Onko sinulla tapana ”kostovalvoa”? Näin pääset tavasta eroon

Kuva: Pexels/Miriam Alonso

Siirryt väsyneenä sänkyyn ja ajattelet, että selaat hieman sosiaalista mediaa puhelimellasi vielä ennen nukahtamista. Yllättäen huomaat, että muutaman minuutin sijaan on kulunutkin paljon enemmän aikaa kuin ajattelit ja yöunet ovat jäämässä aiottua lyhyemmäksi – ja silti jatkat somen selailua. Tällainen tapa tunnetaan revenge bedtime procrastinationina, eli vapaasti suomennettuna kostovalvomisena.

Kuulostaako yllä kuvailtu tilanne tutulta? Tai onko sinulla tapana katsoa lempisarjaasi tai lukea kirjaa myöhään ja samalla viivyttää nukkumaanmenoa? Jos kyllä, on sinullakin silloin tapana kostovalvoa.

Kostovalvominen tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että ihminen valvoo myöhään mukavien aktiviteettien parissa, vaikka tuntee olonsa väsyneeksi ja toistaa samaa päivästä toiseen. Kostovalvominen onkin käytännössä yritys ottaa oma ajankäyttö uudelleen omaan hallintaan.

”Kostovalvominen on tapa saada tehtyä haluamiasi asioita, joita et voinut/ehtinyt tehdä päivän aikana”, vanhemmuusasiantuntija ja psykologi Reena B. Patel selittää.

Kostovalvominen johtuu usein siitä, että omassa aikataulussa on liian vähän vapaa-aikaa. Jos ihminen tuntee, ettei hänen ajankäyttönsä ole täysin hallinnassa, hän viivyttää nukkumaanmenoa saadakseen aikaa itselleen. Yöunien uhraaminen on tapa saada takaisin päivän aikana menetettyjä tunteja.

Töissä käyville vanhemmille lasten nukkumaanmenon jälkeinen aika voi myös olla ainoa tilaisuus saada omaa rauhaa. Loikoilu sohvalla lempisarjan parissa voi olla päivän ainoa hetki, jolloin saa mahdollisuuden rentoutua.

Rutiineilla pääset tavasta eroon

Kostovalvominen ei kuitenkaan pidemmän päälle tee hyvää, vaan valvomisesta kertyvä väsymys ja univaje vaikuttavat hyvinvointiin. Kun tiedostat kostovalvomisesi, voit yrittää korjata tilannetta nukkumaanmenoon liittyvillä säännöillä ja aikataululla.

”Tee itsellesi sääntöjä, jotta pystyt hallitsemaan tilanteen. Sisällytä niihin vähintään kahdeksan tunnin yöunet joka yölle. Tämä voi tarkoittaa sitä, että joudut pyytämään muilta perheenjäseniltä apua iltarutiinien kanssa tai joudut selvästi rajaamaan iltojen vapaa-ajan puuhiasi”, Patel vinkkaa.

Voit asettaa vahvemmat rajat töiden lopettamisen suhteen esihenkilön tai työkavereiden kanssa, jotta saat enemmän aikaa mieluisille vapaa-ajan aktiviteeteille. Lisäksi voit kokeilla asettaa muistutuksen tai ajastuksen, joka kertoo, kun on aika valmistautua nukkumaan.

Myös levon ja nukkumisen aikatauluttaminen kalenteriin voi auttaa pitämään tilanteen hallinnassa. Aloita pienin askelin ja tee realistisia aikatauluja itsellesi, jotta saat luotua kestävän iltarutiinin. Patel neuvoo olemaan rehellinen itsesi kanssa: jos aikataulutat lukemista 15 minuutin ajaksi, pystytkö pitämään siitä kiinni?

Jos valvomisen lopettaminen ei ala onnistua ja väsymys pitää otteessaan, käänny ammattiavun puoleen. Näin voit saada vinkkejä muun muassa rentoutumistekniikoista ja apua ajanhallintaan.

Lähde: Popsugar

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.