä seuratessa silmiin pistää usein, kuinka armotonta keskustelutyyli on. Erityisesti sietokyky virheitä kohtaan tuntuu olevan ihmisillä hyvin heikkoa. On surullista huomata, kuinka paljon epäempaattisuutta netin kasvottomuus tuo joissakin ihmisissä esiin.

Kun nettifoorumeilla käydään keskustelua erilaisista aiheista, on todennäköistä, että kaikki palstalla olevat keskustelijat eivät ole kyseisen aihepiirin asiantuntijoita. Tällöin joku saattaa todeta omasta mielestään varmana asiana jotakin sellaista, jonka muut keskustelijat tunnistavat virheelliseksi tiedoksi. Sen sijaan, että virheellisen väittämän esittäneelle henkilölle huomautettaisiin asiasta kohteliaasti ja perustellen, miksi tieto oli virheellistä, reaktiot ovat usein hyvin aggressiivisia. Jos vastauskommentin ensimmäiset kymmenen riviä ovat haukkumista ja mahdollisesti vasta lopussa tulee perustelu sille, miksi tieto oli väärä, jokainen voi arvata, minkälainen tunne alkuperäisen kommentin kirjoittajalle tulee.

Haukkuminen aiheuttaa usein vain puolustusreaktion

Usein jos ihminen sanoo vahingossa jotain, mikä ei pidäkään paikkaansa, asia nolottaa häntä suuresti. Nolouden tunne voi aiheuttaa puolustusreaktion, jolloin ihminen voi käydä kiivaasti kiistämään tehneensä virheen. Jos keskustelupalstalla vahingossa joku sanoo jotakin, mikä ei pidä paikkaansa ja muut hyökkäävät heti ivallisesti alleviivaamaan virhettä ja haukkumaan kommentoijaa, seurauksena on, että alkuperäisen kommentin kirjoittaja usein tuntee olonsa hyvin surkeaksi.

Joskus näitä tilanteita sivusta seuratessa mielessä käy, miksi aikuiset keskustelijat eivät voi soveltaa nettifoorumeilla samankaltaisia toimintatapoja kuin lasten kasvatuksessa. Jos lapsi sanoo vahingossa jonkin asian väärin, ei aikuisten reaktio ole hyökkäävä, eikä sellainen, että lapselle nauretaan ja hänen sanomistaan lytätään. Sen sijaan lapselle selitetään ystävällisesti, minkä takia hänen sanomansa asia ei pidäkään paikkaansa. Tämän seurauksena lapselle ei tule paha mieli ja hän kykenee vastaanottamaan oikean tiedon ilman, että hän menee puolustuskannalle. Minkä takia aikuisten ihmisten kesken ei voisi toimia samoin? Miksi pitää toimia niin hyökkäävällä tavalla?

Jos siis keskustelupalstalla vastaan tulee kommentti, jossa on selvästi virheellistä tai vanhentunutta tietoa, voi haukkumisen sijasta kirjoittaa asiallisen ystävällisen vastauksen, jossa toteaa, että kommenttiin on nyt eksynyt asiavirhe. Jos haluaa olla oikein ystävällinen alkuperäistä kommentoijaa kohtaan, voi pehmentää kommenttiaan toteamalla ymmärtävänsä, ettei aina kaikesta voi kaikkea tietää. Tämä vähentää huomattavasti alkuperäisen kommentoijan nolouden tunnetta.

Joskus näkee joidenkin kommentoivan, että mikäli ei ole asiantuntemusta kyseiseltä alalta, olisi parasta pidättäytyä ylipäätään kommentoimasta. Jos tätä neuvoa sovellettaisiin kaikilla keskustelufoorumeilla, keskustelu luultavasti tyrehtyisi kokonaan, sillä kyseisillä foorumeilla puhutaan usein kansankielellä vertaistukimaiseen tyyliin erilaisista asioista. On toki olemassa sellaisiakin foorumeita, joissa asiantuntijat keskustelevat keskenään, mutta nämä foorumit ovat usein sellaisia, joille tavalliset nettikeskustelijat harvemmin eksyvät.

Jos siis keskustelufoorumilla joku kommentoija vahingossa kirjoittaa jotakin virheellistä, ivallisen lyttäämisen sijaan voi ymmärtäväisesti korjata virheen. Usein jos on toiselle ystävällinen, tekee se itsellekin hyvän mielen.

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.