Runsas sometus on uhka koululaisen unelle, vahvistaa tutkimus

Runsas sometus on uhka koululaisen unelle, vahvistaa tutkimus
Kuva: Pexels/Katerina Holmes

Koulujen alkaessa on aika kiinnittää taas entistä tarkemmin huomiota niin koululaisten nukkumiseen kuin ruutuaikaan, jota kerryttää etenkin ajanvietto sosiaalisessa mediassa. Runsas somen käyttö on uhka unelle.

Moni vanhempi on huomannut, miten sosiaalisen median käyttö voi vaikuttaa lasten nukkumiseen negatiivisesti. Tämä saa tukea Jyväskylän yliopistossa tehdystä kansainvälisestä WHO-Koululaistutkimuksesta, jonka mukaan ongelmallisesti ja intensiivisesti sosiaalista mediaa käyttävillä koululaisilla on huonompi unirytmi.

Tutkijat havaitsivat, että ongelmalliset somen käyttäjät nukkuivat koulupäivää edeltävinä öinä tunnin vähemmän verrattuna nuoriin, jotka käyttivät sosiaalista mediaa harvoin tai eivät ollenkaan. Ongelmalliset somettajat menivät tunnin myöhemmin nukkumaan.

Lisäksi intensiivisesti somea käyttäneet koululaiset nukkuivat koulupäivää edeltävinä öinä 40 minuuttia vähemmän ja vapaapäivinä lähes puoli tuntia vähemmän kuin harvoin somea käyttävät nuoret.

“Ongelmallinen sosiaalisen median käyttö viittaa käytön hallinnan menettämiseen ja muiden riippuvuuden kaltaisten oireiden esiintymiseen”, väitöskirjatutkija Henri Lahti Jyväskylän yliopistosta selittää.

“Sosiaalisen median käytön intensiteetti ilmaisee puolestaan, kuinka paljon henkilö käyttää sosiaalista mediaa. Intensiiviset käyttäjät viettävät sosiaalisessa mediassa lähes koko ajan joka päivä”, hän jatkaa.

Somen käyttäjillä sosiaalista jetlagia

Osallistujista 6 prosenttia oli ongelmallisia sosiaalisen median käyttäjiä ja 30 prosenttia oli intensiivisiä käyttäjiä. Molemmilla käyttäjäryhmillä havaittiin enemmän sosiaalista jetlagia, joka tarkoittaa unen ja nukkumaanmenoaikojen epäsäännöllisyyttä vapaapäivien ja koulupäivien välillä.

Ongelmakäyttäjät menivät vapaapäivinä nukkumaan lähes kaksi tuntia myöhemmin kuin koulupäivinä. Harvoin sosiaalista mediaa käyttävillä nuorilla ero nukkumaanmenoajoissa koulu- ja vapaapäivien välillä oli hieman yli tunnin.

“Tämä aiheuttaa aikaerorasituksen kaltaisia oireita, kuten väsyneisyyttä”, lehtori Jorma Tynjälä Jyväskylän yliopistosta huomauttaa.

Tutkimuksessa oli mukana noin 86 500 koululaista 18:sta Euroopan sekä Pohjois-Amerikan maasta, Suomi mukaan luettuna. Osallistujat olivat 11-, 13- ja 15-vuotiaita.

“On syytä kuitenkin huolestua”

Tutkimuksessa ilmeni Suomen erityispiirre: myös harvempi sosiaalisen median käyttö oli yhteydessä vähäisempään unen määrään. Harvoin tai ei ollenkaan somea käyttävät nuoret nukkuivat 22 minuuttia vähemmän koulupäivää edeltävinä öinä verrattuna kohtalaisesti käyttäviin nuoriin.

“Kansainvälisesti vertailtuna Suomessa oli puolet vähemmän koululaisia, jotka käyttivät somea harvoin tai eivät käyttäneet sitä ollenkaan. On mahdollista, että somea käyttämättömät suomalaisnuoret osallistuvat muuhun toimintaan, joka häiritsee heidän nukkumistaan, tai poikkeavat muulla tavalla kansainvälisestä vertailuryhmästä. Tämä tulos edellyttää lisäselvityksiä”, Tynjälä arvioi.

Ongelmallisen sosiaalisen median käytön osalta Suomen tulokset vastasivat kansainvälisiä tuloksia. Ongelmakäyttäjät nukkuivat vähiten ja menivät myöhempään nukkumaan ja kärsivät eniten sosiaalisesta jetlagista.

“Sosiaalisen median käytöstä on muodostunut kiinteä osa koululaisen digitalisoituvaa arkea, ja runsaskin käyttö voidaan nähdä normaalina toimintana. Jos käyttö muodostuu pakonomaiseksi, on syytä kuitenkin huolestua. Avoin keskustelu nuoren kanssa sosiaalisen median käytöstä ja siihen liittyvistä rajoista luo parhaat edellytykset terveellisten käyttötapojen kehittymiselle”, Lahti huomauttaa.

Tutkimus on ilmestynyt Sleep Health -lehdessä.

Teksti: Miia

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *