Tästä tunnistat haitallisen mustasukkaisuuden – 3 merkkiä

Kuva: Pexels/ Vera Arsic

Mustasukkaisuus on yleinen tunne, jota valtaosa ihmisistä kokee silloin tällöin kumppaniinsa liittyen. Mustasukkaisuus voi kuitenkin mennä liian pitkälle ja muodostua ongelmaksi.

Mustasukkaisuuden taustalla on usein ahdistusta, epäilyksiä tai epävarmuutta, jotka juontuvat pelosta menettää itselle tärkeä henkilö. Nämä tunteet voivat auttaa työstämään suhdetta entistä paremmaksi. Sillä on kuitenkin iso merkitys, onko mustasukkaisuus tervettä vai epätervettä. Terve mustasukkaisuus on luonnollista, tavallista ja ennen kaikkea väliaikaista.

”Epäterve mustasukkaisuus on toksista, räjähtävää ja tinkimätöntä, mikä on usein osoitus halusta kontrolloida toista ihmistä”, terapeutti Vernessa Roberts selittää.

Näiden kahden mustasukkaisuustyypin välinen ero voi kuitenkin olla kuin veteen piirretty viiva, joten on hyvä osata tunnistaa milloin mustasukkaisuus menee liian pitkälle.

Seuraavat merkit kertovat haitallisesta ja epäterveestä mustasukkaisuudesta.

Hän seuraa jokaista liikettäsi

On luonnollista olla utelias siitä, kenen kanssa kumppani viestittelee myöhään illalla tai mihin ravintolaan hän on menossa ystäviensä kanssa. Jos kuitenkin joudut jatkuvasti kertomaan, missä olet ja mitä tekemässä tai kumppanisi vaatii nähdä viestejäsi, koska ”pariskunnilla ei pitäisi olla mitään salattavaa toisiltaan”, on mustasukkaisuus muuttunut haitalliseksi. Jatkuva valvonnan alaisena oleminen on kuluttavaa ja jos kumppanisi rikkoo näin yksityisyyttäsi ja vapauttasi, kielii se emotionaalisesta väkivallasta.

Mustasukkaisuus johtaa vihaisiin purkauksiin

Jos toistuvasti olet varpaillaan kumppanisi seurassa, kerrot valkoisia valheita tai olet varuillasi peläten yhden väärän sanan johtavan huutoriitaan, on aika pysähtyä ja miettiä, mistä se johtuu. Jos jatkuvasti murehdit, miten kumppanisi reagoi arkisiin valintoihisi, on se iso varoitusmerkki. Sinun pitäisi pystyä kertomaan kumppanillesi avoimesti asioista. Jos ahdistut odottaessasi, miten kumppani reagoi, on se elimistösi tapa kertoa sinulle, ettet tunne oloasi turvalliseksi kumppanisi kanssa. Tätä vaistoa on tärkeä kuunnella.

Hän yrittää pitää sinut erossa muista ihmisistä

Jos kumppani on huolissaan uudesta tuttavuudestasi tai jos vietät aikaa entisen kumppanin kanssa, on hyvä kuunnella hänen huoliaan ja puhua aiheesta avoimesti. Jos avoimuudesta ja mahdollisista kompromisseista huolimatta kumppanisi suhtautuu epäillen ajanviettoosi muiden kanssa, yrittää hän kontrolloida sinua. Jos kumppanisi yrittää estää sinua viettämästä aikaa perheesi tai ystäviesi kanssa, on se puolestaan erittäin suuri varoitusmerkki.

”Jos kumppanisi mollaa läheisiäsi jatkuvasti tai yrittää saada sinut uskomaan, että hän olisi ainoa ihminen, johon voit luottaa, ole varuillasi”, terapeutti Aimee Hartstein varoittaa.

Yritykset eristää sinut läheisistäsi voivat olla niinkin hienovaraisia kuin se, että kumppani valittaa siitä, miten usein juttelet sisaruksesi kanssa puhelimessa. Ne voivat olla myös äärimmäisiä, kuten jos hän suuttuu siitä, että olet käynyt ex tempore kahvilla ystäviesi kanssa etkä ilmoittanut siitä hänelle etukäteen. Parisuhteessa olevalla saa olla omia ystäviä, harrastuksia ja kiinnostuksen kohteita. Oma aika ja omat jutut ovat yhtä tärkeitä kuin laatuaika kumppanin kanssa.

Lähde: Self

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.