11 askelta kohti parempaa itsetuntoa

Kuva: Pexels/ Sora Shimazaki

Hyvä ja vahva itsetunto on avuksi monissa tilanteissa. Sen lisäksi, että se kohentaa omaa mielialaa, antaa se uskallusta yrittää uusia asioita ja mennä myös omalle epämukavuusalueelle.

Vahva itsetunto lisää varmuutta ihmissuhteissa, jolloin tiedät mikä on sinulle hyväksi ja milloin on syytä pitää omista rajoista tiukemmin kiinni. ”Itseluottamusta voidaan oppia, harjoitella ja hallita – aivan kuten mikä tahansa muu taito. Kun hallitset sen, kaikki elämässäsi muuttuu parempaan suuntaan.” Barrie Davenport

Näillä 11 vinkillä parannat itsetuntoasi

1. Selvitä, miksi itsetuntosi on alhainen

Kysy itseltäsi: Onko sinua kiusattu koulussa? Eivätkö vanhempasi osoittaneet sinulle hyväksyntää ja kannustusta? Milloin itsetuntosi on alhaisimmillaan ja mitä silloin tapahtuu? Jos kysymykset herättävät sinussa vaikeita tunteita ja muistoja, sinulle voisi tehdä hyvää keskustella asioista terapeutin kanssa. Kun tiedät syyt huonoon itsetuntoon, sinun on helpompi puuttua siihen.

2. Muuta sisäinen puheesi

Usein sisäinen puheemme itseämme kohtaan on varsin negatiivinen, mitätöivä, vaativa, jopa ankara. Haasta nuo negatiiviset ajatukset ja korvaa ne rohkaisevilla ja kannustavilla sanoilla itseäsi kohtaan.

3. Vahvista itsetuntoasi positiivisilla sanoilla päivittäin

Tämä on olennainen osa itsetunnon parantamista. Se on nopea ja helppo keino lisätä itseluottamustasi. Kerro itsellesi peilin edessä ensin viisi positiivista asiaa itsestäsi. Toista sama seuraavana päivänä ja sitä seuraavana. Rakenna siitä päivittäinen rutiini.

4. Pyydä muutamaa sinulle rakasta ja tärkeää ihmistä kuvailemaan sinua

Näin saat vahvistusta itsetunnollesi ja kuulet millaisia positiivisia ominaisuuksia muut sinussa näkevät. Voit myös kirjoittaa ne ylös huonojen päivien varalle, jolloin voit palata niiden äärelle.

5. Aseta itsellesi tavoitteita

Aseta itsellesi pieniä tavoitteita, jotta voit kokea onnistumisen kokemuksia saavutettuasi ne. Mitä useammin onnistut, sitä paremmaksi itsetuntosi kohenee.

6. Ole itsellesi armollinen

Muista olla itseäsi kohtaan armollinen. Osoita itsellesi armollisuutta etenkin silloin, kun olet epäonnistunut tai tehnyt virheen. Muista, että aina on mahdollisuus yrittää tehdä paremmin seuraavalla kerralla. Anna itsellesi anteeksi ja jatka eteenpäin. Älä anna valtaa sisäiselle, ankaralle kriitikolle. Muistuta itseäsi kaikista hyvistä puolista ja saavutuksista.

7. Huolehdi itsestäsi

Kun pidät itsestäsi hyvää huolta, eli nukut riittävästi, ulkoilet päivittäin ja syöt terveellisesti, sekä teet asioita, joista nautit, voit paremmin ja se huokuu sinusta ulospäin itsevarmuutena.

8. Hyvät ihmissuhteet

Huolehdi siitä, että elämässäsi on vain rakastavia, kannustavia ja rohkaisevia ihmissuhteita. Jätä negatiiviset tai muuten vain hankalat ihmiset elämästäsi. Et tarvitse elämääsi ketään, joka painaa sinua jatkuvasti alaspäin tai saa olosi muuten vain tuntumaan pahalta.

9. Lopeta itsesi vertaaminen muihin ihmisiin

Yksi tärkeimmmistä asioista, joka sinun tulee tehdä itsetuntosi hyväksi, on lopettaa välittömästi itsesi vertaaminen muihin ihmisiin. Vertaaminen on kuin paha loukku, joka kasvaa sitä suuremmaksi, mitä enemmän itseämme muihin vertaamme. Vertailun taustalla on usein kateutta toisiin ihmisiin. Vastalääkkeenä siihen, sinun kannattaa muistuttaa itseäsi omista saavutuksistasi ja vahvuuksistasi.

10. Mieluisat harrastukset

Hanki hyviä harrastuksia, joista pidät ja joissa pääset loistamaan taidoillasi. Ne boostaavat itsetuntoasi. Mitä enemmän asioita osaat, tai mitä parempi olet jossakin, sitä itsevarmemmaksi tulet.

11. Etsi intohimosi

Ihmiset, jotka ovat löytäneet elämässä intohimonsa kohteen, huokuvat ulospäin positiivisuutta, voimaa ja valoa. Se vahvistaa heidän itsetuntoaan. Tällaiset ihmiset näyttävät ulospäin hyvin itsevarmoilta. Huolehdi siis siitä, että löydät elämässäsi oman intohimosi kohteen, olkoon se sitten musiikki, urheilu, taide tai jokin muu. Joillekin oma työ on intohimon kohde tai sitten se voi olla jokin harrastus. Intohimonsa voi löytää kuitenkin myös muualta kuin näistä paikoista ja asioista.

Onko sinulla hyvä itsetunto? Miten voisit parantaa sitä?

Lähteet: Mind, State of Mind ja T8

Teksti: Anne-Mari Valta

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.