Digiaikana vertaistuki on lähellä, mutta voi olla kasvotonta

Digiaikana vertaistuki on lähellä, mutta voi olla kasvotonta
Kuva: Christin Hume

Vertaistukea on tänä päivänä huomattavasti helpompaa saada kuin aiemmin. Jos elämä on kiireistä ruuhkavuosien keskellä eikä aika riitä kasvokkain tapahtuvissa vertaistukitapaamisissa käymiseen, keskustelupalstoilla ja nettiryhmissä on mahdollista saada kullanarvoista tukea poistumatta kotoa.

Ennen internetiä väsyneen vanhemman ainoa keino saada keskusteluapua stressaavan lapsiarjen keskellä olivat usein livetapaamiset joko terveydenhuollon ammattilaisten kanssa tai vertaistukiryhmissä. Käytännössä tuen ja avun saaminen oli varsin monen askeleen takana.

Kuten kaikki väsyneet vanhemmat tietävät, väsyneenä on hyvin haastavaa tarttua toimeen. Vaikka ensimmäisen etapin saavuttaisikin ja selvittäisi, mistä tukea saa, tämä yksin ei vielä riitä. Jos tapaamisiin ei jaksa mennä, tuesta ei ole hyötyä.

Nykyaikana tilanne on huomattavasti helpompi. Netistä löytyy runsaasti erilaisia keskustelufoorumeita, joista on mahdollista saada vertaistukea lapsiarkeen. Ihmistä usein auttaa oman vaikean tilanteen keskellä tieto siitä, että muut kohtaavat täysin samankaltaisia ongelmia. Tämä ei tarkoita, että ihminen iloitsisi toisten vastoinkäymisistä, vaan että oloa helpottaa tieto siitä, ettei ole toiminut väärin esimerkiksi lapsen kanssa, ja että samankaltaiset ongelmat ja tilanteet kuuluvat normaaliin lapsiarkeen. Tieto siitä, että muutkin kohtaavat vastaavia tilanteita säännöllisesti on usein hyvin lohdullista.

Keskustelufoorumien vertaistuki on erilaista kuin kasvokkain saatu tuki

Keskustelufoorumille voi mennä juuri silloin kun itsellä on paras hetki sen sijaan, että täytyisi tarkkaan aikatauluttaa fyysinen tapaaminen. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että keskustelufoorumeilla saatu vertaistuki on monessa mielessä erilaista kuin fyysisissä tapaamisissa saatu tuki.

Keskustelufoorumeilla keskustelijat eivät välttämättä koskaan saa tietää toisistaan enempää kuin vain nimimerkin. Käytännössä katsoen keskustelukumppani voi siis olla kuka tahansa. Toisaalta nimettömyydessä on myös monia hyviä puolia. Nimettömänä uskaltaa paljastaa omasta elämäntilanteestaan ja ajatuksistaan usein enemmän kuin silloin, jos täytyy samassa yhteydessä paljastaa myös henkilöllisyytensä.

Toisaalta joskus ihminen voi intoutua jakamaan liikaakin yksityiskohtia arjestaan, jolloin hän saattaa tulla tunnistettavaksi. Ylipäätään nettiin ei kannata jakaa liian yksityiskohtaisia tietoja esimerkiksi asuinpaikastaan tai päivittäisistä aktiviteeteistaan.

Toisinaan keskustelupalstoilla saa myös negatiivisia kommentteja osakseen, mikä saattaa pahentaa vanhemman oloa. Keskustelupalstoilla usein kukaan ei valvo sitä, ettei toisia loukata. Monilla palstoilla on moderaattoreita, mutta he eivät aina ehdi mukaan jokaiseen tilanteeseen. Tästä syystä keskustelupalstat ovatkin toisinaan kuin “villi länsi” ja niihin pitää osata suhtautua oikealla tavalla.

Parhaimmillaan keskustelufoorumeilta voi saada arvokasta vertaistukea, joka auttaa jaksamaan arjessa. Vanhempi voi kuitenkin joskus myös masentua lisää, jos hän saa osakseen negatiivisia ja arvostelevia kommentteja eikä osaa asennoitua siten, että kyseessä ovat kasvottomat henkilöt, jotka eivät tunne häntä ihmisenä millään lailla. Nämä asiat on hyvä muistaa, kun lähtee hakemaan tukea keskustelupalstoilta.

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *