Kaivaako lapsesi nenää? Lastenlääkäri kertoo tavan haitoista

Kuva: Pexels/Yan Krukau

Todennäköisesti jokainen vanhempi joutuu toisinaan sanomaan lapselleen sanat ”Sormi pois nenästä”. Nenän kaivaminen on yleistä – ikään katsomatta – mutta sitä ei kannata ottaa tavaksi ja lapsellekin on hyvä korostaa, ettei nenää kaiveta.

Nenän kaivaminen on yleinen tapa, jota vanhemmat yrittävät kitkeä pois lapsistaan. Nenän kaivaminen on monien mielestä ällöttävää, mutta onko siitä loppujen lopuksi haittaa? PureWow on selvittänyt asiaa lastenlääkäri Kelly Fradinilta, joka on myös kahden lapsen äiti.

Lastenlääkäri vahvistaa, että kyse on huonosta tavasta ja kaiken lisäksi se voi lisätä sairastumisen mahdollisuutta.

”Elimistön ensisijainen puolustus sairastumista vastaan on nenän herkkä iho, karvat ja lima. Ilman epäpuhtaudet suodattuvat nenän kautta ja ilma muuttuu kosteammaksi hengitysteissä kulkiessaan, mikä auttaa optimoimaan keuhkojen terveyttä”, lastenlääkäri selittää.

Nenää kaivaessa voi puolustusmekanismi häiriintyä, mikä altistaa sairauksille ja muille ongelmille ajan mittaa. Erityisesti yhtä varoitusmerkkiä Fradin suosittelee pitämään silmällä: nenäverenvuoto. Jokainen kaivaa joskus nenäänsä, mutta jos tapa alkaa aiheuttaa verenvuotoa, voi kaivamisesta olla tulossa krooninen ongelma.

Lastenlääkärin neuvoilla taltutat huonon tavan

Nenää kaivamisen myötä nenään pääsee bakteereja ja muita pöpöjä; kädet ovat usein likaiset jo pelkästä eri pintojen ja asioiden koskettelusta. Kun sormi menee nenään, kulkeutuu sinne mukana bakteereja ja viruksia, jotka sairastuttavat. Huolellinen käsien peseminen on siis entistä tärkeämpää, jos lapsella on tapana viedä sormi nenään. Kynnet kannattaa myös pitää lyhyenä, mikä voi minimoida bakteerien määrää ja laskea sairastumisriskiä.

Miten lapsen sitten saa lopettamaan nenän kaivamisen? Etenkin usein nenäänsä kaivavilla on naarmuja tai hiertymiä nenän sisällä ja nenäkarvat ovat voineet kärsiä. Kun vauriot parantuvat, voi se aiheuttaa kutinaa, joka lisää halua kaivaa nenää, ja syntyy ikävä oravanpyörä.

”Oravanpyörän lopettamiseksi suosittelen vanhempia laittamaan hieman vaseliinia tai hypoallergeenista voidetta sierainten sisälle. Sen jälkeen sieraimia puristetaan hellästi yhteen paperin avulla, jotta vaseliinia tai voidetta voi liikutella ympäriinsä. Se auttaa rauhoittamaan nenää ja parantaa ihovaurioita nopeammin ja näin nenä ei kutia ja tunnu epämukavalta, eikä sitä houkuta kaivaa samalla tavalla”, lastenlääkäri Fradin kertoo.

Kun lapsi kasvaa, voi viimeinen niitti nenän kaivamiselle olla kaverit: lapsi miettii, mitä kaverit ajattelevat, jos kaivaa nenäänsä ja jättää sen siksi tekemättä.

Lähde: PureWow

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.