Lapsen koulumatkan turvallisuus on aikuisen vastuulla

Lapsen koulumatkan turvallisuus on aikuisen vastuulla
Kuva: note thanun

Peruskoulun uusi lukuvuosi alkaa valtaosassa maata tällä viikolla ja tien päällä on jälleen paljon pieniä ja vähän isompiakin koululaisia. Vastuu turvallisesta koulumatkasta on aikuisilla.

Turvallisen koulutien varmistamiseksi tarvitaan aikuisten vastuullisuutta niin auton ratissa kuin esimerkin näyttäjinä liikenteessä, muistuttaa Autoliitto. Lisäksi vanhempien on tärkeää suunnitella mahdollisimman turvallinen koulureitti lapselle ja opetella se yhdessä hänen kanssaan. On hyvä muistaa, että lyhin reitti ei aina välttämättä ole se turvallisin.

“Turvallisellekin koulureitille mahtuu vaaranpaikkoja, joita on syytä pohtia yhdessä lapsen kanssa. Esimerkiksi tien ylittäminen voi muuttua todella haasteelliseksi, jos liikennevalot ovat pois toiminnasta. Lapsella pitää olla selvä toimintamalli myös tällaisia tilanteita varten”, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen painottaa.

Autoilijoiden on noudatettava nopeusrajoituksia ja sopivaa tilannenopeutta sekä muitakin liikennesääntöjä. Olennaista on muistaa, että esimerkiksi suojatielle pyrkivälle jalankulkijalle on aina annettava esteetön kulku. Autoliitto huomauttaa, että välillä näkee tilanteita, joissa yksi auto pysähtyy antamaan tietä, mutta viereisellä kaistalla tai vastakkaiseen suuntaan ajava auto ei pysähdykään. Molemmista seuraa hengenvaarallinen tilanne.

“Virheitä kuitenkin tapahtuu, joten tienylitykseen liittyvät riskit on syytä käydä lapsen kanssa läpi. Vilkaisu suojatien eteen pysähtyneen auton taakse viereiselle kaistalle sekä toisesta suunnasta lähestyvän liikenteen suuntaan voi jonain päivänä estää auton alle jäämisen”, Vesalainen toteaa.

Vanhempia kannattaa sopia lapsen kanssa puhelimen käytön pelisäännöt liikenteeseen ja näyttää itse mallia, ettei puhelinta käytetä liikenteessä. Vesalainen suosittelee painottamaan lapselle, että liikenteessä liikkuessa puhelinta ei tarvitse kaivaa esiin heti sen soidessa, vaan ensin on etsittävä turvallinen paikka, jossa siihen voi vastata, tai soittaa takaisin, jos se on tarpeen ennen perille pääsyä.

Turvallisuus huolettaa vanhempia

Koulutien turvallisuus huolettaa vanhempia. Fiksusti kouluun -ohjelman teettämässä huoltajakyselyssä 77 prosenttia huoltajista kertoi olevansa huolissaan vähintään yhdestä liikenneturvallisuuteen liittyvästä seikasta lapsen tai nuoren koulumatkalla. Yleisimmin huolestuneita olivat huoltajat, joiden lapsen tai nuoren koulumatka oli 1–3 kilometriä ja lapsi tai nuori kulki matkan pääasiallisesti aktiivisella kulkutavalla.

Huoltajien kokema turvattomuus liittyy autojen koviin ajonopeuksiin koulun läheisyydessä, vaarallisiin tienylityksiin ja pelkoon, etteivät autoilijat huomioi kävelijöitä ja pyöräilijöitä. Nämä seikat myös lisäsivät huoltajien halua kuljettaa lastaan kouluun. Koulumatkojen kulkutapoihin vaikuttavat perheiden tottumukset, kouluverkon rakenne, koulujen saattoliikennesäännöt sekä kunnan teiden kunto ja talvikunnossapito.

Valio Oltermanni -brändi kampanjoi koulun alkamisen yhteydessä liikenneturvallisuuden puolesta. Kampanjan yhteydessä Paleface on päivittänyt Georg Malmsténin ja Helena Eevan klassikkokappaleen Lasten liikennelaulu tähän päivään. Nyt se on Aikuisten liikennelaulu, jossa vastuu liikenneturvallisuudesta siirretään lapsilta kuljettajille.

“Lasten liikennelaulu on kaikille tuttu klassikko, mutta kun sen sanoja tarkastelee tarkemmin, siinä vastuu turvallisuudesta on vieritetty lapselle. 1950-luvulla ajateltiin toisella tavalla kuin nyt. On siis aika kääntää asetelma tähän päivään ja siirtää vastuu niille, joille se ensisijaisesti kuuluu eli aikuisille kuljettajille”, Paleface kertoo.

Voit kuunnella kappaleen suoratoistopalveluissa tai alla olevalta videolta. Jos video ei näy, löydät sen YouTubessa täältä.

Näet videon hyväksymällä evästeet: statistics, marketing

Teksti: Miia

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *