Lomalta kannattaa palata töihin rauhallisesti

Lomalta kannattaa palata töihin rauhallisesti
Kuva: Elisa Ventur

Kesä on kääntymässä syksyyn, arki alkaa ja lomat loppuvat. Paluu takaisin työhön, kouluun tai päiväkotiin voi tuntua joissakin perheissä hyvin raskaalta. Jos loman aikana arkirutiinit ovat päässeet muuttumaan, niiden palauttaminen voi olla aikaa vievä prosessi.

Jos lomalla on tullut nukuttua aamuisin pidempään, voivat vapaiden jälkeen aikaisemmat aamuherätykset rasittaa varsinkin alkuvaiheessa niin lapsia kuin aikuisiakin. Lapsilla saattaa olla aamulla väsymyksen aiheuttamaa ärtymystä tai jopa itkuisuutta päiväkotiin tai kouluun lähtiessä. Vanhemmasta itsestäänkin saattaa tuntua rasittavalta palata työpaikalle.

Kuinka paluuta arkeen loman jälkeen voisi helpottaa?

Kannattaa mahdollisuuksien mukaan pyrkiä ottamaan ensimmäiset päivät lomalta paluun jälkeen rauhallisesti. Esimerkiksi töihin palatessa ei kannata suunnitella ensimmäisille päiville sellaisia projekteja, jotka vaativat intensiivistä suorittamista. Toki jos työ on sentyyppistä, että jokainen päivä on käytännössä samankaltaista aktiivista suorittamista, tällöin on vaikeampaa vaikuttaa siihen, minkälaisia lomaltapaluun jälkeiset työpäivät tulevat olemaan.

Jos ei pysty konkreettisesti vaikuttamaan työnsä sisältöön, voi kuitenkin pyrkiä asennoitumaan siten, että ei aseta itselleen henkisesti suuria vaatimuksia ensimmäisille työpäiville. Jos normaalisti pyrkii suoriutumaan joka päivä täydellisesti työssään, voi loman jälkeen sallia itselleen varsinkin ensimmäisinä päivinä pientä alkukankeutta ilman, että kokee siitä huonoa omaatuntoa. On normaalia, että loman jälkeen töissä asiat eivät välttämättä heti luonnistu yhtä sujuvasti kuin ennen lomaa. Vanhoista rutiineista täytyy saada uudelleen kiinni, eikä tähän usein auta kuin aika.

Jos vanhempi pystyy vaikuttamaan työnsä sisältöön ja varsinkin jos työ on sellaista, että se vaatii esimerkiksi luovuutta tai hyvin voimakasta keskittymistä, kannattaa pyrkiä ottamaan loman jälkeen alussa rauhallisesti. Sen sijaan, että kasaa itselleen heti hyvin vaativia tehtäviä, voi keskittyä sellaisiin töihin, jotka eivät vaadi niin suurta keskittymistä. Tällainen muutaman päivän kestävä rauhallinen paluu arkeen usein auttaa paljon siirtymäprosessissa takaisin takaisin töihin.

Myös päiväkotiin paluu kannattaa tehdä rauhallisesti

Lapsikin hyötyy siitä, jos paluu arkeen tapahtuu rauhalliseen tahtiin. Jos vanhemman on mahdollista jatkaa omaa lomaansa vaikkapa muutaman päivän lapsen päiväkotiin paluun jälkeen, lapsen voi hakea päiväkodista vaikkapa hiukan aiemmin parin ensimmäisen päivän aikana. Näin lapsen päivärytmi ei muutu yhtäkkisesti voimakkaasti, vaan päiväkotielämään palataan asteittain.

Toki on selvää, että kaikilla vanhemmilla ei tällaiseen ole mahdollisuutta. Vanhemman ei tällöin tarvitse olla pahoillaan, sillä lapsi kyllä sopeutuu nopeasti normaalipituisiin päiväkotipäiviin. Ei siis kannata tuntea huonoa omatuntoa, jos ei kykene hakemaan lasta hiukan aiemmin päiväkodista ensimmäisinä päivinä. Tärkeintä on, että loman jälkeen kaikilla on hyvä mieli ja akut latautuneina talvea varten. Yhteistä laatuaikaa ehtii kyllä viettämään normaaliin tapaan töiden ja päiväkotipäivän tai koulupäivän jälkeen.

Kuinka teidän perheessänne on sujunut paluu arkeen loman jälkeen?

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *