Tiesitkö, että unet ovat avain tiedostamattomaan?

Tiesitkö, että unet ovat avain tiedostamattomaan?
Kuva: Pixabay/KELLEPICS

Unet ovat ihmiselle merkityksellisiä, sillä niiden avulla ihminen voi löytää itsestään tiedostamattomia ajatuksia ja tunteita. Myös painajaisunilla on oma tarkoituksensa: ne voivat kertoa käsittelemättömästä traumasta tai siitä, että elämässämme on paljon stressiä ja ahdistusta. Myös liian runsas alkoholin käyttö voi lisätä painajaisunia.

Teorioiden mukaan unen aikana treenaamme taitoja, joita tarvitsemme hereillä ollessamme. Niiden mukaan unet edistävät mielenterveyttämme ja unien avulla voisimme harjoitella havaitsemaan ja tunnistamaan uhkia sekä reagoimaan niihin oikein.

Unet ovat tie tiedostamattomaan sisimpäämme ja auttavat meitä tuntemaan itseämme paremmin. Unien avulla voimme olla sellaisia kuin olemme. Voimme kohdata myös ikävän ja pimeän puolen itsessämme. Unissa nämä vaikeat asiat ovat helpompia käsitellä. Ymmärrys itseään kohtaan lisääntyy unia työstämällä.

Avuksi voit ottaa unipäiväkirjan pitämisen. Siihen on olemassa erilaisia sovelluksia, voit myös käyttää päiväkirjan pitämiseen vihkoa ja kynää. Muistele heti herätessäsi näkemääsi unta, sillä unet haihtuvat nopeasti pois mielestä. Kirjoita heti heräämisen jälkeen niin paljon unesta kuin siitä muistat. Merkitse ylös aivan pienetkin yksityiskohdat.

Palaa muistiinpanojesi äärelle rauhallisessa hetkessä päivän aikana. Pohdi, mitä ajatuksia uni sinussa herättää. Yritä tulkita, mitä uni sinulle merkitsee. Unitulkinnat ovat hyvin henkilökohtaisia, koska unet merkitsevät eri ihmisille eri asioita. Omien unien tulkinnassa pystyy harjaantumaan, joten siinä kannattaa olla systemaattinen ja sitkeä.

Mikä on unien tehtävä?

Se miten aivot luovat unia, on vielä mysteeri. Ei ole vielä tiedossa, miksi ihminen näkee unia. Eri tutkijat ovat asiasta täysin vastakkaista mieltä. Nukkuessa ulkopuoliset aistiärsykkeet eivät vaikuta meihin, vaikka aivomme eivät sammu yölläkään. Aivot työskentelevät ja hyödyntävät muistiamme unien luomiseen.

Erään näkemyksen mukaan unet yksinkertaisesti jatkavat sitä, mihin jäimme päivällä, eikä niillä ole sen suurempaa tarkoitusta. Toisen näkemyksen mukaan unilla on kuitenkin tärkeä tehtävä: unien tarkoitus on auttaa meitä valmistautumaan uhkaaviin ja ikäviin tilanteisiin. Yhä uudestaan toistuvien unien tehtävänä on siis harjoitella unissa, jotta ihminen olisi valveilla ollessa valmiimpi toimimaan nopeasti havaitessaan uhkia. Sen takia unet ovat usein painajaisia, koska niistä on hyötyä ihmisen henkiinjäämiselle.

Vaikuttaisi siltä, että unien näkeminen on sitä vilkkaampaa, mitä pidempään nukumme ja mitä suuremmaksi REM-univaiheemme kasvaa. Unessa esiintyvät asiat ja tapahtumat ovat sellaisia, mitkä ovat tallentuneet pitkäkestoiseen muistiimme.

Äskettäin tapahtuneet tulevat herkemmin uniimme kuin kaukaisemmat muistot. Yleensä unien sisällöt liittyvät kuitenkin tuoreisiin tapahtumiin. Muistamme unista yleensä parhaiten ne, joihin liittyy voimakkaita emotionaalisia tunteita.

Näetkö paljon unia? Haluaisitko yrittää tulkita uniasi?

Lähteet: Hyvä Terveys, Naisten kartano ja Mieli ja MTV

Teksti: Anne-Mari Valta

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *