Rakkaushuijarin uhriksi voi joutua kuka tahansa

Rakkaushuijarin uhriksi voi joutua kuka tahansa
Kuva: Tirza van Dijk

Rakkaushuijarin uhriksi joutuminen usein nolottaa ihmistä, vaikkei tähän ole mitään syytä. Huijari on usein ammattilainen, joka osaa vetää juuri oikeista naruista. Myös perheellinen voi joutua rakkaushuijarin uhriksi.

Lehdissä on kirjoitettu viime aikoina paljon rakkaushuijareiden uhreiksi joutuneista ihmisistä. Tyypillisesti uhri on iäkkäämpi henkilö, mutta huijarin uhriksi voi joutua minkä ikäisenä tahansa. On tärkeää muistaa, että vaikka asia tuntuu hävettävälta, nolouteen ei ole syytä. Huijari on usein ammattilainen, joka on hionut taktiikkaansa niin pitkään, että se toimii erityisen hyvin pahaa-aavistamattomien ihmisten kohdalla.

Tavallinen ihminen usein lähtökohtaisesti ajattelee muista ihmisistä hyvää, eikä mielessä käy, että toinen on liikkeellä rikollisin aikein. Varsinkin rakastuessa ja ihastuessa hälytyskellot useinkaan eivät soi. Tästä ei tule itseään syyttää, vaan tulee ymmärtää, että tämä on useimmille ihmisille täysin luonnollista. Nimenomaan tähän perustuu se, että rakkaushuijarit menestyvät niin hyvin.

Rakkaushuijarin uhreja ei pitäisi ylenkatsoa

Usein rakkaushuijareista kertovien juttujen kommenttikentissä Ihmiset päivittelevät, kuinka on mahdollista, että joku on langennut moiseen huijaukseen. Samalla tavalla verkkopankkihuijauksista kertovien artikkelien kommenteissa usein ihmetellään suureen ääneen, kuinka typeriä jotkut ihmiset voivat olla. Tällaisten kommenttien lukeminen ja tällaiselle ajattelulle altistuminen saa helposti aikaan sen, että jos jossain vaiheessa elämäänsä itse joutuu vastaavan huijauksen kohteeksi, olo on niin nolo, ettei uskalla kertoa asiasta kenties edes lähimmilleen.

Onneksi vastapainona medioissa näkyy toisinaan myös sellaisia artikkeleja, joissa esimerkiksi piinkova tietoturva-alan ammattilainen paljastaa lähes joutuneensa verkkopankkihuijauksen uhriksi. Tällaiset artikkelit lievittävät tavallisten ihmisten häpeän tunnetta siitä, että ammattihuijari on onnistunut heitä huijaamaan. On hienoa, että ammattilaiset uskaltavat paljastaa tällaisia asioita. Se rohkaisee muitakin ihmisiä kertomaan kokemuksistaan ilman häpeää ja tekemään rikosilmoituksia, mikä on erityisen tärkeää.

Samalla lailla tulisi asennoitua rakkaushuijareihin. Kyseessä on ihmisen kaikkein herkimmillä tunteilla pelaaminen. Suurin osa ihmisistä kaipaa rakkautta ja läheisyyttä, ja jos joku sitä tulee tarjoamaan heikolla hetkellä, puolustuksen läpi on helppoa päästä. Olisikin tärkeää, että sen sijaan, että rakkaushuijareiden uhreja päivitellään ja ihmetellään kommenttikentissä tai kahvipöytäkeskusteluissa, osoitettaisiin ymmärrystä sille, että kuka tahansa fiksukin ihminen voi joutua tämäntyyppisen huijauksen uhriksi.

Ainoa henkilö, jonka tällaisissa huijaustilanteissa kuuluu hävetä, on huijari. Hän on ainoa, joka on toiminut alhaisesti ja moraalittomasti. Ihminen, joka käyttää toisia hyväkseen ja toimii moraalittomasti, saa usein täysin oikeutetusti osakseen halveksuntaa yhteiskunnassa. Sen sijaan hänen uhrinsa ei kuulu saada osakseen halveksuntaa tai kritisointia, vaan päinvastoin ymmärrystä ja myötätuntoa.

Rikosuhripäivystyksen sivuilta voi lukea lisää tietoa siitä, kuinka rakkaushuijauksen voi tunnistaa.

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *