7 syytä lopettaa vastavuoroton ihmissuhde

Kuva: Pexels/ Elle Hughes

Annatko 100% itsestäsi ihmisille, jotka antavat sinulle vain puolet takaisin? Vastavuoroton ihmissuhde on syytä lopettaa. Yleensä ihmiset ovat valmiita antamaan kaikkensa rakastamilleen ihmisille. Kyseessä voi olla oma kumppani, perheenjäsenet tai ystävät.

Jos teet kaikkesi toisen ihmisen puolesta, tulisi toisenkin osapuolen olla valmis tekemään kaikkensa sinun puolestasi. Jos näin ei ole, voi olla, että sinun on aika hiivuttaa kyseinen ihmissuhde tai muuttaa omaa suhtautumistapaasi siihen. Älä anna 100 prosenttia itsestäsi niille ihmisille, jotka antavat sinulle vain puolet siitä.

Ihmissuhteiden on tärkeää olla vastavuoroisia. Niihin kuuluu vuorotellen antamista ja ottamista. Sinun ei tulisi antaa energiaasi, aikaasi ja välittämistäsi ihmisille, jotka antavat sinulle takaisin vain vähän. Ihmissuhteitaan on syytä tarkastella, koska jatkuva altistuminen negatiivisuudelle tarttuu. Lisäksi se heikentää aivojen toimintaa.

Tunnistatko energiasyöpön ihmistyypin, joka ottaa enemmän kuin antaa? Tällainen ihminen vuodattaa oman elämänsä haasteita koko tapaamisen ajan, eikä ole valmis kuuntelemaan sinun murheitasi. Ihmissuhteitaan kannattaa pohtia: kuka antaa sinulle energiaa, kenelle sinä puolestasi annat kaiken energian? Onko saamisen ja antamisen välillä tasapaino?

7 syytä lopettaa vastavuoroton ihmissuhde

1. Yksipuoliset ihmissuhteet eivät pysy kasassa

Jokaisessa ihmissuhteessa molempien osapuolien pitää panostaa suhteeseen, jotta se toimii ja kestää. Jos olet ihmissuhteessa se osapuoli, joka tekee kaiken työn, suhde tulee olemaan henkisesti niin uuvuttava, ettei se kestä.

2. Elämä on antamista ja saamista

On hienoa, mikäli välität läheisistäsi ja osoitat sen käytännössä sanoin ja teoin. Et voi kuitenkaan kuluttaa energiaasi ja aikaasi toiseen ihmiseen sekä olla aina ystävällinen, saadaksesi takaisin vain vähän. Sellainen ei tule toimimaan, nimittäin elämä on antamista ja saamista vastavuoroisesti ja se pätee kaikissa ihmissuhteissamme.

3. Katkeruus

Mikäli tilanne jatkuu epätasapainoisena pitkään, alkaa sisälläsi kasvamaan katkeruus. Turhaan pidät kiinni ihmissuhteesta, joka tekee sinut katkeraksi elämälle.

4. Tasa-arvo ja vastavuoroisuus ovat kadoksissa

Normaalissa terveessä ihmissuhteessa on tasa-arvoa ja vastavuoroisuutta. Toisen arvostaminen ja samojen asioiden haluaminen tyydyttää molempia osapuolia. Mitä järkeä on jatkaa ihmissuhdetta ilman tasa-arvoa?

5. Ansaitset vain parasta

Muista, että olet kaiken hyvän arvoinen ja ansaitset vain parasta. Siksi myös ihmissuhteiden tulisi olla luottamuksesi ja kaiken aikasi arvoisia.

6. Loppuun palaminen

Jos annat itsestäsi kaiken koko ajan saamatta mitään takaisin, tulet jossain vaiheessa palamaan loppuun. Tällöin olosi on täysin loppuunkulutettu ja tyhjä.

7. Elämä on liian lyhyt ajan tuhlaamiseen

Elämä on lyhyt ja ohikiitävä, joten meillä ei ole aikaa tuhlattavaksi itsekkäisiin ihmisiin. Keskity mieluummin ihmissuhteisiin, joissa on vastavuoroisuutta, rakkautta, välittämistä ja tasa-arvoa. Panosta näihin ihmissuhteisiin, niin voit itsekin hyvin.

Mitä tehdä hankalalle tai epätasa-arvoiselle ihmissuhteelle?

Ihan ensimmäiseksi, ”kissa tulee nostaa pöydälle” ja aloittaa vaikea keskustelu siitä huolimatta, että toinen saattaa suuttua. Sanansa kannattaa kuitenkin valita tarkkaan ja olla aiheuttamatta toiselle tarpeettomasti pahaa mieltä. Mikäli ihmissuhteen ongelmat ja vastavuoroisuuden puute eivät helpota pitkienkään keskusteluiden jälkeen, on syytä pohtia, olisiko tämä ihmissuhde aika jättää unholaan.

Asiantuntija vastaa ihmissuhteiden konmarittamisesta näin: ”Jos tällä tarkoitetaan sitä, että ihmisen pitäisi karsia elämästään raskaat, vaikeat ihmissuhteet ja keskittyä hyviin, rikastuttaviin ihmissuhteisiin, se on oikein hyvä juttu”, toteaa psykoterapeutti Heli Vaaranen Väestöliitolta.

Epätasa-arvoisista ihmissuhteista luopuminen ei ole itsekästä, vaan omasta hyvinvoinnista huolehtimista. Elämässä kannattaa keskittyä hyviin ja vastavuoroisiin ihmissuhteisiin, joissa on tasapuolisesti antamista ja saamista. Tällaiset ihmissuhteet rikastuttavat molempien osapuolien elämää.

Onko elämässäsi epätasa-arvoisia ihmissuhteita? Olisitko valmis luopumaan niistä?

Lähteet: Bolde, Seura, Terve

Teksti: Anne-Mari Valta

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.