Lääkärin painava sana lapsista haaveileville: Älkää odottako liian pitkään

Kuva: Pexels/ alexandre saraiva carniato

Nykyään lasten saantia lykätään esimerkiksi sen vuoksi, että halutaan ensin viettää nuoruutta ja nähdä maailmaa. Toiset puolestaan haluavat luoda uraa ja keskittyä vakaan talouden saavuttamiseen. Lääkäri painottaa kuitenkin vahvasti, ettei lapsista haaveilevien tulisi odottaa liiaan pitkään.

Yksi yhdistävä tekijä lapsen hankinnan pitkittämisessä on ajatus siitä, että elämän tulisi olla jotenkin ”valmista” ennen lasta. Mielikuvissa voi siintää haave omakotitalosta ja vakituisesta hyväpalkkaisesta työpaikasta. Jotkut haluavat ensin kasvaa kypsemmiksi ja nähdä maailmaa. Toiset sen sijaan haluavat kyllä lapsia, mutteivät jostain syystä tunnu löytävän lapsensaannille koskaan sopivaa hetkeä.

Sillä aikaa vuodet vierivät, pariskunnalle tulee ikää ja yhtäkkiä huomataan, että ollaankin jo 30:nen paremmalla puolella. Nykyään ensisynnyttäjien keski-ikä onkin 30 vuotta. Ikävä kyllä samaan aikaan elämän kulkiessa eteenpäin, etenkin naisten hedelmällisyys laskee iän myötä rajusti. Miehelläkin se laskee, mutta paljon loivemmin.

20-vuotiaista kolmannes tulee raskaaksi jo ensimmäisellä kuukautiskierrolla, mutta vastaava luku yli 40-vuotiailla on vain kuusi prosenttia. Joillakin 40-vuotiaista raskaus ei välttämättä onnistu enää laisinkaan. Tahattomasta lapsettomuudesta kärsii noin joka kuudes pariskunta. Tilastokeskuksen ja väestöliiton tilastojen mukaan vuonna 2016, 35-vuotiaista naisista oli jo 29 prosenttia lapsettomia. Miehillä tuo luku oli vielä paljon korkeampi.

Iän lisäksi muita omaan hedelmällisyyteen vaikuttavia asioita ovat ylipaino ja tupakointi sekä alkoholin käyttö. Jo neljä alkoholiannosta viikossa voi vaikuttaa naisen hedelmällisyyteen. Ylipainon takia rasvakudos erittää hormoneja, joka vaikuttaa elimistön omaan hormonisäätelyyn. Myös synnytykseen liittyy ylipainoisilla enemmän komplikaatioita.

Moni luulee valheellisesti, että lastensaannissa auttaa joka tapauksessa hedelmöityshoidot. Ne ovatkin kyllä nykyään tehokkaita ja siksi jopa 80 prosenttia hoitoa saavista saa haluamansa lapsen. ”Hedelmöityshoitojen tehokkuutta saatetaan kuitenkin yliarvioida, mikä voi johtaa pettymyksiin. Hedelmöityshoidoilla ei voida korjata iän vaikutusta sukusolujen laatuun, Husin lisääntymislääketieteen yksikön osastonylilääkäri,” dosentti Hanna Savolainen-Peltonen sanoo.

Terveelliset elämäntavat ovat ehdottomasti hyväksi, mikäli haaveilee lapsensaannista. Siinäkin on kuitenkin kohtuus kaikki kaikessa. Nimittäin liian rankka liikunta, vajaus ravitsemuksessa ja kova stressi vaikuttavat hormonitoiminnan säätelyyn negatiivisesti.

Ihmisillä monia syitä lykätä lapsihaaveita

Suurimmalla osalla pariskunnista on ihan ymmärrettäviä syitä lapsihaaveiden lykkäämisen taustalla. Nuoret saattavat kokea, etteivät ole vielä valmiita vanhemmiksi ja kantamaan niin suurta vastuuta pienestä ihmisestä. Sopivaa kumppaniakaan ei ole välttämättä vielä löytynyt.

On myös täysin ymmärrettävää, että moni haluaa saavuttaa vakaan talouden ennen lasten hankintaa. Lasten saaminen ei ole ilmaista ja nykyisessä epävarmassa maailmantilanteessa, kaiken ollessa kallista, tulee taloudellinen turva todellakin tarpeeseen.

On kuitenkin pidettävä huoli siitä, että nykypäivän nuoret ymmärtävät iän tuoman välttämättömän vaikutuksen lapsensaantiin. Nimittäin hedelmällisyys laskee rajusti iän myötä. ”Lasten saannin lykkääminen johtaa yhä useammin tilanteisiin, joissa toivottuja lapsia jää syntymättä,” kertoo Savolainen-Peltonen. Hän painottaakin ihmisille, että lasten saantia ei kannattaisi lykätä.

Oletko sinä pitkittänyt lapsensaantia syystä tai toisesta? Tiedätkö, mitkä kaikki tekijät vaikuttavat hedelmällisyyteesi?

Lähteet: Ilta-Sanomat, MTV

Teksti: Anne-Mari Valta

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.