Huolettaako lapsen ensimmäisen oman puhelimen hankinta?

girl in white sweater and blue denim jeans sitting on floor
Kuva: bruce mars

Monia vanhempia huolettaa jo valmiiksi ajatus siitä, kuinka lapsi tulee pärjäämään somemaailmassa. Nykyään jo varsin nuoretkin lapset perustavat koulussa omia ryhmiä erilaisiin nuorten suosimiin sosiaalisen median sovelluksiin. Vaikka vanhempi toivoisi toisin, lasta ei voi kovin montaa vuotta varjella somen usein varsin kovalta maailmalta.

Lapsen elämän eräs tärkeä merkkipaalu on ensimmäisen oman puhelimen saaminen. Ensimmäisessä puhelimessa on usein erilaisia vanhempien asettamia turvaestoja, jotka estävät lasta joutumasta kokemattomana netin mahdollisesti vaarallisille alueille. Tällaisia estoja ei voi kuitenkaan pitää lapsella loputtomiin. Jossakin vaiheessa vanhemman on kyettävä luottamaan siihen, että lapsi pärjää ja osaa tehdä fiksuja ratkaisuja nettimaailmassa.

Vanhemman huoli on täysin ymmärrettävää. Nettimaailma voi olla hyvin vaarallinen paikka, jos lapsi ei tiedä, kuinka siellä tulee toimia. Vanhempaa voivat huolettaa esimerkiksi erilaiset hyväksikäyttäjät, jotka pyrkivät kontaktiin pahaa-aavistamattomien nuorten ihmisten kanssa. Tällainen uhka on nykymaailmassa valitettavan todellinen, joten on viisasta pohtia, kuinka lapsen olisi parasta varautua tällaisiin tilanteisiin etukäteen.

Lasta ei toki kannata ryhtyä ylettömästi pelottelemaan netissä vaanivilla varoilla. On silti tärkeää, että vanhempi rehellisesti kertoo lapselle, minkälaisiin vaaratilanteisiin verkossa on mahdollista joutua. Jos vanhempi yrittää liikaa silotella totuutta, lapsi ei välttämättä opi tunnistamaan tilanteita, joissa kannattaa olla varuillaan. Kannattaa siis olla rehellinen, mutta toki lapsen iän huomioon ottaen.

Lapsen kanssa voi käydä läpi etukäteen, kuinka tietyissä tilanteissa kannattaa toimia

Lapselle voi sanoa, että mikäli hän saa viestejä aikuisilta ihmisiltä, joita ei tunne, näille ei kannata vastata mitään, vaan viestit kannattaa sen sijaan tulla näyttämään vanhemmille. Tällöin vanhemmat voivat arvioida tilanteen. Näin lapsikin oppii itse arvioimaan näitä asioita.

Lapselle voi myös sanoa, että netissä on täysin hyväksyttävää lopettaa keskustelu jonkun henkilön kanssa, jos tilanne alkaa ahdistamaan. Itsestään ei myöskään kannata kertoa tuntemattomille mitään henkilökohtaista. Jos tuntematon ihminen käy kyselemään esimerkiksi asuinpaikkaa, koulun sijaintia, ikää tai muuta vastaavaa henkilökohtaista asiaa, kannattaa keskustelu lopettaa ja tulla kertomaan vanhemmille asiasta.

Mahdolliset vaaralliset aikuiset eivät ole ainoa epämiellyttävä asia, jonka lapsi saattaa kohdata netissä ensimmäisen oman puhelimensa myötä. Jos lapsi kuuluu esimerkiksi koulukavereidensa kanssa sosiaalisen median ryhmiin, näissä ryhmissä voidaan joskus kiusata muita varsin rankasti. Eräs kiusaamisen muoto on myös ryhmästä kokonaan ulos jättäminen. Näistäkin tilanteesta kannattaa keskustella lapsen kanssa etukäteen, jotta hän tunnistaa kiusaamistilanteet niiden mahdollisesti osuessa kohdalle, eikä pidä tällaista käytöstä esimerkiksi hänestä itsestään johtuvana ja ala ajatella, että hänessä on jotakin vikaa. Lapselle voi sanoa, että tällaisissakin tilanteissa kannattaa tulla vanhemmalle tai muulle turvalliselle aikuiselle kertomaan asiasta.

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.