Vauvan koliikki on vanhemmille sydäntä raastavaa

baby in white shirt lying on bed
Kuva: Corryne Wooten

Vauvan itku tuntuu vanhemmasta pahalta, vaikka se olisi lyhytkestoista. Jos vauva itkee pitkään eikä lopeta itkua, vaikka vanhempi kokeilee kaikenlaisia keinoja lapsen rauhoittamiseksi, epätoivo voi vallata mielen. Jos kyseessä on koliikki, tilanne voi olla hyvin haastava koko perheelle.

Koliikista puhutaan, kun vauvalla esiintyy runsasta itkuisuutta, jolle ei löydy muuta selitystä. Lapsi on muutoin terve ja kaiken pitäisi olla hyvin, mutta hän itkee selvästi enemmän kuin mikä on normaalia hänen ikäiselleen.

Tällä hetkellä ei olla varmoja, mikä koliikin pohjimmiltaan aiheuttaa. On mahdollista, että kyseessä on monen tekijän yhteisvaikutus. Eräiksi koliikin syiksi on ehdotettu esimerkiksi refluksia, liiallista kaasua tai suolen liikkuvuuden poikkeavuutta. Rintamaidon tai korvikkeen käytöllä ei tunnu olevan vaikutusta koliikin esiintymisen todennäköisyyteen. Tutkimusten valossa näyttäisi siltä, että mikäli äiti on raskauden aikana ollut ahdistunut tai stressaantunut psyykkisesti tai isällä on ilmennyt masennusoireita, nämä tekijät saattavat lisätä vauvan itkuisuutta.

Koliikki alkaa usein jo hyvin nuorena, monesti vain muutama viikko syntymän jälkeen. Koliikista puhutaan, kun oireilu sijoittuu syntymän ja ensimmäisten viiden elinkuukauden välille. Noin 15-25% lapsista kärsii koliikista jossakin vaiheessa.

Vanhempi saattaa syyttää itseään vauvan itkuisuudesta

Joskus vanhemmat voivat kokea tekevänsä jotakin väärin ja lapsen itkuisuus johtuu heidän toiminnastaan. On tärkeää, että vanhemmat puhuvat tämäntyyppisistä huolistaan käydessään lapsen kanssa lääkärissä. Tällöin ammattilainen voi vakuuttaa heille, että heidän toimintansa ei ole syy lapsen itkuisuuteen. Vaikka näistä asioista voi lukea nykyisin helposti myös netistä, on vanhemmalle usein tärkeää kuulla konkreettisesti lääkärin sanomana, että lapsen haasteet eivät johdu esimerkiksi vanhemman hoitotavoista.

Koliikista kärsivän lapsen itkuisuus painottuu usein iltaan ja iltayöhön, mutta itkuisuutta voi esiintyä myös muina aikoina. Itkun tyyppi saattaa myös vaihdella. Toisinaan itku voi olla kitinän kaltaista, toisinaan taas hyvin voimakasta huutoa.

Jos lapsella on pahoja oireita, joita vanhemmat epäilevät koliikin aiheuttamiksi, kannattaa olla yhteydessä lääkäriin tai neuvolaan. Vanhempi voi huomaamattaan väsyä, jos lapsi esimerkiksi valvottaa itkunsa takia muuta perhettä. Univaje saattaa hiipiä elämään salakavalasti vaikuttaen haitallisesti vanhempien jaksamiseen. Riitatilanteita voi syntyä helpommin perheenjäsenten kesken, kun ollaan väsyneitä.

Jos vanhempi on huolissaan lapsestaan tai omasta jaksamisestaan, kannattaa käydä juttelemassa lääkärin kanssa matalalla kynnyksellä. Lääkäriltä voi saada lisätietoa koliikista sekä keinoista, joita voi kokeilla lapsen olon helpottamiseksi, vaikka varsinaista hoitoa koliikkiin ei ole.

Lähde: Terveyskirjasto

Teksti: Sonja

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.