Nämä muutokset ennakoivat esidiabeteksen puhkeamista raskauden jälkeen

woman in white long sleeve shirt
Kuva: Anastasiia Chepinska

Esidiabetes tarkoittaa kohonneita paastoverensokeriarvoja, jotka eivät kuitenkaan täytä vielä diabeteksen kriteerejä. Terveyskirjaston mukaan vuosien mittaan tilanne kehittyy hyvin usein diabetekseksi, jos siihen ei puututa. Esidiabetes on tärkeä tunnistaa, koska tässä vaiheessa on vielä mahdollista estää diabeteksen puhkeaminen.

Raskauden aikaiset suoliston mikrobiston muutokset ennakoivat esidiabeteksen puhkeamista raskauden jälkeen, ilmenee Turun yliopiston ja Turun yliopistollisen keskussairaalan yhteistyötutkimuksesta. Naisilla, joilla todettiin esidiabetes raskauden jälkeen, oli erilainen suoliston mikrobiston koostumus jo raskauden aikana kuin naisilla, joilla tätä ei todettu.

”Kuten monissa muissakin aineenvaihdunnallisissa häiriöissä, suoliston mikrobisto näyttää olevan yhteydessä myös esidiabeteksen kehittymiseen”, tutkimuksen pääkirjoittaja, projektitutkija Noora Houttu sanoo.

Tutkimuksessa saatiin viitteitä siitä, että alkuraskaudessa kolmen bakteerilajin (Ruminococcaceae bacterium D16, Anaerotruncus unclassified ja Ruminococcaceae noname) osuudet olivat matalampia naisilla, joilla todettiin esidiabetes. Kahden bakteerilajin (Escherichia unclassifed– ja Clostridiales bacterium 1_7_ 47FAA) sekä Parabacteroides-suvun osuudet olivat heillä korkeampia kuin naisilla, joilla ei todettu esidiabetesta.

Lisäksi loppuraskauden Porphyromonas-suvun osuus oli matalampi ja Ruminococcus sp 5_1_39BFAA -lajin osuus oli korkeampi naisilla, joilla todettiin esidiabetes.

”Joidenkin bakteerien todettiin suojaavaan esidiabetekselta. Tämä voi liittyä niiden kykyyn tuottaa lyhytketjuisia rasvahappoja, kuten butyraattia, aineenvaihdunnassaan. Butyraatin on todettu voivan olevan hyödyllinen sokeriaineenvaihdunnalle”, Houttu selittää.

Viidenneksellä todettiin esidiabetes raskauden jälkeen

Tutkimukseen osallistui 176 raskaana olevaa naista, joilta mitattiin suoliston mikrobiston koostumus metagenomiikalla alku- ja loppuraskaudessa. Esidiabetes määritettiin tutkimuksessa kaksi vuotta synnytyksen jälkeen, jos verensokerin paastoarvo oli kohonnut. Viidesosalla naisista todettiin esidiabetes.

Aiemmissa tutkimuksissa ei-raskaana olevilla esidiabeetikoilla on todettu muutoksia suoliston mikrobiston koostumuksessa verrattaessa terveisiin. Tässä tutkimuksessa puolestaan selvitettiin, onko suoliston mikrobisto muuttunut jo ennen kuin esidiabetes todetaan, minkä lisäksi muutoksia mitattiin raskauden aikana. Uutta tutkimuksessa on myös metagenomiikkamenetelmä, jota käytettiin suoliston mikrobiston koostumuksen mittaamiseen.

Metagenomiikan avulla pystytään mikrobiston koostumuksen lisäksi tutkimaan mikrobiston toimintaa. Tässä tutkimuksessa bakteerien toiminnassa esidiaabetikoiden ja terveiden naisten välillä ei kuitenkaan havaittu eroa.

Määrittämällä suoliston mikrobiston koostumus varhaisessa vaiheessa voitaisiin mahdollisesti saada vihiä tulevasta terveydestä. Lisäksi suoliston mikrobiston muokkaus esimerkiksi ravinnolla voisi olla yksi keino sairauksien ehkäisyssä. Turun yliopiston mukaan lisää tutkimuksia kuitenkin kaivataan.

Tutkimus on julkaistu Acta Diabetologica -lehdessä.

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.