Onko lapsellasi “lempivanhempi”?

man carrying baby boy and kissing on cheek
Kuva: Kelly Sikkema

Usein puhutaan vanhempien “lempilapsista”. Tällä tarkoitetaan, että vanhempi kokee voimakkaampaa läheisyyttä yhden lapsen kanssa verrattuna muihin. Lapsella voi myös toisinaan olla “lempivanhempi”. Vanhempi saattaa pahoittaa mielensä, jos lapsi on kiintynyt voimakkaammin toiseen vanhemmista. Pahan mielen sijasta vanhempien kannattaa tukea toisiaan siten, että molemmat voivat rakentaa toimivan ja läheisen suhteen lapseensa.

Molemmat vanhemmat rakastavat lastaan yhtä paljon ja ymmärrettävästi voivat kokea harmistusta, jos lapsi osoittaakin rakkauttaan enemmän toiselle vanhemmalle. Joskus lapsen toiminnalle voi olla selkeä syy, mutta ei suinkaan aina. Toisinaan olosuhteiden pakosta toinen hoitaa lasta enemmän kuin toinen. Tällöin on luonnollista, että lapsi voi varsinkin alkuvaiheessa osoittaa kiintymystään enemmän sille vanhemmalle, joka häntä enemmän hoitaa. Tämä saattaa joskus tehdä toiselle vanhemmalle haikean olon.

Jos se vain suinkin on mahdollista perheelle, ideaalisesti molemmat vanhemmat olisivat vuorollaan pidemmällä vanhempainvapaalla lapsen kanssa kotona. Joskus tämä ei ole mahdollista, vaikka vanhemmat näin haluaisivatkin toimia. Jos tämä järjestely kuitenkin on mahdollista, lapsella on mahdollisuus viettää runsaasti aikaa tutustuen rauhassa molempiin vanhempiinsa ja muodostaa heidän kanssaan läheisen suhteen.

Toki lapsi muutoinkin oppii tuntemaan vanhempansa ja kiintyy häneen, vaikkei hän pystyisikään olemaan pitkällä vanhempainvapaalla. Jos työssäkäyvä vanhempi iltaisin ja viikonloppuisin leikkii ja viettää aikaa lapsen kanssa, tämä riittää mainiosti läheisen suhteen syntymiseen. Työssäkäyvän vanhemman kannattaakin aktiivisesti muistuttaa itseään siitä, että on täysin luonnollista, jos pieni lapsi alkuvaiheessa kiintyy enemmän siihen vanhempaan, joka häntä pääasiallisesti kotona hoitaa.

Jos siis mielen sopukoilla käy mielipahan nipistys, jos lapsi ei rauhoitu omassa sylissä niin hyvin kuin puolison sylissä, mutta hiljenee kuin taikaiskusta päästyään “lempivanhempansa” syliin, tämä ei merkitsee sitä, että lapsi rakastaisi enemmän toista vanhempaansa. Loogisesti ajatellessaan tämä toki usein ymmärtääkin, mutta tunnetasolla saattaa silti mielipaha kirpaista, jos oma lapsi ei kykene kunnolla rauhoittumaan omassa sylissä.

Vanhempien on tärkeää tukea toisiaan

“Lempivanhempi” voi tukea toisen vanhemman ja lapsen välisen kiintymyssuhteen muodostumista puhumalla tietoisen usein positiiviseen sävyyn toisesta vanhemmasta. Lempivanhemman kannattaa myös antaa tilaa toiselle vanhemmalle esimerkiksi siten, ettei heti myönny lapsen vaatimukseen siitä, että tekee hänen kanssa haastavat asiat, kuten esimerkiksi iltatoimet. On myös tärkeää kuunnella ja ymmärtää toisen vanhemman mielipahaa, jos tästä tuntuu surulliselta, että lapsi tuntuu välittävän hänestä vähemmän. Puolisoiden henkinen tuki toisilleen on elintärkeää perheen hyvinvoinnin kannalta.

Verywell Family- sivustolta voi lukea lisää siitä, kuinka tulisi suhtautua tilanteeseen, jos lapsi selkeästi suosii toista vanhempaa.

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.