Vanhempainvapaa on ainutlaatuinen hetki elämässä

Vanhempainvapaa on ainutlaatuinen hetki elämässä
Kuva: Alina Ryabchenko

Jos vanhempi muutoin on täysipäiväisesti työelämässä, vanhempainvapaa on ainutlaatuinen hetki, jolloin voi pysähtyä nauttimaan elämästä vauvan kanssa. Sen positiivisista puolista kannattaa aktiivisesti muistuttaa itseään, jos väsymys välillä valtaa mielen.

Vauvan syntyminen on ihana asia. Varsinkin jos kyseessä on ensimmäinen lapsi, on uuden tulokkaan saapuminen perheeseen usein myös varsin jännittävää. Vanhempi saattaa kokea epävarmuutta omista kyvyistään ja miettiä, miten pärjää pienen lapsen kanssa. Yhdeksän kuukauden odotuksen jälkeen on kuitenkin ihanaa viimein päästä hoivaamaan omaa lastaan ja tutustumaan häneen kunnolla.

Alkuvaiheessa vauvan kotiuduttua elämä saattaa olla varsin stressaavaa yövalvomisineen. Joskus väsymys saattaa olla niin voimakasta, että kaikki vanhemman energia menee vain arjesta selviytymiseen. Tällöin voi tuntua, ettei ole aikaa pysähtyä “nauttimaan” kotona olosta vauvan kanssa. Vanhempaa saattaa jopa ärsyttää työssäkäyvien ystävien kommentit siitä, kuinka ihanaa varmasti on olla kotona vauvan kanssa kaiket päivät.

Vanhempainvapaa on monille ainoa pidempi tauko töistä työuran aikana

Stressaantunut olo vauva-arjen keskellä on toki täysin ymmärrettävää. Jokainen vanhempi tietää, että toisin kuin lapsettomat ystävät kenties joskus luulevat, arki vauvan kanssa ei ole mitään lepolomaa. Silti on hyvä muistuttaa itseään siitä, kuinka ainutlaatuinen hetki elämässä vanhempainvapaa itse asiassa on. Jos vanhempi on normaalissa arjessaan kokopäivätyössä, päivistä kuluu suuri osa työn merkeissä. Näin jatkuu loma-aikoja lukuunottamatta usein läpi elämän eläkevuosiin asti. Vanhempainvapaa ja kotona oleminen vauvan kanssa saattavat monen vanhemman kohdalla olla ainutlaatuinen mahdollisuus hypätä hetkeksi henkisesti pois hektisestä työelämästä toisenlaiseen arkeen.

Vaikka vauva-arki toki on raskasta, on se silti hyvin erilaisella tavalla raskasta kuin työelämä. Joskus vanhemmat osaavat vasta toisen lapsen kohdalla pysähtyä kunnolla nauttimaan vanhempainvapaasta. Ensimmäisen lapsen kohdalla oma epävarmuus vanhempana ja kaikki vauva-arjen uudet asiat voivat viedä huomion siltä, kuinka ainutlaatuinen hetki on kyseessä. Toisen lapsen kohdalla vanhemmat ovat usein jo varmempia lapsen kanssa, itseluottamus on korkeammalla tasolla ja monet hoitotoimenpiteet menevät jo rutiinilla. Tällöin stressin määrä voi olla vähäisempi, minkä ansiosta vanhempi pystyy myös nauttimaan harvinaisesta ajanjaksosta elämässä, jolloin ei ole kiirettä töihin eikä tarvitse keskittyä mihinkään muuhun kuin vauvaan.

On hyvä pysähtyä väsymyksenkin keskellä muistuttamaan itseään siitä, kuinka hienoa on, että on mahdollista viettää pitkä vanhempainvapaa vauvan kanssa kotona. Myöhemmin työhön palattuaan moni vanhempi muistelee lämmöllä aikaa, jolloin saattoi omistautua täysin lapsensa hoidolle. Jälkeenpäin vanhempainvapaata muistellessa usein väsymys ja stressi jäävät muistikuvissa taka-alalle ja päälimmäisenä ovat onnelliset muistot vauvan kanssa vietetystä ajasta.

Millaiset muistot sinulla on omasta vanhempainvapaastasi?

Avatar photo

Anonyymi perhe

Anonyymi perhe koostuu monimuotoisten perheiden lisäksi myös ihanan kamalista isovanhemmista sekä niistä ainaisista mammakerhojen kaikkitietävistä äideistä - lapsettomia karvalasten vanhempia kuitenkaan unohtamatta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *