Tämä muistisääntö auttaa pitämään parisuhteen onnellisena

Kuva: Pixabay/panajiotis

Jokainen parisuhteessa oleva toivoo, että suhde pysyy mahdollisimman onnellisena ja vakaana mahdollisimman pitkään. Ylä- ja alamäet ovat kuitenkin tavallisia, mutta yksi muistisääntö voi auttaa pitämään parisuhteen riidat ja kiristyneen ilmapiirin minimissä.

Pariskuntien välinen kommunikaatio ei voi olla aina positiivista. Jokaisella ihmisellä on joskus huonoja päiviä, ja stressin sekä kiireen keskellä hermot helposti kiristyvät, mikä voi näkyä tiuskimisena, kinasteluna, kiukkuisina katseina ja silmien pyörittelynä kumppanin suuntaan.

Tunnettu terapeutti ja parisuhdeasiantuntija John Gottman on kuitenkin keksinyt lähes taianomaisen kaavan tai muistisäännön, joka auttaa ylläpitämään onnellista parisuhdetta: 5-1-suhde. Tämä sääntö on vuosien tutkimustyön tulos ja se on keskeisessä roolissa terveissä parisuhteissa.

Sääntö on yksinkertainen: kun sinun ja kumppanisi välillä on yksi negatiivinen kanssakäyminen, pitäisi sen vastapainoksi olla viisi positiivista. Eli jos tiuskaiset kumppanillesi jostakin, täytyy sen vastapainoksi tehdä viisi positiivista asiaa, jotta suhde pysyy positiivisen puolella. Tämä muistisääntö on samankaltainen kuin 3-1-suhde, joka auttaa tukemaan lapsen itsetunnon kehitystä.

Gottman on havainnut, että 5-1-suhde on mainio lakmustesti parisuhteelle. Jos positiivisten ja negatiivisten kanssakäymisten suhde on esimerkiksi 2-3, on parisuhde ongelmissa. Jos ne ovat 1-1-suhteessa, ei suhteen tulevaisuus näytä hyvältä.

”On tärkeä muistaa tämä 5-1-suhde, koska se auttaa sinua ja kumppaniasi pysymään yhdessä. Jos tiedät, miten negatiivisesta vuorovaikutuksesta pääsee yli positiivisten avulla, on edessäsi onnellinen, terve ja kestävä parisuhde”, parisuhdeasiantuntija Michelle Devani selittää.

Arvioi parisuhteen tilannetta

Tutkimukset ovat osoittaneet, että negatiiviset kokemukset jäävät mieleen aivoihin vahvemmin kuin positiiviset, minkä takia positiivisia hetkiä tarvitaan enemmän yhden negatiivisen vastapainoksi. Koska negatiivisilla kanssakäymisillä on tapana ottaa vahva emotionaalinen ote pariskunnista, korostuu positiivisten merkitys entisestään.

Pariskunnat voivat arvioida oman parisuhteensa positiivisten ja negatiivisten kanssakäymisten suhdetta. Vanhemmuusvalmentaja Barbara Harvey on antanut arvioinnin avuksi seuraavat kysymykset:

  • Kuinka usein pidät kumppaniasi ja parisuhdettasi itsestään selvänä?
  • Muistatko antaa aikaa suhteellesi?
  • Kohteletko kumppaniasi kuin vihollista läheisen liittolaisen sijaan?
  • Annatko jonkun toisen ihmisen mennä kumppanisi edelle?
  • Laitatko toistuvasti omat tarpeesi kumppanisi tarpeiden edelle?

”Nämä kaikki ovat asioita, joiden vuoksi kumppanisi ei koe olevansa rakastettu ja turvassa. Sen takia ne loppujen lopuksi jäytävät ja tuhoavat parisuhteesi”, Harvey selittää kysymysten merkitystä.

Yksinkertaisetkin eleet riittävät

Vaikka suhteen ongelmakohdat ja negatiiviset elementit olisi saatu tunnistettua, on joidenkin parien vaikea keksiä keinoja positiivisiin kanssakäymisiin. Tai he voivat kokea, että ainoa tie ulos ovat suuret romanttiset eleet, joihin valtaosalla ihmisistä ei ole aikaa, energiaa tai resursseja. Asiantuntijoiden mielestä vähempikin riittää.

”Positiivisen vuorovaikutuksen ei tarvitse olla jotain suurta, kuten lahjojen antaminen tai treffi-illat. Se voi olla jotain niinkin yksinkertaista kuin kumppanin huomioiminen tai hellyydenosoitukset”, Devani kertoo.

Jos haluat varmistaa, että positiiviset hetket pysyvät suhteessa valloillaan, voivat pienet ja yksinkertaiset eleet ohjata suhdetta oikeaan suuntaan. Nämä kolme vinkkiä voivat auttaa:

  • Pidä yhteyttä ja osoita, että kumppanisi on ajatuksissasi
  • Osoita kiinnostusta hänen päiväänsä ja kiinnostuksen kohteita kohtaan, ole utelias
  • Muista osoittaa, että olet kiitollinen ja arvostat kumppaniasi

Lähde: Fatherly

Teksti: Miia

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.