Yhdessä kasvaneilla sisaruksilla voi olla erilainen lapsuuskokemus

boy and girl standing at beach
Kuva: Limor Zellermayer

Kaksi samassa perheessä elänyttä sisarusta voivat aikuisena kuvailla lapsuuttaan hyvin eri lailla. Mistä tämä johtuu? Miksi yhdessä kasvaneilla sisaruksilla lapsuuskokemus voi olla toisistaan poikkeava?

Toisinaan kun kaksi aikuista sisarusta keskustelee lapsuudestaan, he saattavat huomata, että heidän lapsuusmuistonsa ovat hyvin erilaisia. Toinen saattaa muistaa tietyt tapahtumat hyvin toisenlaisina kuin toinen. Esimerkiksi jokin tietty tapahtuma on voinut jäädä negatiivisena toisen sisaruksen mieleen, siinä missä toinen ei ole kokenut tapahtumaa lainkaan samalla lailla. Miksi sisarusten lapsuuskokemukset samassa lapsuudenkodissa voivat vaihdella niin paljon?

Eräs mahdollinen syy erilaisiin kokemuksiin on, että sisarukset saattavat olla syntyneet perheeseen erilaisissa olosuhteissa. Esikoinen on esimerkiksi voinut syntyä perheeseen sellaisessa tilanteessa, että vanhemmilla on ollut taloudellisia haasteita. Myöhemmin syntyneet sisarukset taas ovat voineet syntyä aikana, jolloin vanhempien talous on jo kohentunut esimerkiksi pidemmän työuran ansiosta, eikä perhe enää kohtaa samanlaisia haasteita kuin ensimmäisen lapsen ollessa pieni.

Jos vanhemmat ovat kokeneet stressiä haastavan taloudellisen tilanteen takia, lapsi on voinut vaistota tämän. Vanhemmat ovat myös mahdollisesti joutuneet tinkimään joistakin asioista, joita lapsi olisi halunnut tehdä, kuten esimerkiksi lomamatkoista, huvipuistokäynneistä tai kalliiden lelujen ostosta. Nuorempien lasten kohdalla taas näitä asioita on mahdollisesti voitu tehdä vapaammin paremman taloudellisen tilanteen takia.

Myös vanhemman mielentila voi olla erilainen eri lasten syntymän aikaan. Jos vanhemman elämäntilanne on ollut stressaava yhden lapsen syntymän aikoihin mutta ei toisen, lapset saattavat kokea suhteen vanhempaan erilaisena. Stressaantuneena pinna saattaa palaa helpommin eikä vanhempi välttämättä jaksa olla yhtä paljon läsnä lapselleen. Levollisessa mielentilassa sen sijaan vanhempi on kärsivällisempi ja enemmän läsnä.

Vanhemman ikä voi vaikuttaa lapsuuskokemukseen

Nuorena vanhempana ensimmäisen lapsen kanssa ihmiselle ei usein ole vielä kertynyt juurikaan kokemusta lastenhoidosta. Ensimmäisen lapsen kanssa saatetaan siksi joskus tehdä virheitä johtuen tietämättömyydestä ja epävarmuudesta. Samoja virheitä ei enää yhtä helposti tehdä toisen ja kolmannen lapsen kanssa. Nuori vanhempi ja iäkkäämpi vanhempi ovat usein myös muussa mielessä erilaisia. Jos sisaruksilla on suuri ikäero, merkitsee tämä, että toinen on kasvanut nuoremman vanhemman kanssa ja toinen iäkkäämmän. Lapsuuskokemukset voivat tästäkin syystä olla sisaruksilla erilaisia.

Lapsen persoona voi vaikuttaa tapaan, jolla vanhemmat kohtelevat häntä

Vanhemmat saattavat myös kohdella lapsia eri lailla johtuen siitä, että lasten persoonallisuudet ovat erilaisia. Jos esimerkiksi toisen lapsen kanssa on ollut haastavampaa tämän persoonallisuuden takia, vanhemmat ovat saattaneet menettää malttinsa useammin. Sen sijaan toisen lapsen persoonallisuus saattaa olla ollut sellainen, että haasteita ei ole tullut vastaan niin paljon, mistä syystä vanhemmat ovat olleet hänen kanssaan itsekin rauhallisempia. Myös tällaiset asiat voivat vaikuttaa eroihin sisarusten lapsuuskokemuksiin liittyvissä muistoissa.

Lähde: Huff Post
Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.