Itkeekö lapsi päiväkotiin jäädessä? Asiantuntijan neuvot tilanteeseen

Itkeekö lapsi päiväkotiin jäädessä? Asiantuntijan neuvot tilanteeseen
Kuva: Pixabay / PublicDomainPictures

Kun päiväkotiarki alkaa, voi lapsi tuntea eroahdistusta ja päiväkotiin jääminen tuntuu hänestä ikävältä. Vanhemmille voikin tulla hyvin tutuksi se, että päiväkotiin jää itkevä lapsi.

Päiväkodin portilla nähdyt itkukohtaukset ovat hyvin tavallisia, etenkin jos lapsi on herkkä. Pienestä lapsesta päiväkotiarjen alkaminen loman jälkeen voi tuntua hämmentävältä. Myös uusi hoitopaikka voi tehdä itkuiseksi tai jos lapsella ei ole juuri ollut kontakteja perheen ulkopuolisiin aikuisiin, voi reaktio päiväkodin väkeen olla itku.

Vanhemmasta lapsen suru ja itku tuntuu kurjalta. Päiväkodin portille ei kuitenkaan kannata jäädä vilkuttelemaan liian pitkäksi aikaa, vaikka mieli tekisi, sillä se ei ole hyvä lohdutuskeino.

“Kokemukseni mukaan pahinta on, jos vanhempi viivyttelee päiväkodista lähtöä, ja lapsen tunnetila kasvaa sinä aikana entisestään”, 25 vuotta päiväkodissa hoitajana ja varhaiskasvatuksen opettajana työskennellyt sosionomi Heli Junno kertoo Ilta-Sanomissa.

Heipat ja halaukset on parempi hoitaa suhteellisen reippaasti, koska muuten voi käydä niin, että lapsen ja vanhemman tunnetilat ruokkivat toinen toisiaan. Lähtötilanteessa olisi tärkeää, että vanhempi sanallistaa tilannetta ja tunnetta lapselle sekä luo hänelle turvaa. Vanhempi voi myös kertoa lapselle, että hän jää hyviin käsiin päiväkodissa ja hänen on siellä hyvä olla.

Lohtukeinoja, joita lapsi voi hyödyntää ikävän iskiessä

Osalla lapsista pelkkä päiväkotiin lähtö voi laukaista eroahdistuksen ja toisilla taas siirtymätilanteet ovat muuten vain vaikeita. Tällaisissa tilanteissa vanhempi voi ottaa avuksi kuvakortit, joita voi esimerkiksi tulostaa netistä. Kuvan avulla lapselle voi näyttää, minne ollaan menossa tai mitä on seuraavaksi luvassa – yksi kuva kun voi kertoa enemmän kuin tuhat sanaa.

Päiväkodissa ammattilaiset tietävät, miten eroahdistuksesta kärsivää lasta tuetaan tämän temperamentin mukaisesti. Yksi tarvitsee syliä ja läheisyyttä, toiselle riittää huomion siirtäminen muualle. Lasta auttaa myös se, että vanhempi luottaa päiväkodin henkilökuntaan.

Tarvittaessa lapselle voi myös luoda turvaa sellaisista asioista, joiden tiedetään auttavan. Päiväkotiin voi laittaa lapselle mukaan valokuvan, jota lapsi voi käydä ikävän iskiessä katsomassa ja myös nalle tai riepu voivat tuoda turvaa.

“Kummallinenkin kotoa tuotu asia, kuten vaikkapa soppalusikka, voi tuoda tuttuuden ja turvallisuuden tunnetta lapselle”, Junno kertoo.

Ruuhkavuosien toimitus kertoi aiemmin, että lapsi voi tuntea surua pitkään päiväkotiarjen alettua. Yleensä lapset sopeutuvat kuitenkin päiväkotielämään hienosti ja itkukin loppuu usein heti, kun vanhempi ei ole enää näköpiirissä. Poissa silmistä, poissa mielestä toimii siis lastenkin kanssa.

Lähde: Ilta-Sanomat

Teksti: Miia

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *