Miksi ihminen jää huonoon parisuhteeseen?- 11 yleistä syytä

Miksi ihminen jää huonoon parisuhteeseen?- 11 yleistä syytä
Kuva:Pexels/RDNE Stock project

Ihmiset jäävät monesti roikkumaan huonoon tai väljähtyneeseen parisuhteeseen jopa vuosikausiksi. Miksi näin on? Mitä asioita taustalla piilee?

Listasimme yksitoista yleistä syytä siihen, miksi ihminen jää huonoon suhteeseen.

1. Lapset

Monet ovat suhteessa pelkästään lasten takia. Ajatus voi tuntua äkkiseltään jalolta ja epäitsekkäältä. Kuitenkin on niin, että lapset kyllä vaistoavat, jos kaikki ei ole hyvin vanhempien välillä. Lapset jäävät tällöin ainakin paitsi terveestä ja läheisestä parisuhdemallista.

Myös ilmapiiri perheessä voi olla viileä vanhempien välien vuoksi. Joskus onkin parempi lasten takia lähteä huonosta suhteesta kuin jäädä siihen. Asiaa kannattaa siis pohtia monelta eri kantilta ja miettiä, mikä on oikeasti parasta lapsille.

2. Talous

Ikävä kyllä jotkut jäävät huonoon suhteeseen sen takia, että talous romahtaisi tai huonontuisi suhteen päättymisen jälkeen. Asiaa kannattaisi kuitenkin pohtia pidemmällä tähtäimellä. Kannattaa miettiä voisiko tulla vähemmällä toimeen ja olla onnellinen yksinään. Taloudelliset syyt ovat todella huono tekosyy jäädä epätyydyttävään tai ongelmalliseen suhteeseen, joka ei ole korjattavissa.

3. Turvallisuudenhakuisuus

Sanonta kuuluu, että ihminen valitsee mieluummin tutun helvetin kuin tuntemattoman taivaan. Tutut asiat tuovat keinotekoisesti turvallisuuden tunnetta, vaikka tilanne olisi oikeasti huono suhteessa. Muutos pelottaa monia ihmisiä, ja näin ollen halutaan pitää kiinni totutuista asioista.

4. Pelko yksin jäämisestä

Joskus ihminen pelkää, ettei löytäisi enää uutta parisuhdetta. Kokonaan yksin jääminen saattaa pelottaa. Tällöin ihminen jää mieluummin huonoon parisuhteeseen kuin lähtee.

5. Läheisriippuvuus

Varsinkin väkivaltaa sisältävien parisuhteiden taustalla voi piillä läheisriippuvuutta, jonka takia suhteesta on hyvin vaikeaa päästä irti.

6. Liiallinen optimismi

Positiivinen ajattelu on yleensä hyväksi, mutta huonon parisuhteen kohdalla liiallinen optimismi voi tehdä vain hallaa. Myöskin loputon anteeksiantaminen toiselle ja suhteen jatkaminen ovat huonoksi. Rajat pitäisi osata vetää johonkin.

7. Vahvat tunteet

Joskus jäämisen taustalla ovat jopa pinttyneen vahvat tunteet toista kohtaan. Rakkaus tuntuu aina vain kestävän, mitä tahansa suhteessa tulee vastaan. Tunteet voivat kuitenkin olla joskus väärässä ja tällöin pitäisi ennemmin kuunnella järkeä. Vahvojen tunteiden taustalla voi olla myös riippuvuus toiseen ihmiseen.

8. Pelko siitä, miten toinen pärjää

Joskus epätyydyttävään suhteeseen jäämisen taustalla on pelko siitä, miten toinen pärjäisi eron jälkeen. Kumppani voi olla joko niin sairas tai muuten ongelmissa, ettei häntä haluaisi jättää pulaan. Ei ole kuitenkaan itsekästä lähteä huonosta suhteesta omaa hyvinvointia ajatellen. Vaikka helppoa se ei ole, jos vastuuntunto tuntuu painavan mieltä. Loppupeleissä se voi kuitenkin olla myös toisellekin parempi, että hän pääsee opettelemaan itsenäistä elämää yhteiskunnan ja muiden hyvien ihmissuhteiden turvin.

9. Huono itsetunto

Huono itsetunto estää lähtemisen epätyydyttävästä parisuhteesta. Ihmisestä voi tuntua siltä, että hän on niin arvoton, ettei kelpaa kenellekään. Yksin pärjääminen saattaa pelottaa. Joskus myös huonon itsetunnon omaavalle ihmiselle on äärimmäisen vaikeaa tehdä elämässä niin suurta päätöstä kuin, mitä ero vaatisi.

10. Lapsuuden perheen malli

Lapsuuden kiintymyssuhdemallit sekä lapsuuden perheen antama malli parisuhteesta voi aiheuttaa sen, että ihminen jää epätyydyttävään parisuhteeseen. Huonon parisuhdemallin saanut ajattelee, että ongelmallinen suhde on normaalia ja riittävän hyvä.

11. Työn määrä

Jos olet panostanut paljon parisuhteeseen, voi olla, ettet millään haluaisi luovuttaa sen suhteen. Sinulla voi olla vaikeuksia vetää rajoja sille, mikä on sinun mielestäsi liikaa ja huonoa parisuhteessa. Toisaalta rankka eroprosessi kaikkineen kuvioineen voi tuntua liian pelottavalta ja raskaalta. Varsinkin jos mukana on myös lapsia ja pitäisi sopia lapsiin liittyvistä asioista toisen kanssa.

Oletko sinä jäänyt huonoon parisuhteeseen? Miksi?

Lähteet: Iltalehti, Ilta-sanomat, MTV, Terve

Teksti: Anne-Mari Valta

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *