Äidin elintavoilla voidaan vaikuttaa rintamaidon tulehdustekijöihin

Kuva: Pexels/ Helena Jankovičová Kováčová

Rintamaidon koostumus muuttuu vauvan tarpeiden mukaan, mutta myös muut tekijät vaikuttavat rintamaitoon, kuten imettäjän ruokavalio ja ympäristötekijät. Aiemmin tutkimus on osoittanut, että tietynlainen asuinalue voi parantaa rintamaidon laatua.

Äidin elintavat, kuten ruokavalio ja ravintolisien käyttö, voivat vaikuttaa rintamaidon tulehdustekijöihin, osoittaa Turun yliopiston ja Turun yliopistollisen keskussairaalaan äiti-lapsitutkimus. Tulehdustekijät ovat elimistön immuunipuolustusjärjestelmän tuottamia yhdisteitä, joihin kuuluu muun muassa interleukiinit ja interferonit.

Tutkimuksessa ilmeni, että probioottien ja kalaöljyn samanaikainen käyttö raskausaikana voi muuttaa tulehdustekijöiden pitoisuutta rintamaidossa. Vaikutus oli kuitenkin pieni.

”Mielenkiintoista oli se, että mikäli äidin ruokavalion laatu oli hyvä, se heijastui äidistä lapseen siirtyviin tulehdustekijöiden pitoisuuteen alentamalla muun muassa suolistotulehduksiin ja diabetekseen yhdistetyn CCL-2:n pitoisuutta rintamaidossa”, väitöskirjatutkija Jenni Soukka Turun yliopistosta kertoo.

Äidin painoindeksi itsessään ei ollut yhteydessä rintamaidon tulehdustekijöiden pitoisuuksiin, mutta mitattu kehon rasvamassa liittyi korkeampaan interferoni gamma -pitoisuuteen. Äidin elintavat näyttävät siten vaikuttavan rintamaitoon ja mahdollisesti näin lapsen puolustusvasteen kehittymiseen ja terveyteen.

Lääkkeet vaikuttivat äidin rintamaitoon

Tutkimuksen uusi löydös oli se, että synnytyksen yhteydessä käytetyt lääkkeet, antibiootit, opioidit ja epiduraalipuudutus vaikuttivat rintamaidon tulehdustekijöihin ensimaidossa. Turun yliopisto kertoo tiedotteessaan, että aihetta tulisi tutkia lisää, koska valtaosalla tutkimukseen osallistuneista äideistä oli käytössä synnytyksen aikaiseen kivunlievitykseen epiduraalipuudutus, ja myös muiden lääkkeiden käyttö oli tavallista. Näiden vaikutus rintamaidon tulehdustekijöiden pitoisuuteen voi edelleen vaikuttaa lasten puolustusvasteen kehittymiseen ja terveyteen.

Rintamaidon mukana vastasyntyneeseen siirtyvien tulehdustekijöiden terveysvaikutuksia ei tarkalleen tunneta, mutta esimerkiksi runsas interleukiini-10-määrä voi edistää immuunijärjestelmän kypsymistä. Alentunut interleukiini-10-pitoisuus veressä on aiemmissa tutkimuksissa yhdistetty muun muassa vastasyntyneen suolistoinfektioihin.

Tässä tutkimuksessa opioidien käyttö synnytyksen yhteydessä liittyi pienempään tulehdustekijän määrään rintamaidossa. Lisäksi tiedetään, että ravinnon rasvan laatu muokkaa rintamaidon rasvapitoisuutta ja voi siten vaikuttaa myös rintamaidon tulehdustekijöihin.

”Äidin kehon rasvan määrä, kokonaisvaltainen ruokavalion laatu sekä probiootit ja kalaöljy vaikuttivat rintamaidon tulehdustekijöihin hieman. Löydöksemme ovat mielenkiintoisia ja rohkaisevat tutkimaan elintapojen ja rintamaidon koostumuksen yhteyttä lisää”, summaa tutkimuksen toteuttanutta Varhainen ravitsemus ja terveys -tutkimusryhmää johtava professori Kirsi Laitinen.

Tutkimustulokset on julkaistu Molecular Nutrition & Food Research -tiedelehdessä.

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.