Opetatko lastasi lukemaan ja laskemaan ennen kouluun menoa?

boy writing
Kuva: Annie Spratt

Entisaikaan oli harvinaisempaa, että lapsi osasi lukea tai laskea kouluun mennessään. Tänä päivänä moni lapsi osaa jo jonkin verran tämäntyyppisiä taitoja ennen koulutaipaleen alkua. Paljon on kiinni siitä, onko vanhemmilla aikaa ja motivaatiota opettaa lasta etukäteen. Kiirettä ei kuitenkaan ole näiden asioiden kanssa.

Lapsi ehtii mainiosti oppia kaiken tarvittavan myös koulussa. Vanhemman ei siksi tarvitse kokea huonoa omaatuntoa, jos hän ei ole ehtinyt opettaa omalle lapselleen samoja perusteita kuin esimerkiksi tuttavan tai naapurin lapselle on opetettu.

Nykyään ei ole epätavallista, että lapsi osaa lukemisen ja laskemisen perusteet ensimmäisen luokan aloittaessaan. Vaikkei lapsi välttämättä osaisikaan vielä varsinaisesti lukea, aakkoset saattavat olla hänelle tuttuja. Samoin vaikka laskeminen ei itsessään vielä kovin hyvin luonnistuisi, lapsi saattaa kuitenkin osata kirjoittaa ja nimetä numeroita hyvinkin pitkälle.

Koska lapsi ei yksin pysty näitä taitoja opettelemaan, paljon on kiinni siitä, kuinka paljon vanhemmalla on ollut aikaa ja intoa opettaa häntä. Tässä suhteessa perheet ovat hyvin erilaisessa asemassa. Toisinaan ei kyse ole siitä, etteikö vanhemmilla olisi halua opettaa lapselleen taitoja. Perheen tilanne saattaa olla sellainen, ettei vanhemmilla yksinkertaisesti ole aikaa opetukseen.

Jos esimerkiksi vanhempien työ vie paljon heidän resurssejaan arkipäivisin, ei heillä välttämättä enää ole energiaa arki-iltaisin ryhtyä käymään oppimiseen liittyviä asioita lapsen kanssa läpi. Samoin viikonloppuna vanhemmat saattavat kokea, että rentoutuminen on kuitenkin tärkeämpää kuin uusien vaativien asioiden opettelu. Samanaikainen työssäkäynti ja lapsenhoito on usein jo itsessään sen verran raskasta, että viikonloput kannattaa käyttää lepoon, varsinkin jos kyseessä on yhden vanhemman perhe.

Vaikka koulussa opeteltavien perusasioiden läpikäyminen etukäteen saattaa tuntua pieneltä vaivalta, on uusien asioiden opettelu kuitenkin aina oma ponnistuksensa, joka edellyttää, että vanhempi on levänneessä ja motivoituneessa mielentilassa. Lapsi vaistoaa helposti, jos vanhempi on väsynyt eikä hänenkään motivaationsa välttämättä silloin ole paras mahdollinen uuden asian opetteluun.

Lapsi ehtii hyvin oppia tarvittavat taidot koulussa

Vanhemmalla saattaa joskus olla tunne, että hänen lapsensa ei pääse aloittamaan koulutaivalta samalta viivalta muiden lasten kanssa, joiden vanhemmat ovat heille perusasioita jo opettaneet. Vanhempi saattaa ehkä myös potea huonoa omaatuntoa siitä, ettei ole ehtinyt opettaa lastaan. Tällaisiin tuntemuksiin ei kuitenkaan ole mitään syytä. Lapsi ehtii kyllä oppia kaiken tarvittavan koulussa, häntä ei ole tarpeen opettaa mittavassa määrin ennen kouluun menoa. Joskus vanhempi saattaa opetusinnossaan myös rasittaa pientä lasta liikaa. Pienen lapsen tärkein työ on kuitenkin leikki, koulutien alettua hän ehtii kyllä hyvin paneutua opiskeluun.

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.