Milloin lapsi voi alkaa matkustaa autossa etupenkillä?

Kuva: Pexels/ Peter Fazekas

Auto on monissa perheissä tärkeä kulkupeli, mutta lapsen kuljettamisessa on omat lainalaisuutensa. Kun lapsi kasvaa, voi etupenkillä matkustaminen alkaa kiinnostaa häntä enemmän. Lapsen paikka ei kuitenkaan ole etupenkillä ennen kuin tietyt kriteerit täyttyvät.

Suomessa lapsen automatkustukseen on omat lakipykälät, joiden lisäksi Liikenneturva on antanut suosituksensa lapsen turvallisesta matkustamisesta ja kuljettamisesta autossa. Lain mukaan lapsen on käytettävä turvalaitetta autossa matkustaessaan, kunnes hän on 135 senttiä pitkä. Liikenneturva puolestaan suosittelee, että lapsi käyttäisi turvalaitetta 150-senttiseksi asti. Pituuskasvu on yksilöllistä, mutta lapsi on 150-senttinen noin 11-12-vuotiaana.

Lapselle turvallisin paikka autossa on takaistuin. Liikenneturvan suositusten mukaan vauva matkustaa takana turvakaukalossa, joka vaihdetaan turvaistuimeen paino- tai pituusrajan täyttyessä. Selkä menosuuntaan kiinnitettävä turvakaukaloa tai -istuinta ei saa kiinnittää etupenkille, jos etuistuin on varustettu turvatyynyllä.

Lasta kuljetetaan turvaistuimella mahdollisimman pitkään selkä menosuuntaan, mutta kuitenkin vähintään 4-vuotiaaksi saakka. Turvaistuimen jälkeen lapsi alkaa käyttää turvavyöistuinta, kunnes hän on 150 senttiä pitkä.

”Turvavyöistuin on turvallisin valinta, sillä siinä auton turvavyö asettuu lapsen kannalta oikealle korkeudelle sekä se suojaa mahdollisessa onnettomuustilanteessa myös sivuilta”, Liikenneturva neuvoo.

Laki sallii myös istuinkorokkeen käytön, jolloin lantiovyö asettuu oikeaan kohtaan. Koroke ei kuitenkaan suojaa lasta millään tavalla onnettomuustilanteessa. Koroketta käytettäessä on käytettävä auton omaa pääntukea sekä 3-pisteturvavyötä. Kun lapsi on yli 150 cm pitkä, hän voi käyttää turvavyötä aikuisten tapaan.

Kehittyvä luusto lisää vammojen todennäköisyyttä lapsilla

Atlantin toisella puolella sen sijaan suositellaan, että lapsi ei matkustaisi etupenkillä ennen kuin hän on täyttänyt 13 vuotta. Lapsen luut, lihakset, jänteet, nivelsiteet ja pehmytkudos kehittyvät vielä aiempina ikävuosina, minkä takia lapsi voi herkemmin loukkaantua mahdollisessa onnettomuudessa.

”Turvavyö ei välttämättä pysy oikeassa paikassa kolarin tapahtuessa, koska lantion alueen luiden kehitys on vielä vaiheessa”, lastenlääkäri Maneesha Agarwal sanoo.

Yksi suurin syy etuistuimen turvattomuuteen pienille lapsille on turvatyyny. Turvatyynyt on suunniteltu suojelemaan keskiverto aikuista ja ne avautuvat suurella nopeudella.

”Koska lapset ovat lyhyempiä kuin aikuiset, voi turvatyyny laueta lapsen pään tasolla. Tämä voi olla äärimmäisen vaarallista ja mahdollisesti johtaa pää- tai niskavammoihin tai jopa kuolemaan”, varoittaa vammojen ehkäisyn koordinaattori Jennifer McCue Nemoursin lastensairaalasta.

”Älä kiirehdi lastasi matkustamaan etuistuimella. Varmista, että lapsi on tarpeeksi kypsä istumaan etupenkillä kunnolla koko matkan ajan eikä hän esimerkiksi liikuttele turvavyön hihnaa olkapäänsä taakse tai pidä jalkojaan kojelaudalla”, Agarwal muistuttaa.

Takapenkkiä kannattaa suosia, mutta alle 13-vuotiaiden/alle 150-senttisten lasten on istuttava siellä aina automatkoilla.

Lähde: Parents, Liikenneturva

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

    Array
(
    [0] => thumbnail
    [1] => medium
    [2] => medium_large
    [3] => large
    [4] => 1536x1536
    [5] => 2048x2048
    [6] => vp_sm
    [7] => vp_md
    [8] => vp_lg
    [9] => vp_xl
    [10] => vp_sm_popup
    [11] => vp_md_popup
    [12] => vp_xl_popup
)