Jokainen vanhempi tekee parhaansa ja huomioi kasvatusvalinnoissaan ja -päätöksissään oman lapsensa sekä perheensä tilanteen, josta perheen ulkopuolinen ihminen ei välttämättä tiedä yhtään mitään. Tästä huolimatta vanhempi voi saada osakseen kritisointia ja arvostelua – myös lapseensa ja tämän tekoihin liittyen.
Vanhemmuuteen ja lasten kasvattamiseen ei ole yhtä oikeaa tapaa, vaan mielipiteitä ja toimintatapoja on niin monta kuin on vanhempiakin. Monet vanhemmat, etenkin äidit, kuitenkin kritisoivat itseään ja kasvatustapojaan. Jos vanhempi saa kuulla kritiikkiä ja arvostelua lapsestaan muilta, muuttuu tilanne ja vanhemman sisällä voi herätä lastaan suojeleva karhuemo.
Kritiikki voi olla peräisin sukulaiselta, lapsen päivähoidon tai koulun työntekijältä tai toiselta vanhemmalta. Kritisoinnin seurauksena voi olla niin ikävä sanaharkka vanhemman ja arvostelijan välillä kuin pahimmillaan välirikko.
Myös jokaisella lapsella on huonot puolet ja heikkoudet ja kritiikki voi olla oikeutettuakin. Vaikka vanhemmat itse tiedostaisivat tällaiset piirteet ja lapsensa oikut, ei muilta tullut kritiikki sekä arvostelu tunnu hyvältä ja sitä voi olla vaikea käsitellä. Moms-sivusto on listannut avuksi vinkkejä, miten kritiikkiin ja arvosteluun kannattaisi suhtautua.
Muista nämä 3 asiaa, jos joku kritisoi ja arvostelee lastasi sinulle
Perspektiivin vaikutus
Oma lapsi on helppo nähdä täydellisen virheettömänä, minkä vuoksi vanhemmalta voi jäädä huomaamatta sellaisia puolia lapsessaan, mitkä perheen ulkopuolinen näkee. Kun joku kritisoi lastasi sinulle, yritä muistaa; arvostelijalla on oma näkökulmansa asiassa ja se voi olla ikään kuin rehellisempi kuin sinun näkökulmasi. Vaikka se voi olla vaikeaa, yritä olla päästämättä kritiikkiä ihon alle ja pohdi toisen vanhemman sanomisia kriittisesti.
Ole rehellinen
Kritiikkiin ja arvosteluun voi suhtautua rehellisellä ja avoimella tavalla. Kun vanhempi kokee, että hänen kasvatustaan tai lastaan arvostellaan ja tuomitaan, on parasta yrittää pysyä rauhallisena. Ole avoin ja kerro arvostelijalle, ettet arvosta hänen puheitaan. Jos hänellä on kuitenkin hyvä viesti sanojensa takana, ehdota, että keskustelette asiasta neutraalimmalla sävyllä.
Toisesta korvasta sisään, toisesta ulos
Tämä tapa voi suojella vanhemman mielenterveyttä ja auttaa välttämään yhteenoton arvostelijan kanssa. Kun joku kritisoi lastasi sinulle, vedä syvään henkeä ja kuittaa se neutraalilla kommentilla ja hymyile vain kohteliaasti. Voit esimerkiksi vastata kritiikkiin sanomalla ”Pidän sen mielessä” tai ”Sepäs mielenkiintoista”. Näin olet osoittanut kuulleesi arvostelijan kommentit, muttei jätä lisäkritiikille tilaa.
Lähde: Moms
Teksti: Miia
Ei vielä kommentteja