Talousvaikeuksista puhuminen hävettää vanhempia – tuelle iso tarve

woman in black tank top covering her face with her hands
Kuva: Julia Taubitz

Pienituloisuus ja köyhyys vaikuttavat tuhansien perheiden elämään Suomessa, ja lapsetkin kantavat huolta perheen toimeentulosta. Ruuhkavuodet kertoi viime joulukuussa, että vähävaraisten lapsiperheiden määrä on lisääntynyt vauhdilla.

Talousvaikeudet ja ylivelkaantuminen heikentävät tutkitusti koko perheen mielenterveyttä ja kaventavat sosiaalisia suhteita, osoittaa MIELI ry:n teettämä selvitys. Mielialaoireet, unettomuus, häpeän ja epätoivon tunteet sekä voimakas stressi ovat ylivelkaantuneilla vanhemmilla yleisiä.

Aiemmissa tutkimuksissa on selvinnyt, että pienituloisuus ja köyhyys vaikuttaa lapseen monin tavoin. Esimerkiksi nuoret kokevat stressiä perheen köyhyyden vuoksi ja köyhyys vaikuttaa jo alakoululaisten elämäntyytyväisyyteen. MIELI ry:n selvityksen aineistoista ilmeni, että perheen ylivelkaantumiseen johtavat varsin monenlaiset polut.

”Tavallisia syitä ovat esimerkiksi kohonneet elinkustannukset, ero, työttömyys tai sairastuminen”, kertoo projektipäällikkö Janette Vesterinen MIELI ry:n YLVA-hankkeesta.

”Selvityksen toimenpidesuositukset antavat eväitä siihen, miten yhteiskunta pystyy vastaamaan paremmin talousvaikeuksista kärsivien perheiden tarpeisiin. Toivomme, että tulokset huomioidaan, kun perheiden palveluja kehitetään”, Vesterinen peräänkuuluttaa.

Vanhempien toive: ymmärtäväistä kohtaamista

Selvityksen aineistona on käytetty vanhempien kertomia kokemuksia syksyllä 2022 toteutetussa verkkokyselyssä, johon vastauksia tuli 572. Vastauksissa korostui tarve pärjätä ilman muiden apua. Moni vanhempi turvautuu talousvaikeuksissa läheisiinsä, ja eniten vaikeuksista oli keskusteltu puolison tai muun läheisen kanssa.

”Vanhemmat kokivat talousvaikeuksista keskustelemisen häpeälliseksi. He kokivat, että apua on vaikea hakea, palvelujärjestelmä on sirpaleinen ja jonot pitkiä. Vanhemmilta puuttui myös tietoa, mistä apua kannattaisi hakea”, Vesterinen kertoo.

Selvityksessä nousi esiin myös hyviä kokemuksia. He, jotka olivat kokeneet tulleensa kohdatuiksi palveluissa, kertoivat saaneensa merkittävästi apua. Sosiaali- ja diakoniatyöntekijöiden tai talous- ja velkaneuvojien inhimillisyys ja ymmärtäväisyys loi turvallisuutta ja motivoi velkojen selvittämiseen.

MIELI ry:n mukaan kattavammalle ja varhaisemmalle tuelle on iso tarve. Ylivelkaantuneet vanhemmat hyötyvät paitsi keskusteluavusta, talousneuvonnasta ja arjen avusta, myös vertaistuesta.

”Vaikeuksien ratkomista helpottivat omien kokemusten sanoittaminen ja vuorovaikutuksellinen kohtaaminen. Vanhemmat toivoivatkin ymmärtäväistä, avointa kohtaamista, ja perheen tilanteen kokonaisvaltaista huomioimista”, Vesterinen sanoo.

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.