5 syytä, miksi sosiaalisena oleminen voi uuvuttaa sinut

woman sitting on black chair in front of glass-panel window with white curtains
Kuva: Anthony Tran

Ihminen on pohjimmiltaan laumaeläin. Vuorovaikutus muiden kanssa on luontaista ja ennen kaikkea tarpeellista. Vaikka erilaiset ihmissuhteet ovat tärkeitä hyvinvoinnin kannalta, voi ajanvietto muiden ihmisten kanssa ja sosiaalisuus myös kuluttaa ja uuvuttaa.

Pitkittänyt sosiaalinen eristäytyneisyys ja yksinäisyys voi olla yhtä vaarallista terveydelle kuin 15 tupakan polttaminen päivässä. Joillekin ihmisille sosialisointi on kuitenkin raskasta ja he voivat tarvita useita päiviäkin toipuakseen ajanvietosta muiden seurassa.

5 mahdollista selitystä, miksi sosiaalisuus uuvuttaa!

Olet yhteydessä muihin 24/7

Yhteydessä olemiseen on sisällytetty kaikki sosiaalisen median kommenteista työasioiden hoitamiseen ja perheen sekä ystävien kanssa kasvokkain vietettyyn aikaan. Kun olet jatkuvasti kaikkien saatavilla, et saa lepoa ja ladattua akkujasi – etenkin jos puhelimesi värisee ilmoitusten takia yötä myöten. Yritä vähentää ärsykkeiden määrää ja hiljennä turhimmat someilmoitukset tai pidä puhelimesi älä häiritse -tilassa iltaisin, kun olet kotona. Tai laita puhelin äänettömälle! Jos tiedät, että jonkun on ehdottomasti saatava sinut kiinni, voit hänen kohdalla tehdä poikkeuksen.

Et kuuntele omaa ”sosiaalista rytmiäsi”

Sosiaalinen rytmi tarkoittaa samaa kuin keskittymiskyky. Jotkut ihmiset pystyvät keskittymään tuntikaupalla johonkin asiaan, toisilla keskittyminen loppuu muutaman kymmenen minuutin kuluessa. Sosiaalinen rytmi toimii samalla tavalla, mutta se kertoo, kuinka kauan jaksat keskittyä erilaisissa vuorovaikutustilanteissa ja sen määrä voi vaihdella ihmissuhteiden mukaan. Tämä on luontainen ominaisuus ja kun tiedostat rytmisi, voit huomioida sen sosiaalisissa tilanteissa ja optimoida energiaasi.

Olet ekstrovertiksi naamioitunut introvertti

Ihmiset voidaan jaotella ulos- ja sisäänpäinsuuntautuneiksi, eli ekstroverteiksi ja introverteiksi. Ekstrovertti nauttii sosiaalisuudesta, muiden seurasta ja aktiivisuudesta, kun taas introvertti on varautuneempi ja viihtyy enemmän omassa rauhassa tai pienemmissä ihmisjoukoissa. Yritä tunnistaa, kumpaan ryhmään kuulut ja optimoida sosiaalisia tilanteita sen mukaan. Introvertti voi tarvita enemmän aikaa toipua ja palautua sosiaalisten tilanteiden jälkeen.

Yrität auttaa muita liikaa

Kun muut pyytävät, olet aina olkapäänä, jaat neuvojasi, tuet ja kannustat. Vaikka tämä on tapa osoittaa, että välität läheisistäsi, se voi väsyttää sinut. Tunnista rajasi ja opettele sanomaan ei.

Taustalla on jotain muuta, joka uuvuttaa sinut

Kiire, stressi, parisuhdeongelmat, terveyshuolet tai ongelmat lasten kanssa voivat syödä energiavarastojasi, minkä takia on haastavampaa olla sosiaalinen. Myös sosiaalinen ahdistus voi johtaa siihen, että vuorovaikutus uuvuttaa ja sinun on vaikea olla läsnä hetkessä.

Lähde: Mind Body Green

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.