Toimi näin, jos koulun jatkuminen saa lapsen ahdistuneeksi

girl covering her face with both hands
Kuva: Caleb Woods

Kun koulut taas alkavat, voi se näkyä lapsessa monella tavalla. Osa lapsista on vain innoissaan ja he ovat menossa takaisin opintielle hyvillä mielin, kun taas osaa myös jännittää ja paluu kouluun voi jopa ahdistaa.

Moni työelämässä oleva tietää sen viimeisenä vapaa- tai lomapäivänä sisimpään hiipivän ahdistuneen tunteen siitä, että arki ja uusi työviikko ovat taas alkamassa. Tämä tunne ei kuitenkaan ole tuttu vain aikuisille, vaan myös lapset voivat kokea vastaavaa, kertoo Parents.

Pieni jännitys on tavallista, mutta osa lapsista kokee ahdistusta jo viikkoja tai jopa kuukausia ennen kuin koulu jatkuu. Psykologi Sarah Spannagelin mielestä ei ole ihme, jos lapsi tuntee innostuksen ohella hermostuneisuutta tai ahdistusta, kun otetaan huomioon, mitä kaikkea lasten kouluvuosi pitää sisällään.

Jos lapsi osoittaa ahdistuneisuutta ja hermostuneisuutta kouluun palaamisen suhteen, kannattaa vanhemman kysyä lapselta tämän tunteista ja ajatuksista. Lapselta kannattaa kysyä, harmittaako häntä kesäloman loppuminen vai onko hänellä paha mieli, koska jokin alkavassa kouluvuodessa ahdistaa/pelottaa häntä. Lapsen vastaus kertoo vanhemmalle, miten tilanteessa edetään.

Lapsi voi myös vastata, että kumpikin asia harmittaa häntä. Jos näin on, voi vanhempi auttaa lasta löytämään parhaan tavan käsitellä sekä loman loppumiseen liittyvää harmistusta että kouluvuodessa hirvittävää asiaa.

Yhdessä kouluarki helpommaksi

Paluu kouluun voi tuntua lapsesta helpommalta, kun hänen kanssa puhuu mahdollisista stressin tunteista ja tunnistaa ne. Vanhempi voi kysyä lapselta, mikä tekisi hänen kouluviikoistaan helpompia ja miten vanhempi voisi auttaa.

Koko perhe voi ottaa myös tavaksi yhdessä katsoa, mitä tuleva viikko tuo tullessaan ja minkälaiset asiat mahdollisesti vaikeuttavat arkea lasten kannalta. Tällaisia ovat esimerkiksi vanhemman työmatka tai lapsen urheilujoukkueen vieraspelireissu.

”Tehkää yhteistyötä lasten kanssa ja etsikää tapoja, joilla heidän viikkonsa ovat helpommin hallittavissa. Opeta lapsillesi, ettei meidän tarvitse olla sidottuja kalentereihimme koko ajan”, vanhemmuuden asiantuntija ja lääkäri Deborah Gilboa neuvoo.

Viikon ennakointi yhdessä ja arkea helpottavien ratkaisujen löytäminen opettaa lapsille, miten arkitaakkaa voi käsitellä. Tätä harjoittelemalla he oppivat hyvät rutiinit tulevaisuutta ajatellen. Gilboa suosittelee myös niin lapsia kuin aikuisia käyttämään tunnin tai kaksi aina uutta viikkoa edeltävänä päivänä siihen, että valmistautuu tulevaan viikkoon.

Vanhempi, muista empatia!

Jos kouluun palaaminen ahdistaa lasta, muista olla empaattinen. Vanhempi voi kysyä syitä ahdistukseen, mutta kun lapsi kertoo tunteistaan ja ajatuksistaan, ei sillä saisi olla ikäviä seurauksia. Vanhemman ei pidä sanoa lapselleen, mitä hänen pitäisi tai ei pitäisi tuntea.

”Lapsesta ei tule yhtään sisukkaampi, kun kerrot hänelle, miltä hänestä pitäisi tuntua. Tällä tavalla kerrot hänelle vain sen, etteivät hänen tunteensa ole merkityksellisiä ja se ei koskaan toimi”, Gilboa sanoo.

Lähde: Parents

Teksti: Miia

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.