Kun vanhempi pelkää epänormaalin voimakkaasti omaa kuolemaansa

Kun vanhempi pelkää epänormaalin voimakkaasti omaa kuolemaansa
Kuva: Radek Kilijanek

Kuolemanpelko on normaali tunne, jonka useimmat kokevat jossain vaiheessa elämäänsä. Ongelmalliseksi tilanne muuttuu, jos tunne jää päälle pidemmäksi aikaa ja haittaa muuta arkielämää. Vanhemman kohdalla pelko voi liittyä ajatukseen siitä, että lapset jäävät yksin ilman huolehtivaa aikuista. Jos pelko häiritsee normaalia elämää, tämä on hälytysmerkki siitä, että asialle kannattaa tehdä jotain.

Jokaisen mielessä käy joskus ajatus siitä, että eräänä päivänä elämä loppuu. Kuolema ei kuulu miellyttävimpien ajatusten joukkoon, mutta silti useimmille ihmisille oman kuoleman ajatteleminen ei aiheuta suurta ahdistusta. Monet kykenevät asennoitumaan kuolemaan siten, että he tiedostavat sen olevan edessä jossain vaiheessa, mutta koska on mahdotonta ennustaa tarkkaa tapahtumahetkeä, asiaan ei kannata kiinnittää liikaa huomiota. Murehtimisen sijaan moni ajatteleekin, että kannattaa keskittyä nauttimaan tämänhetkisestä elämästä ja yhteisestä ajasta läheisten kanssa. Kuolemaa ehtii kyllä murehtia myöhemminkin.

Vanhempi saattaa kokea syvää huolta lastensa turvallisuudesta, jos hänelle sattuu jotain

Jotkut ihmiset eivät kuitenkaan pääse eroon ahdistuneesta olosta liittyen kuolemaa koskeviin ajatuksiin. Joskus elämäntilanne saattaa olla muutoinkin stressaava, mikä voimistaa kaikenlaisia huolen tunteita. Vanhempi saattaa kuoleman lisäksi olla huolissaan siitä, että hän sairastuu odottamatta eikä pysty tekemään töitä. Jos perheen talous on vain yhden vanhemman tulojen varassa, ajatus tulojen menetyksestä ja sitä seuraavasta elintason laskusta voi olla hyvin ahdistava. Myös työttömyyden mahdollisuus saattaa pelottaa vanhempaa varsinkin nykyisinä epävarmoina aikoina.

Oman kuoleman pelko on kuitenkin erilainen tunne kuin esimerkiksi taloudellisesta tilanteesta huolehtiminen. Vanhempi saattaa esimerkiksi pelätä, että hän kuolee yllättäen, jolloin hänen lapsensa jäävät yksin ilman hänen hoitoaan. Tällainen ajatus voi aiheuttaa vanhemmalle voimakasta ahdistusta.

Pelkotilat kannattaa käsitellä, etteivät ne jää mielen perukoille vaivaamaan

Jos ahdistavat pelot jäävät käsittelemättä, ne saattavat juurtua osaksi normaalia ajatusmaailmaa, jolloin niistä saattaa olla paljon vaikeampaa päästä eroon. Mitä aikaisemmassa vaiheessa erilaisten ahdistavien tunteiden aiheuttajiin puuttuu ja tunteita ryhtyy käsittelemään, sitä parempi tilanne on toipumisen kannalta.

Jos vanhempi huomaa pohtivansa liikaa kuolemaan liittyviä asioita ja kokevansa tähän liittyviä pelkotiloja, kannattaa käydä juttelemassa asiasta terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. Joskus pelkotilojen taustalla saattaa olla muita syitä, joiden olemassaoloa vanhempi ei itse välttämättä ole tiedostanut. Ammattilaisen kanssa jutellessa pelon aiheuttajiin voi päästä käsiksi ja niitä voi alkaa työstämään.

Vanhemmalle tärkeintä on hänen lastensa hyvinvointi

Tätä asiaa voi käyttää motivaattorina keskusteluavun piiriin hakeutumisessa, vaikka vanhempi ei välttämättä vain itsensä takia haluaisi hakea apua. Vanhempi pystyy huolehtimaan lapsistaan parhaiten, jos hän on itse henkisesti hyvässä tasapainossa. Tästä syystä kaikki vanhemman mielenterveyttä vähänkin horjuttavat asiat kannattaa käsitellä ja hoitaa mielummin ennemmin kuin vasta siinä vaiheessa, kun ongelmat ovat jo päässeet äitymään pahemmiksi.

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *