Perhettä ei kannata perustaa liian nopeasti

woman holding baby beside man smiling
Kuva: Kelly Sikkema

Salamarakastuminen saa joskus ihmiset tekemään asioita, joita ei ole aina loppuun asti harkittu. Jos esimerkiksi perhe perustetaan niin nopeasti, että toiseen ei ole ehtinyt kunnolla tutustua ennen vauva-arjen alkamista, saattaa vanhempi joskus havaita elävänsä varsin toisenlaisen ihmisen kanssa kuin oli kuvitellut.

Toisinaan ihmiset ihastuvat ja rakastuvat niin nopeasti ja voimakkaasti, että tekevät suuria päätöksiä elämässään vain hyvin lyhyen tuntemisen jälkeen. Jos pariskunta on rakastunut salamannopeasti ja päättää perustaa perheen hyvin nopeasti ensitapaamisen jälkeen, usein toista ihmistä ei silloin välttämättä vielä tunne kovin hyvin.

Elämä on voinut olla hyvin erilaista seurusteluaikana, kun on voinut keskittyä vain toiseen aikuiseen. Kun lapsiarki astuu kuvioon, tämä muuttaa tilannetta merkittävästi. Jos tutustumisprosessi puolisoon on vielä kesken, voi lapsiarki unenpuutteen ja muiden rasitusten myötä tuoda toisessa ihmisessä esiin piirteitä, jotka mahdollisesti olisivat saaneet harkitsemaan tarkemmin, haluaako tämän ihmisen kanssa viettää loppuelämänsä tai perustaa perheen.

On ymmärrettävää, että ihmisellä voi joskus olla tunne, ettei kannata odotella liikaa perheen perustamisen kanssa, jos sopiva ihminen osuu kohdalle. Näin voi olla varsinkin silloin, jos itsellä on jo ikää. Tällöin ihminen joutuu tekemään tietynlaista riskiarviota perheen perustamista puntaroidessaan.

Jos esimerkiksi naisella alkaa kriittinen raja lähestyä lasten hankkimisen suhteen ja olo kumppanin kanssa on todella hyvä, ei tietenkään ole syytä odotella vuosikausia ennen kuin alkaa yrittää lasten hankintaa. Jos kuitenkn puolisot ovat nuoria ja aikaa on runsaasti ennen kriittistä lastenhankintaikää, kannattaa käyttää aikaa ensin puolisoon tutustumiseen ennen perheen perustamista. Jos toisen tuntee hyvin ja keskinäinen luottamus on vahva, on paljon helpompaa kohdata lapsiarjen tuomat haasteet.

Mikä toimii yhdellä, ei aina toimi toisella

Ihmiset ovat kaikki erilaisia ja samoin elämäntilanteet ovat erilaisia. Jokaisen tulee omalla kohdallaan miettiä, mikä on juuri itselle parasta kulloisessakin tilanteessa. Yhtä oikeaa vastausta ei ole siihen, kuinka näiden asioiden suhteen tulisi toimia. Jos mahdollista, kannattaa kuitenkin pyrkiä edes jonkin aikaa tutustumaan toiseen ihmiseen, ennen kuin ryhtyy hankkimaan hänen kanssaan lapsia. Toisaalta jos seuraa sydäntään ja vaikka asiat eivät sujuisikaan täysin niin kuin toivoo, tietää ainakin tehneensä niin kuin on todella halunnut. Tällöin ei tarvitse myöhemmin jossitella.

Omaa intuitiota kannattaa kuunnella ennen perheen perustamista

Vaikka olisi tutustunut puolisoon huolella ja pitkään ennen perheen perustamista, liitto voi silti ajautua eroon. Kukaan meistä ei tiedä, mitä tulevaisuudessa tapahtuu. Siksi sydäntään kannattaa seurata, kuitenkin mieluiten siten, ettei aseta itseään kohtuuttomiin riskitilanteisiin. Tässäkin asiassa intuitio usein palvelee meitä hyvin. Jos jokin vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, tämä on usein hälytysmerkki, jonka kohdalla kannattaa pysähtyä hetkeksi miettimään, minkälaisessa ihmissuhteessa todellisuudessa on.

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.