Kysely: Isät ovat stressaantuneita ja kaipaavat lisää arvostusta

Kuva: Unsplash/Kelli McClintock

Vanhempien arki on välillä henkisesti kuluttavaa ja virta voi olla vähissä. Isät kuitenkin kokevat, että vanhemmuuden vaikutukset heidän mielenterveyteen ja henkiseen hyvinvointiin jäävät huomiotta.

Monilla isillä on vaikeaa ja he tarvitsevat lisää tukea, osoittaa isien mielenterveystilannetta selvittänyt kyselytutkimus. Kaksi kolmesta isästä kertoi, että he ovat olleet vähintään kohtalaisesti stressaantuneita vastaamista edeltäneiden 30 päivän aikana ja 43 prosenttia isistä kertoi, että vähintään puolet stressistä liittyy lastenkasvatukseen.

Valtaosa vastaajista (83%) kertoi laittavansa perheen tarpeet omien tarpeidensa edelle. Samaan aikaan lähes kaksi kolmesta (59%) isästä kertoi tekevänsä enemmän lasten eteen/osallistuvansa kasvatukseen enemmän kuin mitä kotona on huomattu. Toisin sanoen enemmistö kyselyyn vastanneista isistä kokee, ettei hänen rooliaan vanhempana arvosteta.

Perheterapeutti Christy Livingstonin mielestä yllä mainitut luvut ovat huolestuttavia ja kyselyn aineiston valossa vaikuttaisi siltä, että isät kokevat etääntyneensä perheestään.

”Nähdyksi tuleminen parisuhteessa ja perheessä on iso asia. Kun ihminen tuntee tulleensa ymmärretyksi, kuulluksi, arvostetuksi, johtaa se läheisyyteen, mikä vuorostaan johtaa tyydyttävämpään elämään”, Livingston kommentoi.

Kyselyn tulokset paljastavat etääntyneisyyden laajemmin. 55 prosenttia isistä kertoi, että he toivoisivat perheenjäsenten ja ystävien kysyvän useammin, miten he jaksavat. Joka toinen (51%) kertoi yhteydenpidon hiipuneen ystävien ja perheen kanssa isäksi tulemisen jälkeen. 46 prosenttia isistä toivoi, että he saisivat tunnustusta vanhemman roolistaan enemmän.

Stereotyyppiset isän roolit taustalla?

Mielenterveyteen liittyen 45 prosenttia isistä kertoi, että he tuntevat tulevansa tuomituksi, jos puhuvat muille mielenterveydestään. Kaksi viidestä (40%) sanoi vastustaneensa terapiaa, koska ei koe tarvitsevansa sitä. Osa isistä ei halua käydä terapiassa, koska he haluavat välttyä joutumasta muiden negatiivisen arvostelun kohteeksi.

Kolmannes isistä (38%) kertoi, etteivät he tiedä, miten ilmaista tunteitaan ja neljännes (27%) sanoi, etteivät he koskaan keskustele mielenterveydestään ystäviensä kanssa. Kolmannes isistä myönsi kyselyssä, että heidän mielenterveytensä on ollut edeltävän kuukauden aikana joko ”okei”, ”huono” tai ”todella huono”.

Yksi mahdollinen selitys kyselyn tuloksiin ovat ummehtuneet stereotyyppiset sukupuoliroolit. Isien odotetaan yhä olevan perheessä se, joka käy töissä ja tuo leivän pöytään, kun taas äiti pyörittää enemmän kotiarkea ja huolehtii lapsista. Isän pitäisi olla järkkymätön, myrskyt kestävä kallio.

”Isien mielenterveyteen suhtaudutaan skeptisesti. Aiheeseen vastataan, että entäs äidit? Äidin mielenterveys on tärkeää, mutta niin on isänkin”, psykologi Anthony J. Nedelman toteaa.

Stereotypioiden ja stigmojen rikkominen voi auttaa parantamaan tilannetta. Isille voi myös tarjota henkisestä ja emotionaalista tukea monin tavoin; kyselyssä monet kertoivat, että urheilu, meditaatiota, videopelit sekä muut luovat ilmaisumuodot auttavat heitä. Vanhempien on myös hyvä kommunikoida avoimemmin tarpeistaan ja jaksamisestaan, ja näin tarjota toisilleen tukea.

Lähde: Parents

Teksti: Miia

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.