Terapeutti: Vanhempien olisi tärkeämpi kuvata itseään kuin lapsiaan

woman holding black DSLR camera
Kuva: Noémi Macavei-Katócz

Lukuisat vanhemmat ikuistavat lapsiaan ja heidän erityisiä hetkiään valokuviin ja videolle. Ne ovatkin oiva apukeino, jolla palauttaa mieleen menneitä aikoja ja muistella, mitä kaikkea elämän varrella on tapahtunut.

Vanhemmille on täysin luontevaa ottaa valokuvia ja videoita perhe-elämän tapahtumista aina lapsen syntymästä lähtien. Monessa perheessä käy kuitenkin niin, että tallennettua materiaalia tähdittävät pääasiassa lapset, sivuosissa ovat sukulaiset sekä kaverit ja vanhemmat itse loistavat poissaolollaan tai kuvissa on vain jompikumpi vanhemmista.

Vanhempien olisi hyvä hypätä itsekin kameran eteen ja olla mukana niin kuvissa kuin videoilla. Terapeutti Josh Weedin mielestä on jopa huomattavasti tärkeämpää, että vanhemmat kuvaavat itseään kuin lapsiaan. Hän oppi tämän sen jälkeen, kun hänen äitinsä nukkui pois aivan liian varhain.

”Minulla on todella paljon materiaalia minusta ja sisaruksistani, kun olimme pieniä. Vaikka ne ovat kivoja, antaisin mitä tahansa yhdestä videosta, jolla äitiäni näkyy kauemmin kuin 3 sekuntia ja hän ei hätistele kameraa tiehensä”, Weed kirjoittaa X-palvelussa (entinen Twitter).

Valokuvissa ja videoilla esiintyminen ei tunnu kaikista mukavalta, ja se on ymmärrettävää. Esimerkiksi jos itsetunto on huono, voi kameran eteen meneminen olla kaukana miellyttävästä kokemuksesta tai siihen haluaa valmistautua ja varmistaa, että on kuvissa parhaimmillaan. Terapeutti tiedostaa tämän:

”Lupaan sinulle, että vaikka näyttäisit kuinka räjähtäneeltä tahansa, näkevät lapsesi mieluummin sinut juttelemassa, nauramassa ja olemassa oma, elävä itsesi sen sijaan, että näkisivät jälleen yhden synttärikakun, kuorokonsertin tai jalkapallo-ottelun. Lupaan, että on tärkeämpää olla kuvattavana. Lupaan, että sinä riität juuri tuollaisena”, Weed kirjoittaa.

Lapsi arvostaa kuvia vanhemmastaan

Jos itsesi kuvaaminen tai videoiminen tuntuu turhalta ja kuvaat vain lastesi hetkiä, ajattelee asiaa näin: kaikki materiaali, jonka ikuistat lapsistasi, on pääasiassa sinua varten. Haluat muistaa, millaisia lapsesi olivat pienenä, miten he nauroivat ja mitä hassua he sanoivat. Lapsesi haluavat nähdä materiaalia sinusta – vanhemmastaan – aitona ja epätäydellisenä omana itsenäsi.

”Kuvat sinusta muistuttavat lapsia heidän lapsuudestaan, jolloin he näkivät sinut päivittäin. Olit heille koti. Olit heidän koko maailma. Minä en ole nähnyt äitiäni hyvinvoivana lähes 20 vuoteen: videot (ja kuvat) sinusta jokaisessa elämänvaiheessa on asia, jota lapsesi vaalivat eniten. Niitä he kaipaavat, kun heillä on ikävä sinua tai he haluavat kuulla äänesi”, Weed sanoo.

”Toivon, että minulla olisi sellaista materiaalia. Olen kateellinen heille, joilla sitä on. Lupaan, että se on yksi niistä asioista, joihin lapsesi haluavat palata, kun he todella haluavat nähdä tai kuulla vanhempansa – niinä hetkinä mikään muu ei kelpaa”, hän jatkaa.

”Sinä olet täällä. Sinä elät. Sinulla on väliä. Ikuista itseäsi. Jos sinulla on lapsia, lupaan sinulle, että he arvostavat sitä enemmän kuin tiedätkään”, terapeutti päättää.

Löydät Weedin koko kirjoituksen X-palvelusta täällä.

Näet videon hyväksymällä evästeet: statistics, marketing

Lähde: Metro

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.