Parisuhde voi vaikuttaa terveyteesi monin tavoin

woman riding on back of man
Kuva: Carly Rae Hobbins

Parisuhteen ja terveydentilan välillä voi olla kytkös. Parisuhteessa, avo- tai avioliitossa oleminen heijastuu terveyteen eri tavoilla, mutta ovatko vaikutukset hyviä vai huonoja? Siihen vaikuttaa, voiko parisuhde hyvin.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että naimisissa olevat ihmiset elävät pidempään terveenä. Avioliiton solmineiden henkinen hyvinvointi on parempi, eivätkä he ole niin alttiita sairastumaan ja toipuvat nopeammin.

Avioliitto ei kuitenkaan itsessään ole hyvän terveyden salaisuus. Terveysvaikutukset riippuvat siitä, miten suhteen osapuolet kohtelevat toisiaan. Tutkijat Tim Smith ja Brian Baucom ovat esittäneet, että ominaisuudet, jotka tekevät ihmisestä hyvän parisuhteissa, tekevät hänestä myös todennäköisemmin terveemmän ja paremmin stressiä käsittelevän.

Onneton parisuhde vaikuttaa myös terveyteen. Pitkittäistutkimuksessa havaittiin, että toistuva riitely avioliiton ensimmäisten 16 vuoden aikana oli yhteydessä huonompaan terveyteen, etenkin miesten kohdalla. Taustalla ovat elimistön reaktiot toistuviin riitoihin, mitkä voivat lisätä stressihormonin määrää kehossa ja laskea immuunitoimintaa.

Toistuvista konflikteista, tyytymättömyydestä ja muista suhteen negatiivisista asioista aiheutuu taistele tai pakene -reaktio elimistössä. Se synnyttää erilaisia jatkoreaktioita kehossa ja pitää sen hälytystilassa, mikä voi aiheuttaa haittaa verisuonistolle ja lisätä painonnousuun johtavien hormonien tasoja, jolla taas on omat terveysriskinsä.

Huono ja onneton parisuhde heijastuu terveyteen

Huono parisuhde voi ruokkia myös huonoja elintapoja. Tupakoitsija voi alkaa tupakoida enemmän tai tupakoimaton voi alkaa tupakoida, alkoholin käyttö voi lisääntyä, liikunta jäädä vähemmälle ja terveelliset ruokailutottumukset unohtua.

Riitely voi laukaista nälän tunteesta kertovaa greliini-hormonia ja konflikteista ja riidoista aiheutuva stressi voi saada turvautumaan lohturuokaan. Tämä yleensä tarkoittaa sitä, että ruokavalinnat ovat epäterveellisiä ja sisältävät paljon sokeria ja rasvaa, mikä nostaa painoa ja voi aiheuttaa diabetesta ja sydänsairauksia.

Onneton parisuhde voi olla pahimmillaan jopa kohtalokas riski terveydelle. On siis käytännössä omanlaisensa terveysteko pitää parisuhde hyvänä ja onnellisena.

Jos kumppanin kanssa on ongelmia, voi pariterapia olla tarvittaessa hyvä apukeino, jolla suhteen saa oikeille raiteille. Myös usein korostettu kommunikaatio on avainasemassa hyvinvoivan suhteen ylläpitämisessä.

Lähde: Your Tango

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.