Äiti on ostanut kolmevuotiaalle lapselleen vain neljä lelua

Äiti on ostanut kolmevuotiaalle lapselleen vain neljä lelua
Kuva: Yuri Shirota

Jotkut vanhemmat ostavat lapselleen jopa enemmän leluja kuin tämä tarvitsee. Toinen ääripää ovat vanhemmat, jotka pyrkivät minimoimaan lelujen määrän. On selvää, että lapsi tarvitsee jonkin verran leluja. Hiukan vähäisemmästä lelumäärästä voi kuitenkin olla lapselle monenlaista hyötyä.

Parents-sivustolla kerrotaan äidistä, joka on henkilökohtaisesti ostanut kolmevuotiaalle tyttärelleen vain neljä lelua. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että tyttärellä olisi ollut vain neljä lelua. Äiti on antanut lapselleen omia vanhoja lelujaan uusien oston sijaan. Lapsella ei kuitenkaan ole ollut suurta määrää leluja.

Äiti kertoo tehneensä tietoisen valinnan jo ennen lapsensa syntymää, että pyrkii ostamaan tälle mahdollisimman vähän leluja. Perimmäinen syy äidin päätökseen oli toive jättää mahdollisimman pieni hiilijalanjälki maailmaan ja opettaa sama periaate myös tyttärelleen. Myöhemmin hän havaitsi, että tämä valinta teki myös todella hyvää pankkitilille, joka pysyi paljon paremmassa kunnossa ilman jatkuvia leluostoksia. Lisäksi tyttären luovuus pääsi äidin mukaan puhkeamaan kukkaan aivan uudella tavalla päätöksen myötä.

Jos lapsella on vähemmän leluja, hän käyttää enemmän mielikuvitustaan leikeissään

Suuri lelumäärä voi pitää lapsen mielenkiinnon yllä jonkin aikaa, mutta huolellisesti mietityt ja harvemmin tapahtuvat leluostokset voivat tuoda iloa vuosiksi. Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että pienempi lelujen määrä voi lisätä lapsen luovaa mielikuvitukseen perustuvan leikin määrää.

Artikkelissa äiti kuvailee, kuinka lapsen ensimmäisenä jouluna hän ei vieläkään ollut ostanut tälle ensimmäistäkään lelua. Suuri syy päätökseen olla ostamatta leluja oli äidin kokema ilmastoahdistus, joka oli saanut tekemään päätöksen välttää viimeiseen asti ylimääräisen tavaran hankkimista.

Lapsen ei kuitenkaan äidin päätöksen seurauksena täytynyt elää täysin leluitta. Jouluna äiti tutki omien vanhempiensa ullakkoa ja löysi oman vanhan lelunallensa, jonka antoi tyttärelleen joululahjaksi. Äiti myöntää, että isovanhempien tavaraa täynnä oleva ullakko, josta voi ammentaa lapselle leluja, on ylellisyys, jota monilla ei ole. Se on osaltaan mahdollistanut valintansa olla ostamatta itse leluja. Äiti toteaa, että on myös tietyllä tavalla taianomaista katsoa oman lapsen leikkivän omilla, vanhoilla leluilla.

Omien vanhempiensa ullakon lisäksi äiti tiedusteli ystäviltään, löytyisikö heiltä kenties vanhoja tavaroita ja leluja, joita voisi antaa lapselleen. Ystäviltä löytyikin paljon arvokasta uudelleenkäytettävää hyvää tavaraa. Tästä johtuen äiti ei käytännössä ole ostanut omalle lapselleen kuin yhden käden sormilla laskettavan määrä leluja tämän kolmanteen ikävuoteen mennessä.

Jos lapsella on vähemmän leluja, tämä merkitsee myös vähemmän sotkua kotona. Sen lisäksi, että vanhemman kukkaro kiittää vähäisemmästä lelumäärästä, moni kokee siistimmän ja vähän tavaraa sisältävän kodin arkea helpottavana lisäbonuksena.

Mitä mieltä sinä olet suurten lelumäärien ostamisesta lapselle?

Lähde: Parents

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *