Nämä 8 vinkkiä voivat tuoda helpotusta kouluarkeen

Kuva: Towfiqu barbhuiya

Kesäloma on jäänyt taakse valtaosalla peruskoululaisista. Uusi lukuvuosi voi vaatia alkuun hieman totuttelua, mutta pian arki palaa tuttuihin uomiinsa monissa perheissä.

Monipuoliset vinkit, niksit ja neuvot auttavat vanhempia varmistamaan, että arki lähtee rullaamaan mukavasti. Tässä listatut vinkit sopivat niin koulutarpeiden järjestelyyn kuin kotiaskareiden sujuvoittamiseen. Vinkkejä voi hyödyntää sellaisenaan tai soveltaa oman perheen arkeen paremmin sopivaksi.

8 vinkkiä kouluarjen helpottamiseksi

Personoitu juomapullo

Vedenjuominen on tärkeää niin lapsille kuin aikuisille. Kannusta lasta juomaan vettä ostamalla hänelle personoitu juomapullo. Anna lapsen itse vaikuttaa juomapullon ulkoasuun.

Kalenteri

Valmistele lapselle työpiste, jonka ääressä hän voi tehdä koulutehtäviään. Tee sen jälkeen työpisteen taustaseinälle kalenteri, johon voi merkitä niin harrastuksia, sovittuja menoja kuin koulutehtävien deadlineja. Kalenteri voi olla esimerkiksi liitutaulupohjainen tai voit käyttää pelkkiä muistilappujakin.

Koko perheen menot -kalenteri

Tee kalenteri viikon ajalle (tai koko kuukauden, jos haluat), missä on koko perheen osalta isoimmat tai merkityksellisimmät menot mainittuna. Näin kaikkien on helppo tarkistaa, miltä viikko näyttää. Voit tehdä toisen liitutaulukalenterin, käyttää valkotaulua tai esimerkiksi tehdä persoonallisemman viikkokalenterin laittamalla lappusia kiinni pyykkinaruun pyykkipojilla. Käytä jokaiselle perheenjäsenelle omaa väriä.

Järjestele vaatekaappi

Laita koko perheen vaatekaapit tai -huoneet järjestykseen, mikä helpottaa arkiaamuja. Jos käytät erilaisia säilytyslaatikoita, merkitse niihin mitä missäkin on, jotta oikeat vaatteet ja asusteet on helpompi löytää nopeasti.

Täydennä tarvikevarasto

Tarkista värikynien, askartelupaperin, liimapuikkojen, vihkojen ynnä muiden koulutarvikkeiden tilanne ja hanki varastoon täydennystä, jos tarpeen. Järjestele kaikki selkeästi omiin osastoihinsa kaappiin, laatikkoon tai vaikkapa korivaunuun. Jos lapsella on tapana säilyttää omia tarvikkeitaan sikin sokin koulupöydän laatikossa, järjestele nekin yhdessä hänen kanssaan.

Suunnittele päivälliset etukäteen

Kouluarki voi olla kiireistä, kun siihen yhdistetään vanhempien työt, lasten ja vanhempien harrastukset ja muut mahdolliset menot. Arkea voi sujuvoittaa suunnittelemalla viikonloppuisin päivällisiä etukäteen viikon ajalle ja ostaa sekä osittain jo valmistellakin viikon ruokia. Voit myös laittaa viikon ruokalistan esille keittiössä, jotta kaikki tietävät, mitä on luvassa.

Hanki välipaloja valmiiksi

Jos tiedät, että kotiin saapuu nälkäisiä koululaisia, mutta päivälliseen on aikaa, hanki kotiin valmiiksi sopivia välipaloja jokaiselle. Sijoita ne tiettyyn paikkaan ja sovi lasten kanssa pelisäännöt välipalojen suhteen.

Järjestele kylpyhuone/vessa

Aamut voivat olla hektisiä eikä tilannetta auta se, jos lapsen lempihiuslenkki on taas hukassa ja hammastahna lopussa. Helpota aamuja pitämällä vessa/kylpyhuone järjestyksessä, jotta tiedät, mistä mikäkin löytyy nopeasti ja näet ajoissa, milloin jokin on loppumassa. Aamutoimiin liittyviä tarvikkeita voi säilyttää myös isomman lapsen omassa huoneessa näppärässä säilytyslokerikossa.

Lähde: Good Housekeeping

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.