Mikä on paras aika hankkia koiranpentu lapsiperheeseen?

Mikä on paras aika hankkia koiranpentu lapsiperheeseen?
Kuva: Zachary Kadolph

Jos perheessä ei ole aiemmin ollut koiraa, vauvan syntymän aikaan ei välttämättä kannata hankkia karvaista perheenjäsentä, jos se ei ole aivan välttämätöntä.

Klassinen “onnellisen elämän” määritelmä pitää monien mielestä sisällään omakotitalon, auton, vakituisen työpaikan, kaksi tai kolme lasta ja pihamaalla juoksentelevan koiran. Ihmisillä on erilaisia variaatioita tästä idyllistä. Vanhemmat eivät kenties haluaisi asua omakotitalossa, jossa joutuu tekemään paljon pihatöitä, mutta koira voi silti kuulua olennaisena osana kuvaan onnellisesta perheestä.

Vanhemmista voi tuntua, että paras hetki koiran hankintaan on lähellä lapsen syntymää, jotta sekä koira että vauva tottuisivat parhaiten toisiinsa. Asiassa on kuitenkin myös muita puolia, joita kannattaa huolellisesti pohtia etukäteen. Varsinkin jos kyseessä on ensimmäinen lapsi eikä perheessä aiemmin ole ollut lemmikkejä, koiranpennun hankkiminen samaan aikaan, kun perheeseen tulee pieni lapsi, ei välttämättä ole hyvä ajatus. Vauvan hoito on alkuvaiheessa usein raskasta ja jos lisäksi pitää hoitaa pientä eläinlasta, vanhempien voimavarat eivät ehkä riitä molempiin tehtäviin.

Koiranpennun saapuminen perheeseen merkitsee paljon lisätyötä vanhemmille

Pentukoira tarvitsee itselleen aikaa ja huomiota. Jos vanhempien kaikki huomio suuntautuu vauvaan, koiranpentu voi helposti jäädä vain ulkopuoliseksi koristeeksi. Toinen tärkeä näkökohta on pennun sisäsiistiksi opettaminen. Tämä ei onnistu, ellei pentua vie usein kävelylle. Jos koiranpennun haluaa opettaa sisäsiistiksi nopeasti, pentua tulee viedä ulos muutaman tunnin välein.

Koiranpentu myös tekee helposti tuhojaan asunnossa hampaiden puhjetessa, ellei sitä valvo koko ajan. Pieni koiranpentu pistää suuhunsa kaikenlaista ulkona ja sisällä. Lenkillä kävellessä vanhemman tulee olla tarkkaavainen ja katsoa mitä pienen karvaisen perheenjäsenen suuhun menee, jottei sinne päättyisi tupakantumppeja tai muuta haitallista. Pennusta huolehtiminen voi olla hyvin raskasta, jos samaan aikaan täytyy huolehtia myös vauvasta.

Kaikkien unelmaelämän komponenttien ei täydy olla paikoillaan samalla hetkellä

Paras hetki karvaisen perheenjäsenen saapumiseen on usein silloin, kun lapset ovat jo vanhempia ja perhe-elämä rullaa omalla painollaan. Tällöin vanhemmat pystyvät ottamaan täyden vastuun ja hoitamaan koiranpentua siten, että pennulla on hyvä olla. Jos lapset ovat vanhempia, he pystyvät itsekin osallistumaan koiranpennun hoitoon ikänsä sallimalla tavalla ja ymmärtävät myös, että pennun täytyy antaa olla välillä rauhassa.

Jos pentu tulee taloon lasten ollessa nuoria, vanhemman on tärkeää muistaa, että vastuu pennun hyvinvoinnista on vanhemmalla. Pennulle täytyy varata oma nurkkaus, jossa se saa aina olla rauhassa, ja jonne lapsilla ei ole pääsyä. Muutoin pennusta voi tulla stressaantunut, pelokas ja onneton koira.

Kun pennun saapumisen kotiin ajoittaa oikein ja pitää huolta edellä mainituista tärkeistä seikoista, parhaimmillaan elämä lasten ja koiranpennun sekä myöhemmin aikuisen koiran kanssa voi olla juuri sitä unelmaelämää, josta vanhemmat ovat haaveilleet.

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *