Ole tarkkana! Nämä ovat lasten vaarallisimmat ulkoaktiviteetit

Kuva: Pexels/ Victoria Rain

Kun lapset viettävät aikaa erilaisten aktiviteettien parissa, voi vanhempien valvovan silmänkin alla sattua eriasteisia vahinkoja ja onnettomuuksia. Osa aktiviteeteista on kuitenkin muita riskialttiimpia ja vaarallisempia.

Sanotaan, että tekevälle sattuu. Vaikka vanhemmat haluavat pitää lapsensa turvassa, ei lapsia voi estää leikkimästä ja touhuamasta terveysriskien pelossa. Olennaisempaa olisikin puntaroida erilaisten aktiviteettien riskejä suhteessa niiden hyötyihin.

”Elämme maailmassa, jossa koetamme rajoittaa lasten ruutuaikaa ja kannustaa vuorovaikutukseen muiden lasten kanssa. Monet kollegani varmasti olisivat samaa mieltä siitä, että emme halua estää tai kieltää fyysisiä aktiviteetteja lapsilta, vaan sen sijaan haluamme opettaa lapsia ja huoltajia, miten niistä voi nauttia turvallisesti”, päivystävä lääkäri Christopher Kelly sanoo.

Päivystyksessä työskentelevät lääkärit ovat huomanneet, että tietyt lasten aktiviteetit ovat selvästi vaarallisempia ja tuovat pieniä potilaita vastaanotoille. Vanhempien kannattaisikin harkita näiden aktiviteettien rajoittamista, välttämistä tai entistä tarkempaa valvontaa.

Kiipeilyteline

Kiipeilyteline on suurin syy leikkipuistoissa tapahtuviin vahinkoihin. Kun lapsi roikkuu telineessä, voi hän otteen irrotessa pudota alas ja loukata raajojaan. Kiipeilytelineestä putoaminen aiheuttaa etenkin kyynärpää-murtumia, mitkä usein vaativat leikkaushoitoa.

Kuumat pinnat

Lapsille opetetaan pienestä pitäen, ettei kuumiin pintoihin ja tavaroihin pidä koskea. Kun lämpötilat nousevat ulkona, voivat leikkipuistoissa olevat metalli- ja jopa kumipinnat kuumentua niin, että ne aiheuttavat palovammoja.

Potkulaudat

Lapset ovat liikkuneet potkulaudoilla pitkään, mutta nyt niiden rinnalle on tullut myös sähköversiot, skuutit. Potkulautoihin ja skuutteihin liittyvät vammat ovat lisääntyneet ja lasten olisi tärkeä käyttää oikeaoppisia suojavarusteita, jottei vammoja pääsisi syntymään. Kypärä etenkin on tärkeä!

Trampoliini

Trampoliinihyppely on mainiota liikuntaa, mutta aktiviteetin parissa syntyy paljon vahinkoja. Tämä ei ole yllätys: trampoliinilla hyppiessä korkeudet ja nopeudet kasvavat, jolloin vahinkojen riski kasvaa, etenkin jos pompahtaa trampoliinilta maahan. Yleisimpiä vammoja ovat murtumat ja nyrjähdykset.

Mönkijät

Suomessa alle 15-vuotias saa kuljettaa mönkijää vain suljetulla alueella. Mönkijän kanssa voi joutua onnettomuuteen monesta syystä. Jos käytössä ei ole ollut kypärää, voivat päävammat olla merkittäviä, jopa hengenvaarallisia.

Valvonta auttaa

Monet vahingot niin yllä mainittujen asioiden parissa kuin muissa leikeissä tapahtuvat yleensä nopeasti. Vanhemman valvova silmä auttaa kuitenkin estämään osan vahingoista ja vammoja syntymästä.

”Vanhemmat voivat tutkia etukäteen alueen, jolla lapsi puuhastelee, ja varmistaa, että lapsi touhuaa ikätasolle sopivalla tavalla. Kun lapsi saa lisää ikää ja aktiviteetit ovat riskialttiimpia, on syytä varmistaa sopivien suojavarusteiden käyttö”, Kelly muistuttaa.

Lähde: HuffPost

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.