Kun vanhempi haluaa omaa aikaa

women's white top
Kuva: Tracey Hocking

Vanhemman ei tarvitse hävetä, jos hän tuntee kaipaavansa välillä omaa aikaa, poissa perheen luota. Tämä ei merkitse, etteikö hän välittäisi perheestään. Päinvastoin, oma rentouttava hetki säännöllisin väliajoin auttaa vanhempaa jaksamaan paremmin lapsiarkea.

Vanhempaa saattaa hävettää, jos hän tuntee kaipaavansa välillä aivan omaa aikaa. Hänestä saattaa tuntua, että tällaisesta asiasta ei kehtaa kertoa edes omalle perheelle, puhumattakaan muille tutuille ja läheisille. Vanhemman huolena voi olla muiden ihmisten kuvitelmat, että kaipuu yksinoloon merkitsee, ettei hän nauti ajan viettämisestä oman perheen kanssa.

Usein kysymys ei kuitenkaan ole lainkaan siitä, etteikö vanhempi nauttisi oman perheen kanssa olemisesta. Varsinkin jos lapset ovat pieniä, arki voi joskus tuntua hyvin raskaalta. Tällöin on aivan luonnollista, että mielessä käy ajatus, kuinka ihanaa olisi, jos ympäristö olisi edes hetken hiljainen. Varsinkin jos vanhemmalla on taipumusta erityisherkkyyteen tai aistiyliherkkyyteen, pikkulapsiperheessä vallitseva jatkuva taustamelu voi olla uuvuttavaa.

Moni kärsii erityisherkkyydestä tai aistiyliherkkyydestä tietämättään. Toisinaan vanhempi ei välttämättä edes tiedosta olevansa esimerkiksi lievästi aistiyliherkkä, ennen kuin arki pikkulapsiperheessä alkaa, jolloin hiljaisuuden puute saattaa uuvuttaa huomaamatta. Tällöin vanhempi hyötyy todella paljon, jos hänellä on toisinaan mahdollisuus vetäytyä hetkeksi omaan rauhaan. Myös perhe hyötyy tästä, sillä jos vanhempi voi hyvin, hän pystyy paljon paremmin pitämään huolta lapsistaan ja perheen asioista.

Hotelliyö omassa rauhassa silloin tällöin voi olla tärkeä apu jaksamisessa

Eräs ratkaisu voi olla, että joko toinen tai molemmat vanhemmat käyvät silloin tällöin viettämässä yön hotellissa aivan yksin. Moni vanhempi kokee varsinkin vauva-aikana jatkuvat yöherätykset raskaiksi. Jos koti on pieni, ei aina auta vaikka vanhemmat vuorottelisivat vauvan kanssa ylösnoustessa, sillä “vapaalla” oleva vanhempi usein automaattisesti herää samalla, kun toinen nousee vuoteesta vauvaa hoitamaan. Jos kodissa on tilaa sen verran, että “vapaalla” oleva vanhempi pystyy nukkumaan esimerkiksi toisessa huoneessa, tästä on jo merkittävästi apua.

Joskus vanhempaa saattaa nolottaa, jos puolisot nukkuvat eri vuoteissa tai huoneissa vauva-aikana. Tämä on kuitenkin yleisempää kuin moni ajattelisi. Jos molemmat vanhemmat ovat uupuneita, tulee helpommin tiuskittua toiselle ja pinna saattaa palaa myös lasten kanssa nopeammin kuin muutoin. Jos vanhemmat vuorottelevat vauvan hoidossa varsinkin yöllä, tällöin toisella vanhemmalla on mahdollisuus saada pidemmät yöunet ja hän pystyy puolestaan auttamaan myöhemmin toista vanhempaa lepäämään.

Yhden vanhemman perheissä tällaista vuorottelumahdollisuutta ei ole, mutta myös yhden vanhemman perhe voi toisinaan pyytää esimerkiksi luotettavaa läheistä apuun vauvanhoidossa. Vanhemman henkinen hyvinvointi on niin tärkeää, että jos sen ylläpitoa auttaa silloin tällöin tapahtuva omaan rauhaan vetäytyminen, tämä kannattaa ehdottomasti tehdä.

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.