Täydellisyyden tavoittelu ajoi raskaana olevan äidin epätoivoon

woman in white lace sleeveless dress standing beside brown wooden crib
Kuva: Ömürden Cengiz

Monella tulevalla vanhemmalla on mielikuva siitä, kuinka raskauden tulisi sujua. Jos asiat eivät menekään siten kuin on toivonut, voi vanhempi tuntea olonsa epäonnistuneeksi. Äidin on tärkeää kyetä päästämään irti tunteesta ja täydellisyyden tavoittelusta, niin raskauden aikana kuin myös myöhemmin lapsen synnyttyä. Eräs vanhemman tärkeimmistä taidoista on kyky osata hyväksyä itsensä juuri sellaisena kuin on.

Verywell Family- sivustolla kerrotaan äidistä, jolle oli tärkeää, että kaikki sujuisi juuri tietyllä lailla raskauden aikana. Kun hän tilasi keinutuolin lastenhuoneeseen, sen saapuessa hänestä tuntui hyvin pahalta, kun tuoli olikin suurempi, mitä oli odottanut. Äidin mielessä oli ollut mielikuva täydellisestä lastenhuoneesta, jonka keskellä on tunnelmallinen keinutuoli. Hän oli kuvitellut itsensä imettämässä lastaan tässä tuolissa, tietynlaisessa ympäristössä. Niin kuin usein käy, todellisuus ei täysin vastaa sitä mielikuvaa, jonka ihminen on luonut itselleen katsoessaan ostosta nettisivulla. Tuotteen lopulta saapuessa se voi ollakin erilainen kuin mitä on odottanut.

Keinutuolin lisäksi äidille oli muodostunut tietynlainen kuva siitä, minkälaisia tavaroita hän halusi hankkia tulevalle lapselleen. Hänellä oli excel-taulukko, jossa oli tarkasti jaoteltu eri tavaratyypit. Taulukossa oli omat sarakkeensa leluille, vaatteille ja vastaaville tarpeellisille asioille.

Äidille oli tärkeää, että tuotteet olisivat mahdollisimman luonnonmukaisesti valmistettuja. Valmistuksessa käytettyjen raaka-aineiden tuli olla peräisin luonnosta. Esimerkiksi ruuan tuli olla mahdollisimman puhdasta, sen valmistuksessa ei saanut käyttää kemiallisia lannoitteita, hyönteistorjunta-aineita tai muita vastaavia aineita. Äiti kertoi kokeneensa mielihyvää hankkiessaan vain sellaisia tuotteita, jotka täyttivät hänen listassaan olevat kriteerit.

“Riitasointu” unelmamielikuvassa voi aiheuttaa ahdistusta

Kun “vääränlainen” keinutuoli saapui, tämä tuntui perfektionisminsa pauloihin hiljalleen vajonneesta äidistä viimeiseltä pisaralta, joka sai maljan vuotamaan yli. Hän itki asiaa miehelleen, joka otti ohjat käsiinsä ja järjesti asiat niin, että keinutuolin myynyt liike suostui ottamaan tuolin takaisin. Tämä episodi sai viimein äidin ymmärtämään, että hänen täydellisyyden tavoittelunsa oli mennyt liiallisuuksiin. Hän ymmärsi, että on helppoa jäädä kiinni ajatukseen siitä, mikä on “parasta”, mutta “paras” ei välttämättä olekaan juuri sitä, mitä itse ajattelee.

Jos vanhempi on perfektionismissaan ehdoton, hän ei välttämättä osaa toimia aina siten, mikä on hänen lapsensa edun mukaista. Sen sijaan hän pyrkii toteuttamaan omassa mielessään olevan mielikuvan. Tämän takia on tärkeää päästää irti täydellisyyden tavoittelusta ja keskittyä sen sijaan katsomaan suurempaa kuvaa.

Tarinan äiti tilasi lopulta uuden tuolin ajattelematta, kuinka se sopisi äidin täydellisiin kriteereihin. Tuoli ei täytä kaikkia kriteerejä, mutta äiti sanoo rakastavansa sitä. Tarina toimii muistutuksena siitä, kuinka tärkeää on osata oikeissa kohdissa ottaa rennosti stressaamisen ja liiallisen suunnittelun sijaan.

Lähde: Verywell Family

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.