IS: 4 sääntöä, joista suomalaiset vanhemmat eivät jousta

Kuva: Pexels/Elina Fairytale

Luultavasti jokainen vanhempi toisinaan miettii, minkälaisia valintoja ja päätöksiä muut vanhemmat tekevät kasvatuksessa. Ovatko ne samanlaisia kuin omat vai kenties tiukempia tai lepsumpia? Tähän on saatu vastauksia kasvatukseen liittyvässä kyselyssä.

Suomalaisvanhemmilla on tiettyjä sääntöjä ja rajoja lapsilleen, joista he eivät lipsu, osoittaa Ilta-Sanomien toteuttama kysely. Perhe-elämää ja lasten kasvatusta koskevassa kyselyssä kymmenettuhannet vanhemmat paljastivat tiukkojakin mielipiteitään.

Kyselyssä käsiteltiin muun muassa karkkipäivää, viikkorahan suuruutta, ruutuaikaa ja lapsen osallistumista kotitöihin. Osa kysymyksistä jakoi vanhemmat selvästi moneen leiriin, mutta neljään kysymykseen vanhemmat suhtautuivat lähes yksimielisen jyrkästi.

Näistä neljästä säännöistä suomalaisvanhemmat eivät jousta

Ei alkoholia alaikäiselle

Suomalaisvanhemmat ovat lainkuuliaisia: kolme neljästä vastaajasta (73%) totesi, ettei ostaisi teinille alkoholia. Noin viidennes (16%) sen sijaan ostaisi, koska silloin olisi tarkalleen tiedossa, mitä ja kuinka paljon nuori oikein juo. 11 prosenttia vastaajista ostaisi taas sen takia, ettei nuori hankkisi alkoholia muilla keinoilla.

”Mieluummin ostaisin itse hänelle alkoholia, sillä en luota siihen, että hän ostaa kadulta virolaista halpaa viinaa, missä voi olla mitä tahansa – tai että lapsi tulisi ryöstetyksi”, kyselyyn vastannut tamperelaismies kommentoi.

Seurustelukumppanin luo yökylään yli 15-vuotiaana

Enemmistö vanhemmista (60%) on sitä mieltä, ettei alle 15-vuotiaan pidä lähteä yökyläilemään seurustelukumppanin luo, mutta sitä vanhemmalle lupa heltyisi. Osa vanhemmista (16%) on selvästi tiukempia: heidän mielestä teinin yökyläily seurustelukumppanin luona ei olisi hyvä idea. Noin neljännes (24%) sallii teinin yökyläilyn, kunhan ehkäisystä ja suostumuksesta on keskusteltu ensin kotona.

”Yökyläilyn estäminen ei poista sitä ”riskiä”, että seksiä harrastetaan – seksiä voi harrastaa myös päiväsaikaan. Seksuaalikasvatus kuntoon: reilua ja suoraa keskustelua ehkäisystä ennemmin kuin yökyläilyn esto”, parikymppinen imatralaisnainen perusteli vastaustaan.

Rajattu ruutuaika

Lasten ruutuaika puhuttaa paljon, mutta vanhemmilla vaikuttaa olevan selvä näkemys siitä, mikä määrä on sopiva. Noin kaksi kolmesta (59%) vanhemmasta vastasi, että alakouluikäiselle sopiva ruutuaika on enintään kaksi tuntia päivässä. Sama määrä on myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suositus. Enintään tunti päivässä ja 2-4 tuntia päivässä saivat molemmat kannatusta viidennekseltä vanhemmista. Yksi prosentti vastaajista sen sijaan totesi, että enemmän kuin 4 tuntia on sopiva määrä alakouluikäiselle.

Erään vastaajan mielestä ruutuaika on turha käsite, koska nykyajan lapset tulevat olemaan koko ikänsä ruutujen edessä.

”Ennemmin lapsia pitäisi opettaa jo pienestä pitäen irrottautumaan laitteista silloin, kun jotain tärkeämpää tekemistä ilmenee”, 35-vuotias mies Hämeenkyröstä pohtii.

Alaikäisten paikka ei ole festareilla

Suomen kesä on täynnä erilaisia tapahtumia ja festivaaleja. Vanhempien mielestä alaikäisillä ei kuitenkaan ole niille mitään asiaa. Joka toisen vanhemman mielestä teinin voi päästää festareille täysi-ikäisenä, kun taas kolmanneksen mielestä 16-vuotias voi jo käydä festareilla.

Lähde: Ilta-Sanomat

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.